Za sve sladokusce, a i ljubitelje laganih dezerata: Recept za ledene čokoladne zalogaje od banane
0
Foto: Shutterstock/Maslova Valentina
Ako volite sladoled, ali tražite zdraviju alternativu koja je jednako kremasta i osvežavajuća, onda su ovi smrznuti čokoladni zalogaji od banane prava stvar za vas! Bogati čokoladnim ukusom, osvežavajući i savršeno zasitni, ovi zalogaji su idealan spoj jednostavnih sastojaka i fantastične teksture. Umesto klasičnog sladoleda, uživajte u ledenim kuglicama koje se brzo pripremaju, a još brže nestaju! Prelivene slojem hrskavih žitarica, pružaju neodoljiv kontrast kremastoj unutrašnjosti i savršene su za svaku priliku - bilo kao lagani desert posle obroka ili brzinski slatkiš kada vam treba nešto ukusno i zdravo.
Foto: Shutterstock/P Maxwell Photography
Recept za ledene čokoladne zalogaje sa bananom
Sastojci:
- ⅓ šolje nezaslađenog kakao praha
- ⅓ šolje biljnog mleka (po izboru)
- ¼ do ⅓ šolje čistog javorovog sirupa
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 zrele banane
- 2 šolje ovsenih pahuljica
- 1½ šolja hrskavih žitarica (npr. izmrvljenih granola ili kornflejksa)
Priprema:
- U multipraktiku sjedinite kakao prah, biljno mleko, javorov sirup, vanilu i banane. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu, pa je prebacite u veću činiju. Dodajte ovsene pahuljice i dobro promešaj.
- Obložite pleh papirom za pečenje. U malu činiju sipajte hrskave žitarice.
- Kašikom zahvatite malo smese, oblikujte kuglicu i uvaljajte u žitarice. Položite na pripremljeni pleh i ponovite postupak sa ostatkom smese.
- Stavite pleh u zamrzivač i ostavite dok kuglice ne očvrsnu. Nakon toga ih prebacite u hermetičku posudu i čuvajte u zamrzivaču.
Saveti za savršene smrznute čokoladne zalogaje od banane:
- Izbor banana je ključan - koristite zrele banane sa smeđim tačkicama jer su prirodno slađe i daju kremastiju teksturu.
- Kombinujte prelive za još bolji ukus - umesto navedenih hrskavih žitarica, možete koristiti kokosove listiće, mlevene orašaste plodove ili čija semenke.
- Dodajrw začine za poseban šmek - cimet, prstohvat morske soli ili čak malo čili praha mogu podići čokoladni ukus na novi nivo. Ako volite kombinaciju čokolade i pomorandže, dodajte malo rendane kore pomorandže u smesu.
- Prava tekstura je sve - ako želite da kuglice budu još kremastije, dodajte malo putera od badema ili kikirikija u smesu. To će im dati bogatiji ukus i dodatnu dozu zdravih masti.
- Pametno skladišti - čuvajte kuglice u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču da ne upiju mirise drugih namirnica. Pre posluživanja ih ostavite par minuta na sobnoj temperaturi da blago omekšaju - biće još ukusnije!