Neodoljivo ukusni mafini sa jagodama: Sočni su, spremaju se brzo i lako - svaki zalogaj će vas oduševiti

Foto: Shutterstock/irina2511

Verovatno nisam usamljena kada kažem da mi je proleće jedno od omiljenih doba godine. I osim prelepog buđenja prirode i blještavog zelenila koje nas odjednom okružuje, ono nam donese i neke od omiljenih vrsta hrane. Za mene je to uvek bilo – sveže i hrskavo zeleno povrće, ali pre svega – jagode. Svake godine im se poput malog deteta iznova radujem. A kako nažalost njihova sezona kratko traje, pokušavam da ih maksimalno iskoristim dok su nam na raspolaganju. Juče sam počastila sebe kuvanom ovsenom kašom u koju sam dodala seckane jagode, a danas će to biti meki i mirisni veganski mafini sa jagodama.

Ovi mafini su fini i meki, puni komadića svežih jagoda, a brzo se pripremaju od nekoliko jednostavnih sastojaka. Pošto su veganski, odnosno ne sadrže životinjske namirnice, pogodni su i za dane posta.

Foto: D. Grujić

Odaćemo vam i jedan mali trik koji daje savršenu teksturu veganskih mafina (koji nemaju jaja), a to je dodatak mešavine sojinog mleka sa jabukovim sirćetom. Kada dodamo kašiku jabukovog sirćeta (ili soka od limuna) u šolju sojinog mleka, dolazi do blagog zgrudvavanja odnosno odvajanja belančevina, a dobijena tečnost nakon dodavanja u testo ulazi u hemijsku rekaciju sa praškom za pecivo što dovodi do toga da se mafini prilikom pečenja bolje „razaberu“ i dobiju lepšu teksturu. Dakle, bez ijednog jajeta, na ovaj način je moguće dobiti mafine vrlo fine strukture. I još jedna važna napomena - nemojte zameniti sojino mleko nekim drugim biljnim mlekom, jer je za ovaj trik neophodno mleko sa visokim sadržajem proteina, a od biljnih mleka tu je bez premca - sojino mleko.

A jagode ne donose samo divan i svež ukus poslasticama, već su i prepune vitamina C, anitoksidanasa, ali i – vlakana. Jedna šolja jagoda ima više C vitamina od veće pomorandže. Osim toga, jagode imaju prirodno nizak sadržaj šećera, a pokazale su i da mogu biti podrška zdravlju srca.

I još jedna simpatična i zanimljiva činjenica – jagode su jedino voće koje „nosi“ svoje semenke spolja i striktno tehnički gledano i ne spadaju u bobičasto voće, već u – porodicu ruža!

Ako imate nešto viška jagoda i malo vremena, napravite začas ove božanstvene mafine i ulepšajte sebi i dragim osobama popodnevno druženje uz kafu ili čaj.

Recept za veganske mafine sa jagodama

Potrebno je:

  • 220 g sojinog mleka
  • 10 g (1 kašika jabukovog sirćeta ili soka od limuna)
  • 240 g brašna (možete ako želite deo zameniti integralnim, ali će mafini onda biti gušći i tvrđi)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 120 g šećera
  • 70 g ulja
  • 1 kašičica tečne vanila arome
  • Narendana korica od jednog limuna
  • 150 g svežih jagoda naseckanih na sitnije komadiće

Postupak:

  1. Zagrejte rernu na 180 °C i isprskajte modle za mafine dobro uljem u spreju, a ako nemate premažite ih dobro grudvicom margarina i pospite sa tankim slojem brašna, kako se mafini ne bi lepili. Još lakša opcija je da u modle stavite papirne korpice za mafine, jer se tako pouzdano neće lepiti za modle;
  2. U šolju odmerenog sojinog mleka dodajte jabukovo sirće ili sok od limuna. Ostavite 5 minuta da odstoji i počne lagano da se zgrušava;
  3. U većoj posudi pomešajte suve sastojke – brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U odvojenoj posudi pomešajte ulje, šećer, narendnu koricu limuna i vanila aromu, pa u to dodajte mešavinu sojinog mleka i sirćeta. Sve zajedno dobro promešajte;
  4. Sada dodajte tečne sastojke u suve sastojke i nežno promešajte, bez snažnih pokreta mućenja. Ne želimo da testo užilavimo, pa ovo pažljivo uradite – sasvim je ok da ostanu manje grudvice brašna u masi;
  5. Na kraju izuzetno pažljivo umešajte iseckane jagode tako da se lepo rasporede po masi za mafine. Punite modle za mafine, ali nikako da budu pune (možda do 3/4), kako bi imali mesta da porastu;
  6. Pecite mafine 20-22 minuta, a bockanjem drvenom čačkalicom proverite da li su pečeni;

I na kraju jedan izazov – pokušajte da se suzdržite bar 15-ak minuta dok se mafini ne prohlade pre nego što navalite. Priznajem, meni to do sada nikada nije pošlo za rukom.