Zdrave i lagane palačinke bez jaja, ulja i brašna:Jednostavan recept sa krompirom i tikvicama za savršen obrok

Foto: Shutterstock

Ovaj recept je jednostavna, zdrava verzija laganih palačinki od krompira - bez prženja u ulju, bez jaja i bez mlečnih proizvoda. Umesto toga, koristi se kombinacija krompira, tikvica i ovsenog brašna, a sve se peče u rerni. Idealan je za one koji vode računa o ishrani, ali ne žele da se odreknu poznatih ukusa.

Klasična verzija obično uključuje jaja, belo brašno i prženje u dosta ulja, što ih čini manje pogodnim za one koji izbegavaju prženu hranu ili praktikuju plant-based ishranu. Umesto u tiganju, ove palačinke se peku u rerni, što smanjuje količinu masnoće i olakšava pripremu - bez prskanja, bez nadgledanja, bez okretanja na ulju.

Ovakva verzija je pogodna i za one koji poste, imaju alergije na jaja ili mleko, ili jednostavno žele da pojedu nešto lakše. Recept je dovoljno fleksibilan da se po potrebi prilagodi - možete dodati različite začine, promeniti povrće ili izabrati omiljeni sos uz koji ćete ih poslužiti.

Bilo da ih posmatrate kao glavno jelo, prilog ili užinu, palačinke od krompira su praktične i lako se uklapaju u svakodnevni jelovnik.

Foto: Shutterstock

Recept za palačinke od krompira

Sastojci:

  • 2 velika krompira, izrendana
  • 1 velika tikvica, izrendana
  • ½ glavice luka, izrendana
  • ½ šolje brašna od ovsa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera

Uputstvo:

  1. Zagrejte rernu na 220°C i obložite dva pleha papirom za pečenje.
  2. Na čistu kuhinjsku krpu stavite polovinu izrendanog povrća, urolajte i dobro iscedite višak tečnosti. Prebacite u veliku činiju i ponovite postupak sa ostatkom.
  3. U manjoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i biber, pa dodajte u činiju sa povrćem. Rukama dobro izmešajte dok se sve ne poveže.
  4. Uzimajte po oko ¼ šolje smese, oblikujte kuglicu, spljoštite dlanovima u oblik palačinke i stavite na pleh. Palačinke rasporedite sa razmakom od oko 5 cm.
  5. Pecite 12 minuta, zatim pažljivo okrenite svaku palačinku i pecite još 12 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju i hrskave ivice.
  6. Poslužite odmah uz omiljeni sos.

Dodatni saveti za pripremu

  • Za još hrskavije palačinke, ostaviti smesu u frižideru 15 minuta pre oblikovanja.
  • Ovseno brašno možete napraviti tako što samelješ ovsene pahuljice u blenderu. Ako bam se čini da je smesa previše vlažna, možete dodati još malo ovsenog brašna.
  • Ako volite intenzivniji ukus, dodajte malo belog luka u prahu i seckani peršun, sušeni origano ili dimljenu papriku.
  • Sjajno se slažu uz pire od jabuka, veganski krem sir, humus sa limunom ili ljutu salsu.
  • Za decu dodajte malo rendane šargarepe za boju i slatkast ukus.
Foto: Shutterstock

Ove palačinke su savršen primer kako jednostavne namirnice mogu postati omiljeno jelo bez potrebe za prženjem, bez životinjskih sastojaka i bez osećaja težine. Ako tražite obrok koji je i ukusan i nežan prema telu, ovo je pravi izbor. Prijatno!