Recept za najbolju krompir salatu koju ćete probati: Osvežavajuća je, idealna za leto, a ukus fenomanalan

Foto: Shutterstock

Kada temperature porastu, mnogi od nas požele lagane, sveže obroke koji ne opterećuju stomak, a ipak pružaju punoću ukusa i dovoljno energije. Krompir salata je letnji klasik uz aromatičan preliv od maslinovog ulja, limuna, senfa i svežeg začinskog bilja. Rezultat je lagana, biljna varijanta koja je jednako kremasta i osvežavajuća - idealna za piknike, roštilje ili brzi ručak kod kuće.

Savršeno kombinuje jednostavne sastojke sa bogatim ukusima, uz dodatak paradajza i raznovrsnog bilja koje doprinosi i izgledu i hranljivosti jela.

Recept za krompir salatu sa začinskim prelivom

Sastojci:

  • 700 g mladog crvenog krompira (oprati, po potrebi prepoloviti)
  • ¾ kašičice soli
  • 1/3 šolje svežeg peršuna (sitno seckan)
  • ¼ šolje praziluka (samo svetliji, beli i svetlozeleni deo, jer su nežniji i blažeg ukusa)
  • 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
  • 1½ kašičica dijon senfa (ili običnog)
  • 1 čen belog luka (seckan)
  • ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
  • ¼ šolje maslinovog ulja
  • ½ šolje čeri paradajza (prepolovljen)
  • 2 kašike mešanih svežih začinskih biljaka (npr. mirođija, bosiljak, majčina dušica)

Priprema:

  1. U većem loncu stavite krompir, dodajte ½ kašičice soli i sipajte vodu da prekrije krompir oko 5 cm iznad. Prokuvajte, zatim smanjite temperaturu i kuvajte još 5-8 minuta dok krompir ne omekša (ali pazite da se ne prekuva).
  2. Ocedite krompir, sačuvajte 2 kašike vode od kuvanja, a krompir ostavite da se malo prohladi. Zatim ga isecite na kriške debljine oko pola cm.
  3. U seckalicu (ili blender) ubacite peršun, praziluk, limunov sok, senf, beli luk, preostalu ¼ kašičice soli i biber. Blendajte 7-8 puta dok se sve grubo ne sjedini.
  4. Dok se motor seckalice vrti, lagano dodajte sačuvanu vodu od kuvanja i zatim maslinovo ulje, po potrebi zaustavite i sastružite stranice posude.
  5. Dobijeni preliv prelijte preko krompira i pažljivo promešajte da se ne raspadne. Na kraju dodajte čeri paradajz i sveže bilje.
  6. Poslužite rashlađeno ili na sobnoj temperaturi.

Saveti:

  • Ako nemate seckalicu, preliv možete napraviti ručno - sitno naseckajte sve sastojke i umutite viljuškom ili žicom za mućenje.
  • Za još više boje i hranljivosti, ubacite rukolu, seckani celer ili crvenu papriku.
  • Ova salata se lepo slaže sa tofuom, pečurkama ili povrćem sa grila.
  • Možete je napraviti unapred, čak je ukusnija nakon što malo odstoji u frižideru.

Bilo da ste u potrazi za jednostavnim biljnim jelom ili tražite nešto novo za sledeće druženje, ova krompir salata može biti vaš novi letnji favorit.