Ovo je najbolje što možete da napravite od tikvica: Savršen sos koji ide u pastu i uz meso
Tikvice su možda najskromnija letnja zvezda - jeftine, lako dostupne i neverovatno prilagodljive. Nemoguće je pokvatiti ih u pripremi bile pečene, grilovane, punjene, u smutiju ili kao osnova za lagani biljni pesto.
Pesto od tikvica je nežniji i kremastiji od klasičnog pesta, ali i dalje pun ukusa zahvaljujući svežem bosiljku, belom luku, limunu i nutritivnom kvascu koji daje tu finu "sirastu" notu.
Recept za kremasti pesto od grilovanih tikvica i semenki
Potrebni sastojci:
- 1 srednja tikvica (oko 350 g)
- 2 kašike mešanih semenki (suncokret, bundeva ili po želji)
- 30 g svežeg bosiljka (otprilike jedna puna šolja)
- 2 čena belog luka
- 3 kašike nutritivnog kvasca
- 1 kašika soka od limuna
- ½ kašičice soli (ili manje, po ukusu)
- Po potrebi: maslinovo ulje ili voda za razređivanje
Priprema:
- Tikvicu prepolovite po dužini, a zatim svaku polovinu isecite na 4 dugačke kriške. Zagrejte gril tiganj na srednje jakoj vatri i po želji premažite s malo ulja (ili koristite nelepljivu površinu bez ulja).
- Tikvice grilujte 3-4 minuta sa svake strane dok ne dobiju lepe tamne šare i postanu mekane.
- U malom tiganju prepecite semenke 2-3 minuta dok ne zamirišu i blago porumene.
- Ostavite tikvice i semenke da se malo prohlade (oko 5 minuta), a zatim ih ubacite u blender.
- Dodajte bosiljak, beli luk, nutritivni kvasac, limunov sok i so. Miksujte dok ne dobijete željenu teksturu, možete ostaviti da bude malo “rustično” sa sitnijim komadićima, ili blendati do potpune kremaste mase.
- Po potrebi dodajte kašiku-dve maslinovog ulja ili malo tople vode da pesto bude glatkiji i lakši za mazanje.
Saveti kako da iskoristite pesto
Ovaj pesto od tikvica je izuzetno svestran i može se koristiti u raznim jelima:
- Kao preliv za pastu: Savršeno se slaže sa fusilima, penne testeninom ili taljatelama. Možete dodati i još grilovanih tikvica za duplo uživanje.
- U sendvičima i tortiljama: Namažite ga umesto ajvara ili humusa i dodajte pečeno povrće.
- Uz pečeni krompir ili batat: Poslužite kao sos sa strane.
- Umesto paradajz sosa na pici: Ovaj pesto je fantastična osnova za picu sa rukolom, šampinjonima i maslinama.
- U salatama od žitarica: Promešajte ga kroz ohlađeni kuvani orzo, bulgur ili kinou.
Čuvanje:
Pesto možete čuvati u frižideru do 5 dana u zatvorenoj tegli. Da biste sprečili da potamni, prelijte tankim slojem maslinovog ulja. Možete ga i zamrznuti - najbolje u kalupu za led, pa kad se zaledi, prebaciti kockice u kesicu i vaditi po potrebi.
Ponekad su najjednostavniji recepti oni koji nas najviše iznenade. Ovaj pesto od tikvica je baš takav - nežan, pun ukusa, bez skupe opreme ili egzotičnih sastojaka, a opet poseban. Ako ovog leta imate viška tikvica ili samo želite da probate nešto novo, ovo je pravi recept za vas. Iskoristite sezonske namirnice na najbolji mogući način.