Otkrijte recept za zdrave mafine sa orašastim plodovima i muslijem: Savršen doručak za užurbane dane

Foto: Shutterstock

Početak dana ne mora da bude haotičan da biste stigli da pojedete nešto hranljivo. Mafini mogu biti prava energetska bomba, pogodni za doručak ako ih pravite na ovaj način - kombinuju vlakna iz muslija, prirodnu slatkoću jabuke, zdrave masti iz orašastih plodova i zadovoljavajuću teksturu koja će vas držati sitima satima. Jednostavni su, lagani, a opet savršeni uz jutarnju kafu ili čaj.

Recept za zdrave mafine sa muslijem i orašastim plodovima

Sastojci (za 12 mafina):

  • 150 g muslija (mešavina po izboru, idealno sa suvim voćem i semenkama)
  • 50 g smeđeg šećera
  • 160 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 250 ml zaslađenog sojinog mleka
  • 1 veća jabuka, oljuštena i narendana
  • 2 kašike suncokretovog ulja
  • 3 kašike putera od orašastih plodova po želji
  • 4 kašike smeđeg demerara šećera za posip
  • 50 g oraha, grubo naseckanih 

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200°C (ili 180°C ako koristite ventilator) i obložite kalup za mafine papirnim korpicama.
  2. U većoj činiji pomešajte musli, smeđi šećer, brašno i prašak za pecivo.
  3. U posebnoj posudi pomešajte sojino mleko, narendanu jabuku, ulje i 2 kašike putera od orašastih plodova, pa tu smesu dodajte suvim sastojcima i promešajte dok se sve lepo ne sjedini.
  4. Rasporedite smesu ravnomerno u korpice.
  5. Za preliv: U manjoj činiji pomešajte preostalih 50 g muslija, demerara šećer, preostalu kašiku putera od orašastih plodova i naseckane orahe. Po kašiku ove smese stavite preko svakog mafina.
  6. Pecite 25-30 minuta, dok ne porumene i ne narastu. Proverite čačkalico, ako izađe čista, gotovi su.

Saveti i dodatne ideje

  • Zamene za orašaste plodove: Ako izbegavate orašaste plodove, puter od npr. badema možete zameniti tahinijem (susamovim puterom), a orahe semenkama suncokreta ili bundevinim semenkama.
  • Dodajte proteine: Ako želite da mafini budu još zasitniji, umešajte kašiku dve biljnog proteina u prahu u suve sastojke - vanila se lepo slaže sa ukusima ovog recepta.
  • Zaslađivači po izboru: Umesto šećera možete koristiti javorov sirup, agavin sirup ili kokosov šećer - prilagodite količinu po ukusu.
  • Voćne varijacije: Probajte da zamenite jabuku zgnječenom bananom ili narendanim kruškama za drugačiji ukus.

Bilo da ih jedete uz jutarnju kafu, nosite na posao ili poslužite kao užinu, ovi mafini će vam uvek pružiti ukusan i zdrav zalogaj. Uživajte u njihovoj mekoći, hrskavoj kori i bogatstvu ukusa koje dolazi iz prirodnih sastojaka.