Jednostavan recept za kolač sa makom i limunom: Osvežavajući ukus i mekana tekstura

Foto: Pixabay

Ovaj kolač kombinuje integralno brašno, seme maka i limun, što rezultira sočnom i laganom strukturom sa osvežavajućom citrusnom notom. Kolač je jednostavan za pripremu, ne zahteva jaja i pogodan je za one koji žele zdraviju alternativu klasičnim slatkišima. Preliv od limuna dodatno naglašava aromu i daje blagu kiselkastu notu.

Recept za kolač sa makom i limunom

Suvi sastojci:

  • 2 šolje integralnog brašna
  • ¾ šolje belog šećera
  • 3 kašike semenki maka
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ½ kašičice soli

Mokri sastojci:

  • 1 ¼ šolje biljnog mleka (sojino, bademovo ili drugo po izboru)
  • ½ šolje ulja (suncokretovo, kanola ili drugo neutralno)
  • ⅓ šolje sveže isceđenog limunovog soka (2-3 limuna)
  • 2 kašike narendane limunove korice
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za limun preliv:

  • 1 šolja šećera u prahu
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kašika narendane limunove korice

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 190°C. Lagano podmažite kalup za hleb dimenzija 20 x 10 cm.
  2. U velikoj činiji sjedinite sve suve sastojke: brašno, šećer, mak, prašak za pecivo, sodu i so.
  3. U srednjoj činiji umutite mokre sastojke: biljno mleko, ulje, limunov sok, limunovu koricu i vanilu.
  4. Sipajte mokre sastojke u suve i nežno promešajte. Testo može biti grudvasto, ali nemojte dodatno premesiti.
  5. Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite 45-55 minuta. Sredinu kolača proverite čačkalicom, ako izađe čista, kolač je gotov.
  6. Ostavite kolač da se potpuno ohladi pre nego što nanesete preliv.
  7. Preliv: U manjoj činiji sjedinite šećer u prahu, limunov sok i limunovu koricu. Postavite ohlađeni kolač na rešetku sa plehom ispod da uhvati višak preliva i prelijte kolač. Ostavite da se preliv stegne oko 30 minuta pre sečenja.

Saveti i trikovi

  • Birajte biljno mleko sa neutralnim ukusom - sojino ili bademovo se najbolje uklapaju u ovaj kolač i čine ga mekanim.
  • Koristite svež limun - sok iz limuna je aromatičniji, a limunova korica daje intenzivnu aromu.
  • Kalup za hleb - ako nemate tacan 20 x 10 cm kalup, prilagodite vreme pečenja.
  • Skladištenje - kolač se najbolje čuva u zatvorenoj posudi 2-3 dana, a možete ga i zamrznuti pre preliva.
  • Dodatni šmek - po želji možete dodati i malo vanilinog šećera u preliv ili posuti kolač dodatnim makom za dekoraciju.

Jednom kada ga napravite, ovaj kolač će sigurno postati deo vaše redovne kuhinjske rutine, jednostavan je za pripremu, sastojke verovatno već imate kod kuće, a rezultat je uvek pouzdano ukusan. Možete ga poslužiti kao brzi doručak uz šolju čaja ili kafe, poneti kao užinu na posao ili iznenaditi goste laganom, mirisnom poslasticom.