Zaboravite mleko: Ovaj recept za sutlijaš je kremastiji i zdraviji od klasičnog!
Ako ste ljubitelj sutlijaša, morate isprobati verziju bez mleka. U njemu se spajaju jednostavne namirnice poput pirinča i biljnog mleka, ali i mešavine začina. Kombinacija cimeta, kardamoma, karanfilića i đumbira daje ovom jelu miris i ukus koji podseća na jesenje kolače, dok su bademovo mleko, urme i suvo grožđe tu da dodaju prirodnu slast i hranljivost.
Ovaj recept je potpuno bez mlečnih proizvoda, lako svarljiv i bogat vlaknima i mineralima. Basmati pirinač daje laganu teksturu, a začini ne samo da greju organizam, već i podstiču varenje i cirkulaciju.
Recept za sutlijaš bez mleka
- Sastojci:
- 1½ šolja vode
- 4 šolje nezaslađenog bademovog mleka (podeljene)
- 1 šolja basmati pirinča
- ½ šolje agavinog sirupa
- Prstohvat soli
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- ¼ kašičice mlevenog kardamoma
- ¼ kašičice karanfilića
- ¼ kašičice mlevenog đumbira
- 2 kašičice sitno seckanih urmi
- ¼ šolje suvog grožđa
Priprema:
- U srednje velikom loncu prokuvajte vodu i 2 šolje bademovog mleka.
- Dodajte pirinač, agavin sirup i so. Poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte oko 10 minuta.
- Ulijte preostale 2 šolje bademovog mleka, dodajte cimet, kardamom, karanfilić i đumbir. Kuvajte otklopljeno još 20 minuta, dok pirinač potpuno ne omekša i masa ne postane kremasta.
- Sklonite s vatre, dodajte urme i suvo grožđe, poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta.
- Po želji pospite dodatnim cimetom pre serviranja.
Saveti i male tajne:
- Umesto bademovog mleka možete koristiti i kokosovo ili ovseno mleko, daće puniji ukus i dodatnu kremastost.
- Ako želite gušći sutlijaš, kuvajte malo duže bez poklopca, dok višak tečnosti ne ispari.
- Za dodatnu aromu, možete dodati i malo ekstrakta vanile ili narendanu koricu pomorandže.
- Umesto agavinog sirupa, odlično će poslužiti javorov sirup ili kokosov šećer.
- Sutlijaš možete poslužiti topao ili ohlađen - hladan podseća na aromatični puding, dok topli pruža osećaj udobnosti i topline, idealan za jesenje jutro.
Ovaj sutlijaš bez mleka dokaz je da omiljena klasika može biti još ukusnija u zdravijem ruhu. Kombinacija toplih začina, kremaste teksture i prirodne slasti čini ga savršenim dezertom (ili doručkom) za sve koji žele da uživaju bez griže savesti.