Kako da napravite savršene veganske krofne kod kuće: Mekane, vazdušaste i prilagodljive svakom ukusu

Foto: Shutterstock/Zulfiska

Ako ste ljubitelji krofni, ali tražite biljnu verziju koja je mekana, pahuljasta i savršeno zaslađena, ovaj recept će vas oduševiti. Umesto mlečnih proizvoda su tu biljna mleka i margarin, koji daje sličnu teksturu kao veganski puter, ali sa nešto blažim ukusom. Sve to možete prilagoditi sopstvenim preferencijama i dostupnim sastojcima.

Umesto glazure možete jednostavno posuti prah šećer, koristiti miks prah šećera, mleka i vanile, ali možete eksperimentisati i sa čokoladnom glazurom ili dodacima poput kokosovih mrvica, seckanih orašastih plodova ili šarenih posipa.

Foto: Shutterstock

Recept za savršene veganske krofne

Sastojci za krofne:

  • 1 ¼ šolje biljnog mleka (zagrejano na oko 43°C)
  • 1 kesica (7 g) suvog kvasca
  • ¼ šolje + 1 kašičica organskog šećera, podeljeno
  • 6 kašika biljnog margarina, sobne temperature
  • 1 kašičica vanile
  • ¾ kašičice soli
  • 4 šolje brašna, plus po potrebi
  • Ulje za prženje (suncokretovo ili kanola), oko 3 šolje

Za glazuru:

  • 3 šolje prah šećera
  • ½ šolje biljnog mleka
  • 2 kašičice vanile

Za čokoladnu glazuru (opciono):

  • 1 šolja veganske čokolade
  • ¼ šolje margarina
  • 2 kašike javorovog sirupa

Priprema:

  1. U manjoj posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i 1 kašičicu šećera. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se ne zapeni.
  2. U velikoj činiji umutite margarin i preostali šećer mikserom dok ne postane kremasto, oko 1 minut. Dodajte vanilu i so.
  3. Polako dodajte smesu sa kvascem u margarin, postepeno i na niskoj brzini.
  4. Postepeno dodajte brašno, po pola šolje, i mešajte dok se ne formira mekano testo. Zatim prebacite na pobrašnjenu površinu i mesite 5 minuta dok ne postane glatko i elastično.
  5. Stavite testo u lagano nauljenu činiju, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu da naraste dok se volumen ne udvostruči, oko 1 sat.
  6. Nakon toga, istisnite vazduh iz testa, razvucite na debljinu od oko 1,5 cm i vadite krofne kalupom.
  7. Preostalo testo možete ponovo razviti i vaditi krofne dok ne potrošite testo.
  8. Postavite krofne na papir za pečenje, pokrijte i ostavite da narastu još 1 sat.
  9. U velikoj šerpi zagrejte ulje na 175°C i pržite krofne po 1-2 minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju. Vadite ih na papirni ubrus da se ocedi višak ulja.

Glazura:

  1. Pomešajte sve sastojke dok ne dobijete glatku, srednje gustu glazuru.
  2. Kada se krofne skoro ohlade, uronite ih u glazuru i stavite na rešetku da se stvrdne.

Čokoladna glazura (opciono):

  1. Otopite čokoladu u mikrotalasnoj u intervalima od 30 sekundi, mešajući između.
  2. Dodajte margarin i javorov sirup, mešajte dok smesa ne postane glatka.
  3. Nakon što se glazura stvrdne, krofnama možete dodati čokoladnu glazuru i posip.

Saveti i trikovi

  • Testo: Nemojte dodavati previše brašna, testo treba da ostane mekano, ali da se ne lepi.
  • Prženje: Pržite krofne u malim količinama da ulje ne ohladi i krofne ostanu vazdušaste.
  • Glazura: Ako je previše gusta, dodajte još malo mleka; ako je previše retka, dodajte još prah šećera.
Foto: Shutterstock

Ove veganske krofne su savršeni spoj mekoće, slatkoće i jednostavnosti. Sa ovim receptom možete ih pripremiti kod kuće i prilagoditi svojim ukusima, bilo da ih želite sa klasičnom vanila glazurom, čokoladnom, ili sa dodatkom orašastih plodova i posipa. Idealne su za doručak, užinu ili slatki desert uz omiljenu šoljicu kafe.