Ovo možda niste znali o sojinim ljuspicama, svestranom dodatku posnoj hrani koji je odličan izvor proteina
Većina je čula za sojine ljuspice, neki su ih i koristili povremeno, i to uglavnom kada tokom posta treba zameniti mleveno meso u punjenju za sarmu ili paprike. Međutim, u pitanju je vrlo upotrebljiva i vredna namirnica, pri tom i cenovno pristupačna, pa bi bilo dobro znati nešto više o njoj, a naročito o tome na koje još načine može da se koristi u kuhinji
Kako im samo ime govori, sojine ljuspice se dobijaju iz zrna soje. Proizvodni proces obično kreće od obezmašćenog sojinog koncentrata u prahu, iz koga je izdvojena masnoća, odnosno sojino ulje. Ovaj koncentrat soje, koji sadrži najmanje 70 % proteina se u posebnoj mašini meša sa vodom na visokoj temperaturi i pod pritiskom, kako bi se dobio proizvod koji ima čvstu, a šupljikavu i vlaknastu teksturu.
Rezultat procesa je proizvod koji je trajan (jer je dehidriran), sadrži visok nivo proteina, ima teksturu koja nakon rehidracije (dodavanja vode) podseća na meso, a potpuno je neutralnog ukusa i lako apsorbuje arome jela u koje se doda
Nutritivne činjenice o sojinim ljuspicama
- Dehidrirani proizvodi od soje imaju visok nivo proteina, 50-70% u zavisnosti od proizvođača
- Sadržaj masnoće u sojinim ljuspicama je vrlo nizak, jer se masnoća uklanja tokom procesa proizvodnje (1-2 g na 100 g)
- Bogate su vlaknima (oko 17 g na 100 g), što čini da dobro utiču na probavu i obezbeđuju osećaj sitosti
- Sadrže vitamine i minerale, uključujući gvožđe, kalcijum, B vitamine
- Sojine ljuspice prirodno ne sadrže gluten, pa su odlične i za osobe koje su na njega osetljive, a izbegavaju meso.
S obzirom da dehidrirani proizvodi od soje (ljuspice, komadići i odresci) ipak spadaju u visoko prerađene namirnice, bez obzira na nutritivne benefite, ne bi trebalo da u našoj ishrani zauzimaju centralno mesto. Preporuka je da se mogu povremeno koristiti, ali da ipak u zdravoj ishrani treba dati prednost celovitim, odnosno minimalno prerađenim namirnicama. U slučaju soje, to bi bili edamame, tofu, tempeh i eventualno sojino mleko (sa minimumom dodataka i aroma).
Svi načini na koje možemo koristiti sojine ljuspice ili odreske
- Sojinim ljuspicama možemo zameniti mleveno meso u kuvanim jelima – u bolonjeze sosu za špagete, meksičkom čiliju sa pasuljem, takosima i buritu, stir frajevima, ćufticama u sosu i sličnim jelima, u kojima će sojin proizvod apsorbovati ukuse jela, a pri tom dati teksturu sličnu mesu
- Vege burgeri i kobasice su odličan način da se upotrebe sojine ljuspice. Visok nivo proteina i mogućnost da dodavanjem tečnosti vežemo sve sastojke, čini sojine ljuspice odličnim izborom za pravljenje alternativnih „mesnih“ proizvoda
- Čorbe i gulaši – su još neka od jela u koja možemo dodati dehidrirane sojine proizvode kako bi povećali udeo proteina i dobili bogatije i zasitnije jelo.
Napravite brze pljeskavice od sojinih ljuspica
Potrebno je:
- Sojine ljuspice 80 g (1 cup ako koristite ovu mericu)
- Vrela voda + 1/2 kocke za supu od povrća 220 g (1 cup)
- Mleveni lan 2 kašike
- Soja sos 2 kašike
- Pasta od paradajza ili kečap 1 kašika
- Ovsene pahuljice (sitnije ili instant)) 45 g
- Brašno (neko integralno, koje volite) 30 – 40 g
- Dimljena paprika 2 kašičice
- Beli luk u granulama 1/2 kašičice
- Crni luk u prahu 1/2 kašičice (ako nemate možete dodati malo sitno naseckanog luka)
- Anis u prahu ili kumin 1/2 kašičice
- Biber 1/4 kašičice
U dublju posudu stavite sojine ljuspice, mleveni lan, pa dodajte vrelu vodu u kojoj ste rastvorili kocku za supu, kao i soja sos i pastu od paradajza ili kečap. Promešajte i ostavite sastojke da odstoje 15-ak minuta da ljuspice upiju tečnost. Onda dodajte pahuljice, brašno i začine, pa sve dobro promešajte da se sastojci povežu. Uzimajte po malo mase (u zavisnosti koju veličinu preferirate), oblikujte je rukama u pljeskavice i pecite ih na malo ulja u tiganju na srednjoj vatri, kako bi se lagano i lepo ispekle sa obe strane.
Ove jednostavne vege pljeskavice se mogu jesti i tople i hladne, a možete ih čuvati nekoliko dana u frižideru, pa zagrejati po potrebi.