Treba češće jesti heljdu, ali kako: Ovo je najjednostavniji i najukusniji način
Heljda je jedna od onih namirnica koje često zbunjuju ljude. Da, znamo da je jako zdrava, a uz to nije ni skupa – pa ipak mnogi nemaju ideju kako da je koriste, osim povremenog dodavanja heljdinog brašna u hleb i palačinke ili eventualno kuvanja heljdine kaše za doručak. Postoji međutim odličan i brz način, a pri tom izuzetno ukusan da vam se heljda mnogo češće nađe na stolu – napravite salatu od heljde.
Heljda je zapravo seme (tehnički i nije žitarica), pa ne sadrži gluten, a ima blago orašasti ukus i teksturu koja divno upija arome, pa se odlično uklapa kako u topla, tako i hladna jela, odnosno – salate. Dobro pripremljena i sadržajna salata od heljde može biti i sjajan ručak za poneti, prilog uz glavno jelo ili baza za laganu večeru.
A zašto heljda više nego zaslužuje da nam se što češće nađe na tanjiru?
Osim što ima raznovrsne mogućnosti primene, heljda je svakako nutritivni šampion. A ono u čemu briljira je:
- Bogata je vlaknima – podržava zdravlje mikrobioma creva i osećaj sitosti
- Bogata je biljnim proteinima – uz odlični profil svih esencijalnih aminokiselina
- Prepuna je antioksidanasa – poput rutina i kvercetina, koji podržavaju zdravlje srca i smanjuju inflamaciju u organizmu
- Dobar je izvor vrednih minerala (magnezijum, bakar, mangan) i B vitamina
- Ima nizak glikemijski indeks – neće izazvati nagle skokove šećera u krvi
Zašto je baš salata od heljde dobro rešenje za brz obrok?
Heljda se brzo i lako kuva – operite je dobro i prokuvajte 10-15 minuta dok ne omekša, ali ne dozvolite da se prekuva i postane gnjecava. Kada se prohladi pomešajte je sa raznim povrćem, začinskim biljem, mahunarkama i jednostavnim dresingom. A rezultat? Hranljiva, preukusna i vlaknima bogata obrok salata koja može biti odličan obrok u bilo koje doba dana. I to obrok posle koga ćete se zaista osećati dobro u svakomo smislu.
Koje sastojke je najbolje kombinovati sa heljdom u salatama?
Blagi "zemljani“ ukus heljde najbolje se uklapa uz:
- Povrće – cvekla, šargarepa, brokoli (sve pečeno ili skuvano na pari), čeri paradajz, paprika, krastavac, crveni luk, zeleno lisnato povrće (poput rukole, spanaća i sl.)
- Sveže začinsko bilje – peršun, mirođija, nana
- Proteinske dodatke po izboru – leblebije, sočivo, edamame, tofu ili tempeh (proizvodi od soje)
- Sastojke za dresinge i začine – Sok od limuna, maslinovo ulje, tahini (pasta od susama), jabukovo sirće, senf, majčina dušica, origano, kumin,..
- Bonus dodaci – Prepečene semenke suncokreta ili bundeve, seckani orasi ili bademi, kriške avokada, sušene brusnice ili zrna nara
Recept za jednostavnu mediteransku salatu od heljde sa povrćem i leblebijama
Potrebno je:
- 1 šolja kuvane heljde (skuvajte oko 1/2 šolje suve u duplo većoj količini vode)
- 1 šolja kuvane leblebije ili konzerva leblebije (isprane i oceđene)
- 1/2 krastavca iseckanog na sitnije kockice
- 10-ak čeri paradajza
- 10-ak crnih maslina bez koštica (iseći na kolutiće)
- 1/2 manje glavice crvenog luka (sitno iseckanog) – ili mladi luk po želji
- Šaka svežeg peršuna (iseckanog)
- 2-3 kašike semenki suncokreta (kratko zapecite na tiganju da zamirišu i postanu hrskave)
- 2 kašike maslinovog ulja
- Sok od pola limuna
- So i biber po ukusu
Skuvajte heljdu, isperite je hladnom vodom i ostavite da se ocedi i potpuno ohladi. U većoj posudi pomešajte ohlađenu heljdu sa leblebijama, iseckanim povrćem i začinima. U teglici ili šoljici izmešajte maslinovo ulje, sok od limuna i začine, pa promešajte. Prelijte dresing preko sastojaka u posudi i dobro promešajte. Probajte i dodatno začinite po potrebi. Ostavite po želji na hladnom da se ukusi povežu (30-ak minuta) ili poslužite odmah. Ostatke salate od heljde možete čuvati nekoliko dana u frižideru ili poneti sutradan za doručak ili ručak na posao.
Heljda nikako ne zaslužuje tretman „misterioznog“ sastojka sa kojim mnogi ne znaju šta da rade. Sa svojim moćnim nutritivnim sastavom i brzom pripremom ona ima sve preduslove da postane uobičajeni dodatak za plant based obroke bogate vlaknima. A priprema salata sa heljdom kao osnovom je odlična polazna tačka, jer su one – sveže, mogu odlično da zasite i nude bezbroj mogućih kombinacija sastojaka koji se mogu prilagoditi svačijem ukusu.
Dajte heljdi pod hitno šansu i verujemo da će brzo postati redovan sastojak na vašem meniju.