Dinja je čuvar našeg zdravlja: Čisti telo, jača imunitet i štiti kožu, a ima manje od 60 kalorija

Foto: Shutterstock

Dinja, ta mirisna letnja poslastica, često završi na tanjiru kao lagana užina, ali retko razmišljamo o tome šta zapravo unosimo u organizam dok je jedemo. A istina je da je dinja pravo malo čudo prirode. Niskokalorična, osvežavajuća i bogata nutrijentima, krije brojne prednosti koje zaslužuju više pažnje nego što obično dobija.

Foto: Shutterstock

Nutritivna vrednost dinje

Iako možda nema isti status „superhrane“ kao borovnice, dinja ima svoje adute. Pre svega, bogata je vitaminima A i C, moćnim antioksidansima koji podržavaju imunitet, štite kožu, poboljšavaju zdravlje očiju i bore se protiv slobodnih radikala. U dinji se ovi vitamini pojavljuju u obliku karotenoida, a upravo intenzivna narandžasta boja njenog mesa govori koliko ih sadrži.

Pored toga, dinja je dobar izvor kalijuma, vitamina K, magnezijuma, vlakana i B vitamina kao što su tiamin, niacin i folat. Sve to je upakovano u samo oko 54 kalorije po šolji.

Antioksidansi koji štite telo 

Dinja ne samo da osvežava, ona istovremeno radi i na smanjenju oksidativnog stresa i upalnih procesa u telu. U njenom sastavu se nalaze i specifična fitohemijska jedinjenja kao što su karotenoidi i kukurbitacini, koji su povezani s prevencijom hroničnih bolesti poput kardiovaskularnih i neurodegenerativnih oboljenja. Zanimljivo je da se čak i kora dinje koristi za ekstrakciju enzima SOD (superoksid dismutaza), jednog od najvažnijih antioksidanasa u našem telu.

A ni semenke ne treba zanemariti - iako ih većina ljudi baca, one sadrže vredne omega-3 masne kiseline i zapravo su jestive.

Foto: Shutterstock

Saveznik u borbi protiv upala i raka

Naučna istraživanja ukazuju na to da dinja može doprineti borbi protiv raka zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antioksidativnim jedinjenjima. Kukurbitacini, prisutni u dinji, pokazali su potencijal da utiču na samouništenje ćelija raka i spreče njihovo dalje širenje. S obzirom na to da hronične upale i oksidativni stres često stoje u pozadini mnogih ozbiljnih bolesti, redovna konzumacija ovakvog voća može igrati ulogu u zaštiti zdravlja.

Zdravlje srca, imunitet, varenje 

Dinja doprinosi zdravlju srca tako što snižava krvni pritisak i pomaže u smanjenju upalnih procesa koji mogu voditi ka srčanim bolestima. Kalijum koji sadrži deluje kao prirodni vazodilatator, opušta krvne sudove i olakšava cirkulaciju. Istovremeno, beta-karoten i drugi karotenoidi jačaju imunitet i ubrzavaju oporavak tela.

Zahvaljujući visokom udelu vode i vlakana, dinja pomaže i u hidrataciji i varenju. Takođe, njen bazni karakter može doprineti održavanju optimalnog pH u telu, što se smatra korisnim u prevenciji hroničnih bolesti.

Foto: Shutterstock

Hrana koja neguje kožu i oči

Karotenoidi iz dinje, kao što su lutein i zeaksantin, igraju važnu ulogu u očuvanju vida i mogu smanjiti rizik od degeneracije makule povezane sa starenjem. Takođe, isti ovi pigmenti štite kožu od UV zračenja i mogu pomoći u očuvanju zdravog, mladalačkog izgleda kože. Neka istraživanja sugerišu i da beta-karoten može ublažiti efekte opekotina od sunca.

Idealna za detoks i regulaciju telesne težine

Kao niskokalorično, ali hranljivo voće puno vode, dinja se često preporučuje u dijetama za mršavljenje. Osim što zasiti i hidrira, pomaže telu da se oslobodi toksina zahvaljujući elektrolitima i vlaknima. Njena sposobnost da podrži balans tečnosti i podstakne rad bubrega i srca čini je pogodnom i za detoksikacione režime.

Foto: Shutterstock

U moru modernih „supernamirnica“, dinja se skromno drži po strani, ali njeni benefiti ni malo ne zaostaju. Laka za pripremu, osvežavajuća i prepuna hranljivih sastojaka, dinja je pravo letnje blago koje može da unapredi zdravlje na više nivoa.