Zvuči neverovatno: Kako jedan Englez pravi savršenu gibanicu, i to posnu!

Foto: Shutterstock

Na Instagramu sam naišla na odličan recept za pravu gibanicu, ali posnu. Međutim, na moje iznenađenje, kreator recepta je jedan mladi Englez. „Otkud jednom Englezu ideja da pravi gibanicu“, pitate se. Brzo sam ukapirala da je u pitanju momak čiji su roditelji sa Balkana, odnosno iz Crne Gore. Mladi Filip Zečević je odrastao u Engleskoj i kaže da mu je kada je bio mlađi teško padalo što se među vršnjacima osećao drugačijim, jer je bio dete imigranata. Kaže međutim da je kada je odrastao počeo da ceni svoje poreklo i da uživa u posetama balkanskom podneblju. Osim lepota rodne Crne Gore, Filip priznaje da obožava balkansku kuhinju i da ne propušta priliku da priprema balkanske specijalitete. Ono međutim po čemu je njegov kulinarski rad poseban je što sve priprema isključivo od biljnih namirnica. Meni je prvo zapao za oko njegov reel sa demonstracijom recepta za pravu gibanicu na veganski način.

Mladi kuvar vrlo samopouzdano tvrdi da njegova veganska verzija gibanice može da se meri sa tradicionalnom, kao i da mu je trebalo neko vreme da usavrši recept. Na videu možete pratiti njegov postupak filovanja i slaganja kora, a u nastavku donosimo spisak neophodnih sastojaka, ako odlučite da se okušate u pripremi, jer njegova gibanica izgleda zaista primamljivo.

Sastojci koje je koristio za posnu gibanicu su sledeći:

  • 1 pakovanje kora (oko 450 g)
  • 400 g sojinog jogurta
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 šolja kisele vode (250 g)
  • Oko 250 g izmrvljenog tofua (dimljenog ili običnog po želji)
  • Opciono: Malo dodatnog izrendanog biljnog sira po želji (ili pojačajte tofu)
  • Malo svežeg seckanog peršuna
  • So
  • Za premazivanje kora: 1/4 šolje kisele vode + 1-2 kašike suncokretovog ulja
  • Opciono: nekoliko grumenčića mekog margarina za staviti odozgo na gibanicu pre pečenja

Filip ne propušta priliku da u Londonu organizuje druženja i promo događaje na kojima služi i omiljena balkanska jela pripremljena na veganski način. Njegov profil (@phitzee) i veb sajt su napravljeni, kako kaže, sa željom da inspiriše ljude da jedući više biljaka žive bolje, bilo da sami kuvaju ili jedu van kuće.

Nedavno je sa svojim pratiocima podelio i to kako priprema veganski sendvič na balkanski način, dok uživa na odmoru na crnogorskom primorju.