Neverovatno: Ishrana trudnica može uticati na pojavu ekcema kod dece
Da li postoji veza između ishrane u trudnoći i učestalosti pojave atopijskog dermatitisa, odnosno ekcema kod dece? Ovim pitanjem pozabavila se nova studija i pronašla koje su to namirnice koje bi mogle da utiču na povoljne ishode kod dece
Učestalost pojave atopijskog deramatitisa (ekcema) kod dece je u porastu na globalnom nivou, a procena je da genetika i faktori okoline imaju ključnu ulogu. U naučnoj zajednici se odavno smatra da su navike u ishrani tokom trudnoće povezane sa rizikom pojave alergijskih stanja kod dece. Međutim, vrlo je mali broj istraživanja razmatrao kakav bi potencijalno mogao biti uticaj plant based ishrane, odnosno vegetarijansko-veganske ishrane majki tokom trudnoće na učestalost pojave atopijskog dermatitisa kod dece.
Atopijski dermatitis, ili ekcem, je zapaljenska bolest kože koja se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali je najčešća kod dece. Nova studija, iz 2023. godine, analizirala je način ishrane majki tokom trudnoće i učestalost pojave atopijskog dermatitisa kod njihove dece. Rezultati su pokazali da su deca majki, koje su tokom trudnoće upražnjavale vegetarijansku ili vegansku ishranu, imala 35% manji rizik da razviju ekcem u prvih 18 meseci života.
Ova studija potvrđuje rezultate nekih ranijih, koje su pokazale benefite upražnjavanja plant based ishrane tokom trudnoće na zdravlje potomstva. Autori smatraju da je, s obzirom na ovakve rezultate, neophodno nastaviti dugoročno praćenje dece, kako bi se utvrdila eventualna povezanost ishrane majki sa pojavama drugih alergija kod dece. Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Pediatric Allergy and Immunology Journal.
Plant based ishrana u trudnoći
Stav Američke Nutricionističke Akademije (Academy of Nutrition and Dietetics) je da je dobro planirana i uravnotežena plant based ishrana zdrava i nutritivno adekvatna za sve faze života, uključujući tu i trudnoću. Preporuka je da se u planiranju ishrane prate sve zdravstvene preporuke kako bi se osigurao adekvatan unos svih neophodnih nutrijenata.
Organizacija Komitet Lekara za Odgovornu Medicinu (PCRM) preporučuje trudnicama da ukoliko upražnjavaju plant based ishranu, treba da obrate pažnju da povećaju dnevni unos proteina za 25 g svakoga dana, kako bi dostigle preporučenih 1.1 g/kg telesne mase, budući da su potrebe za proteinima tokom trudnoće uvećane.
Takođe, preporučuju da trudnice svakodnevno konzumiraju tamno zeleno lisnato povrće (1-2 porcije), ostalo povrće i voće (4-5 porcija), mahunarke i proizvode od soje (3-4 porcije), integralne žitarice (6 ili više porcija), ali i semenke i orašaste plodove (1-2 porcije). Upozoravaju na potrebu da se obrati pažnja na unos gvožđa, kao i na vitamine B12, D i kalcijum, ako trudnice ne konzumiraju mlečne proizvode.