Koje biljne namirnice u ishrani izgladnjuju rak: Nema širenja bez novih krvnih sudova
Angiogeneza je proces u kome se u našem telu formiraju novi krvni sudovi. Oni su tumorima neophodni za rast, odnosno širenje. Mnoge od terapija protiv raka obuhvataju i strategije usmerene protiv angiogeneze, sa ciljem da preseku linije snabdevanja tumora i tako ga spreče da raste. Bez dotoka krvi, tumori ostaju bez hranljivih materija i kiseonika, pa stagniraju i ostaju mali, nekada veličine vrha olovke. Studije autopsija su pokazale da skoro svako ko dostigne 70 i više godina ima u sebi ove mikro tumore koji se nisu proširili i pretvorili u bolest. Stoga se smatraju normalnim obeležjem starenja.
Tumori oslobađaju angiogene faktore, hemikalije koje podstiču krvne sudove da se granaju prema njemu. Kada krvni sud stigne do tumora i veže se za njega, nastupa momenat u kome rak dobija mogućnost da se ubrzano širi. Hemoterapija koja blokira proces angiogeneze može da učini da se rak smanji, tako što će ga lišiti dotoka krvi. Međutim, zašto čekati da obolimo, pa da se ne daj bože podvrgnemo hemoterapiji ako možemo da učinimo nešto na vreme da širenje raka sprečimo? Naučni istraživači su naime došli do obilja nalaza o moćima određenih fitonutrijenata iz biljaka da utiču na proces angiogeneze, odnosno da spreče nastanak novih krvnih sudova, pa time i širenje raka.
Ishranom bogatom biljkama punimo svoju krv supstancama moćnim borcima protiv raka
Ishrana koja se pokazala kao moćan saveznik u prevenciji nastanka i širenja raka je ishrana bogata biljnim namirnicama (plant based ishrana). Kako su naučnici uopšte došli do zaključka da sastojci iz biljaka mogu da utiču na formiranje novih krvnih sudova (angiogenezu)?
Kada su uočili da ljudi koji se hrane plant based ishranom (vegani i vegetarijanci) ređe oboljevaju od raka, naučnici su počeli da rade testove u laboratoriji koristeći njihov urin (mokraću). Uzeli su ćelije krvnih sudova i u Petrijevim posudama u laboratoriji ih mešali sa hemikalijama izdvojenim iz mokraće subjekata vegetarijanaca. Tako su uspeli da identifikuju više fitohemikalija koje su pokazale anti-angiogene osobine, odnosno moć da spreče rast novih krvnih sudova. Pronašli su i da je koncentracija blagotvornih fitonutrijenata u mokraći vegetarijanaca i vegana najmanje 30 puta veća nego kod ljudi na standardnoj ishrani.
Nakon ovog otkrića se međutim postavilo pitanje: Da li samo pomoću ishrane možemo u krvi stvoriti dovoljnu koncentraciju fitonutrijenata za zaštitni efekat isti kao onaj pronađen u laboratoriji? Odgovor je bio – da. Testiranjem nivoa fitonutrijenata neposredno nakon obroka i nakon više sati naučnici su utvrdili da je za ciljanu koncentraciju zaštitnih supstanci iz brokolija na pr., dovoljna samo jedna šolja čorbe od brokolija. Ispitivanjem i drugih namirnica se pokazalo da se zaštitne anti-angiogene koncentracije fitonutrijenata mogu postići sa realno dostižnim količinama u svakodnevnoj ishrani. Nažalost, njihova koncentracija u krvi brzo opada, pa je značajno smanjena već posle 6 sati, a posle 24 sata od unosa je svedena na 0. To znači da je za postizanje zaštite protiv raka neophodno svakodnevno konzumiranje ovih biljnih namirnica, a ne samo povremeno.
Koje biljne namirnice su šampioni po sadržaju moćnih polifenolnih jedinjenja?
U istraživanjima su se kao najmoćniji fitonutrijenti istakle supstance iz grupe polifenola. Flavonoli su njihova podgrupa, koja je pokazala najveće moći protiv raka, a među njima se ističe kvercetin. Ovu bioaktivnu supstancu sadrže: crni luk, brokoli, više vrsta voća, kao što su na pr. bobičasto voće i jabuke, kao i maslinovo ulje, crno vino i zeleni čaj, ali i mnoge vrste začina.
U soji i proizvodima soje možemo pronaći izoflavone, takođe supstance iz grupe polifenola, koje karakteriše sposobnost da regulišu aktivnost estrogenih receptora na ćelijama. Smatra se da otuda potiče zaštitni efekat konzumacije soje za rak dojke. Genistein, jedan od izoflavona iz soje je pokazao sposobnost da inhibira rast raka, utičući na brzinu širenja, stopu ćelijske smrti, kao i angiogenezu. Noviji dokazi potvrdili su i moći genisteina iz soje, kao i nekoliko drugih moćnih fitohemikalija (kurkumin, EGCG i rezveratrol) da eliminišu čak i stem ćelije raka.
Za unos izoflavona mogu nam poslužiti i mlevene lanene semenke, kao i razne vrste pasulja. Još jedno sjajno polifenolno jedinjenje rezveratrol se nalazi u grožđu i crnom vinu, a maslinovo ulje sadrži hidroksitirizol, koji takođe uspešno blokira angiogenezu.