Moćan u šoljici, odličan i za dezerte: Zašto hibiskus zaslužuje mesto u vašoj kuhinji?
U današnjem svetu gde velnes trendovi dolaze i prolaze, skromni hibiskusčeka u senci svoju šansu da zablista na glavnoj pozornici. Prelepe jarko crvene boje, ova biljka i njen čaj bujaju od neiskorišćenog potencijala. Za hibiskus bi mogli reći da je jedna od najbolje čuvanih tajni prirode, jer čaj od njegovog prelepog cveta nije samo sredstvo za hidrataciju božanstvene boje, već zapravo izuzetno moćan rezervoar antioksidanasa.
Bogat antocijaninima (istim jedinjenjem koje sadrži i bobičasto voće), sa nezaboravnim kiselkastim i osvežavajućim ukusom, hibiskus može da ima sjajne benefite za zdravlje (imunitet, zdravlje srca, normalizacija krvnog pritiska,…). Međutim, to nije sve, jer prirodno jarka crvene boja i kiselkaste note čine ga i vrlo elegantnim i upečatljivim dodatkom u kuhinji, a naročito u dezertima. Kao deo grimizinih sirupa ili glazura, plant based želea ili sladoleda, pa i kolača, zadivljujući hibiskus može dodati bogatu cvetnu i kiselkastu notu različitim poslasticama i napicima.
Najveća snaga hibiskusa – neverovatno visok nivo antioksidanasa
Ako ga uporedimo sa drugim biljkama, hibiskus zaista sadrži izuzetno visok nivo antioksidanasa, pri čemu najveći doprinos daju antocijanini, pigmenti od kojih i potiče njegova jarka crvena boja. Antocijanini su klasa flavonoida poznata po moćima da se u organizmu bore protiv oksidativnog stresa i upalnih procesa. Osim njih, hibiskus sadrži i vitamin C, polifenole i organske kiseline – sve divne supstance koje štite naše ćelije od oštećenja. Odatle dolaze i njegova blagotvorna svojstva za zdravlje srca, imuni sistem i sposobnost da uspori starenje.
Zanimljiva činjenica: Na osnovu antioksidantnog kapaciteta hibiskus je jedna od vodećih vrsta čajeva, pa je po tome (na osnovu tzv. ORAC skale - Oxygen Radical Absorbance Capacity) znatno jači čak i od zelenog i mača čaja (na ovoj skali ima bolji rezultat čak i od borovnica i nara).
Hibiskus je u studijama pokazao da može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i nivoa lošeg LDL holesterola (zahvaljujući i antioksidansima i polifenolima). On smanjuje upalne procese u arterijama i opušta krvne sudove, pomažući na taj način i zdravlje srca.
Organske kiseline i polifenoli iz hibiskusa inhibiraju rast bakterija, pa čak i nekih virusa. Zato se on tradicionalno koristi za umirenje bolnog grla i blagih infekcija. Ekstrakt hibiskusa je pokazao moć da pomogne u zaštiti jetre i regulaciji nivoa šećera u krvi. Smatra se da redovna konzumacija hibiskusa može da ima benefite i za metabolizam masti i ukupno metaboličko zdravlje.
Najmoćniji efekat hibiskusa – za jači imunitet
Hibiskus podstiče imune funkcije tako što:
- Neutralizuje slobodne radikale – Polifenoli i antocijanini iz hibiskusa štite imune ćelije od oštećenja, pa tako pružaju podršku funkcionisanju imuniteta;
- Ublažava hronične upalne procese – Na taj način se imuni sistem vraća u balans, pa je u stanju da efikasnije odgovori na izazove;
- Podržava funkcije imunih ćelija – Bela krvna zrnca, koja se bore protiv izazivača bolesti, štiti od oštećenja;
- Poboljšava proizvodnju citokina – signalizacije imunog sistema;
- Štiti integritet mukusnih barijera epitela (na pr. u respiratornom ili probavnom sistemu) – prve linije odbrane našeg organizma protiv raznih patogena;
- Pomaže u borbi protiv virusa – direktno inhibirajući neke viruse, što je pokazano u laboratorijskim ispitivanjima (na pr. virus gripa i herpes simplex-a).
Kako je očigledno hibiskus moćan saveznik imuniteta, evo i recepta za imuno napitak na bazi čaja od hibiskusa:
Jednostavan imuno napitak od hibiskusa
Potrebno je:
- 2 kesice čaja od hibiskusa (ili 2 kašike sušenog čaja)
- 2-3 tanke kriščice korena đumbira
- Sok od limuna
- 1 kašičica javorovog sirupa ili agave (opciono, za slatkoću ako želite)
- ¼ kašičice kurkume i mrvica bibera (radi bolje apsorpcije ako stavljate kurkumu)
- 2 šolje vrele vode
- Opciono – za garnirung: sveža nana ili kriške narandže (po želji)
Poparite 10-ak minuta čaj hibiskusa u prethodno proključaloj vodi uz dodatak korena đumbira. Poklopite kako bi sačuvali blagotvorna eterična ulja. Nakon ekstrakcije procedite čaj i u njega dodajte sok od limuna, kurkumu, mrvicu biber i malo javorovog sirupa ili drugog zaslađivača (ako koristite). Promešajte i konzumirajte toplo ili ohladite, pa poslužite kao osvežavajuće piće preko kockica leda. Garnirajte po želji svežom mentom ili tankim kriškama narandže.
Doručak sa magijom moćnog hibiskusa
1. Smuti pojačan hibiskusom – Kremasti doručak prelepe boje
- 1 šolja ohlađenog čaja od hibiskusa
- 1 manja banana
- ½ šolje smrznutog bobičastog voća
- 1 kašika čia semenki ili mlevenog lana (za omega 3 masti i proteine)
- ½ šolje biljnog jogurta ili mekog tofua (za kremastost, ali i proteine)
- Opciono: sveža nana + urma za dodatnu slast
2. Čia puding sa domaćim sirupom od hibiskusa
Napravite čia puding na uobičajeni način sa biljnim mlekom po želji, pa ga prelijte sa domaćim sirupom od hibiskusa (prokuvajte sušeni cvet hibiskusa sa malo vode i dodatkom zaslađivača po izboru dok se ne zgusne, pa čuvajte u teglici u frižideru). Čia puding preliven sirupom od hibiskusa ukrasite odozgo kriškama narandže i listićima kokosa, prepečenim orasima ili bademima. Ovako ćete dobiti luksuzan doručak prepun antioksidanasa.
3. Prekonoćna ovsena kaša sa hibiskusom
Potopite ovsene pahuljice da odleže preko noći u jačem, prethodno skuvanom, pa ohlađenom čaju od hibiskusa umesto u biljnom mleku. Ujutru dodajte u natopljene pahuljice i:
- Malo isceđenog soka od narandže (one su sa hibiskusom odličan spoj)
- Malo cimeta
- 1 kašičicu putera od badema
- Za toping: Kriške banane + seckani pistaći
Dobili smo jedan osvežavajući lagan doručak kiselkastih nota, prepun polifenola.
Mislimo da je krajnje vreme da posvetimo hibiskusu pažnju koju zaslužuje, ne samo kao čaj i lekovito sredstvo, već i kao kreativan i koloritan dodatak u našoj plant based kuhinji.