Maka za energiju, balans i plodnost: Trend ili biljka koju vredi uključiti u svakodnevnicu?

Foto: Shutterstock

Peruanska maka se već negde prožima kao „superhrana“ koju mnogi dodaju u smutije i energetske kuglice, ali ova biljka iz peruanskih Anda nudi mnogo više od trenda u ishrani. Maka se sve češće koristi širom sveta zbog svog potencijalnog uticaja na nivo energije, plodnost i hormonski balans, i to kod oba pola. Iako su naučni dokazi još uvek ograničeni, mnogi koji je koriste tvrde da im je maka pomogla u svakodnevnom funkcionisanju, kako fizičkom, tako i emocionalnom.

Poreklo i osobenosti biljke maka

Maka potiče iz visokih predela Anda u Peruu, gde uspeva na nadmorskoj visini između 3.500 i 4.500 metara, u ekstremnim vremenskim uslovima. Zbog svoje sposobnosti da preživi hladnoću, vetar i jako sunce, smatra se izuzetno otpornom biljkom. U Andima se koristi više od 2.000 godina, kako kao hrana, tako i kao prirodni lek za snagu i izdržljivost.

Iako se često naziva „peruanski ginseng“, maka botanički ne pripada istoj porodici kao pravi ginseng. Ona je zapravo krstašica, blizak srodnik brokolija i rotkvice, a koristi se pretežno njen koren, koji ima blago zemljasti, orašast ukus s notom karamele.

Zdravstvene koristi konzumiranja make

Maka se danas najčešće koristi u obliku praha ili kapsula, kao dodatak ishrani. Iako mnoge tvrdnje o njenim efektima potiču iz tradicionalne upotrebe i subjektivnih iskustava korisnika, postoje i određene studije koje potvrđuju potencijalne koristim ali uz ograničenja, jer je broj ispitanika često mali.

Foto: Shutterstock/StockPhotoDirectors

1. Podrška seksualnom zdravlju i plodnosti

Jedan od najčešćih razloga zašto ljudi posežu za makom jeste njen mogući uticaj na libido i seksualnu funkciju. Kod muškaraca, neka istraživanja pokazuju blago poboljšanje erektilne funkcije i povećanje koncentracije spermatozoida. Kod žena, naročito onih koje imaju smanjen libido usled antidepresiva, maka može pomoći u ublažavanju seksualne disfunkcije.

Takođe, zbog potencijalnog delovanja na hormonsku ravnotežu, maka se često koristi kao prirodna podrška plodnosti, ali i kao saveznik u menopauzi, gde može ublažiti simptome poput valunga, nervoze i nesanice.

2. Adaptogeno dejstvo

Maka spada u grupu adaptogena, biljaka koje pomažu telu da se prilagodi stresu. Iako mehanizam nije potpuno razjašnjen, veruje se da maka podržava stabilnost hormona i doprinosi većoj otpornosti na fizički i emocionalni stres.

3. Više energije i bolji oporavak

Neki korisnici make prijavljuju porast energije i bolje fizičko funkcionisanje. Iako nisu svi rezultati naučnih studija jednoznačni, postoje indicije da maka može doprineti manjem osećaju umora, naročito kod žena mlađih od 45 godina. Sportisti je takođe koriste kao prirodni dodatak za podršku mišićima i oporavku posle napora.

4. Dobre nutritivne vrednosti

Maka je bogata vlaknima, mineralima poput kalcijuma, kalijuma i gvožđa, a sadrži i jedinstvene bioaktivna jedinjenja (macamide i glukozinolate) koji su specifični za ovu biljku. Njena hranljiva vrednost čini je korisnim dodatkom, posebno u biljnim dijetama.

Foto: Freepik

Oblici konzumacije i preporuke

Maka se najčešće konzumira kao prah dodat smutijima, kašama ili biljnim napicima. Ima specifičan ukus koji ne prija svima, pa su kapsule praktična alternativa. Doze koje se najčešće koriste u studijama kreću se između 1.5 i 3 grama dnevno, tokom perioda od 6 do 12 nedelja.

Važno je znati da maka nije zamena za terapiju, već dodatak ishrani. Takođe, osobe koje imaju hormonski osetljiva stanja (poput endometrioze, mioma ili hormonski zavisnih tumora), trudnice i dojilje treba da se posavetuju s lekarom pre korišćenja make, jer nije dovoljno istražena njena sigurnost u tim okolnostima.

Prirodna podrška u modernom tempu života

Iako nauka još uvek istražuje sve potencijalne efekte make, tradicionalna upotreba i pozitivna iskustva mnogih korisnika ne mogu se zanemariti. Ako tražite prirodnu podršku za energiju, hormonski balans, libido ili bolju otpornost na stres, maka može biti vredan dodatak vašoj rutini - uz obavezno informisanje i pažljiv izbor kvalitetnih proizvoda. Kao i kod svakog dodatka ishrani, slušajte svoje telo i konsultujte se sa stručnjakom, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme.