Spasonosno otkriće: Ova vrsta vlakana čisti opasne „večite hemikalije“ iz organizma
Verovatno ste čuli za misteriozne i opasne „večite hemikalije“ (forever chemicals), poznatije po skraćenici PFAS. U pitanju je čitava klasa u koju spadaju hiljade toksičnih supstanci, koje se koriste ili su korišćene u mnogim industrijskim proizvodima. Nalazimo ih u neprijanjajućim tiganjima, jednokratnim posudama za pakovanje gotove hrane, u vodi iz vodovoda, pa čak i u vazduhu koji dišemo. Ove opasne supstance, koje je danas skoro nemoguće izbeći, izuzetno se teško razlažu, pa ih naše telo tokom vremena akumulira (zato se verovatno i zovu „večite hemikalije“).
Analiza sprovedena od strane Centra za kontrolu bolesti i prevenciju u Americi, procenila je na osnovu hiljada obrađenih uzoraka, da PFAS u krvi trenutno imaju skoro svi – tačnije 97% Amerikanaca. Zabrinutost oko lošeg uticaja PFAS na zdravlje se sve više širi, a dosadašnja istraživanja našla su moguću vezu dejstva ovih jedinjenja sa različitim bolestima – rakom, kardiovaskularnim bolestima, bolestima jetre, hormonskim poremećajima i oslabljenim imunitetom.
Pa ipak, nedavno su se pojavile uzbudljive novosti: jedna izuzetna naučna studija iz Bostona je pronašla da jedan jednostavan nutrijent – beta glukan vlakna – mogu da pomognu našem telu da izbaci ove opasne hemikalije.
Naime, naučnici su ovoj kontrolisanoj kliničkoj studiji pronašli da su muškarci koji su jeli beta glukan vlakna uz svaki obrok, posle samo 4 nedelje ovakvog režima – imali pad nivoa PFAS u krvi od 8%. Ovo je zaista impresivan rezultat za nešto što je tako prirodno i pristupačno svima, kao što su vlakna.
U čemu je magija i kako zapravo deluje beta glukan?
Beta glukan je vrsta rastvorljivih vlakana. Kada ova vlakna dospeju u naša creva, ona formiraju sluzavi gel koji se vezuje za žučne kiseline – to su supstance koje privlače i masti, a za njih se „kače“ i opasne PFAS. Umesto da naš organizam ove žučne kiseline ponovo apsorbuje u crevima (zajedno sa nakačenim PFAS) i vrati ih u jetru, gel masa koju formiraju vlakna zarobiće ih i izbaciti kroz debelo crevo. Mogli bi da zamislimo dejstvo beta glukana kao jedne vrlo efikasne „metle“, jer on kroz creva pokupi i izbaci i višak holesterola, ali očigledno i tvrdoglave, a opasne - „večite hemikalije“ (PFAS).
Najbolji izvori beta glukana
O rezultatima ove revolucionarne studije saznala sam preko Instagrama naloga poznatog američkog psihijatra dr Daniela Amena, koji se bavi temama vezanim za zdravlje mozga. On nam je ukazao na to da PFAS mogu imati negativne efekte i na mozak i izazvati probleme sa pamćenjem. Međutim, u svom reels-u poznati doktor tvrdi da se beta glukan može naći u pečurkama i odmah zatim nudi kao rešenje - svoj suplement na bazi pečuraka.
Međutim, to je samo marketing, pa ne treba nasedati na njega i trošiti pare bez potrebe na različite suplemente. Istina je da su beta glukan vlakna prisutna u različitim biljkama, a neki od najboljih izvora su vrlo pristupačne i jeftine namirnice koje lako možemo svakodnevno uvrstiti u ishranu:
- Ovas (ovsene pahuljice) i ječam – su najbolji izvori beta glukana
- Cele žitarice poput raži, spelte ili pšenice (solidne, ali imaju manje beta glukana nego ovas i ječam)
- Pečurke – naročito šitake i reiši (koje se koriste kao podrška imunitetu)
- Kvasac i morska trava – dodatni prirodni izvori.
I da, suplementi postoje, ali je ubedljivo najlakši, najjeftiniji i najukusniji način da unesemo beta glukan vlakna – kroz ishranu.
Kako da svakodnevno uvrstimo više beta glukana u svoje obroke?
Ne morate da drastično promenite svoju ishranu. Uz neku jednostavnu zamenu ili dodatak vašoj ishrani, lako možete povećati unos beta glukana. Na primer:
Doručak
- Preko noći odstojala hladna ovsena kaša sa bobičastim voćem i orašastim plodovima
- Kuvana ovsena kaša sa cimetom i jabukom
Ručak
- Dodajte kuvani ječam u čorbe, razna kuvana jela ili obrok salate
- Uvrstite u obrok raženi hleb od celog zrna umesto belog hleba
Užina
- Smuti sa ovsenim pahuljicama, bananom i bademovim mlekom
Večera
- Pilav napravljen sa ječmom umesto sa pirinčem
- Ispecite pečurke, pa ih servirajte kao prilog ili ih na primer uz omiljeno povrće i kremasti sosić zamotajte u tortilju.
Dakle, gotovo da je nemoguće da potpuno izbegnemo opasne „večite hemikalije“ – PFAS, jer su svuda oko nas. Na sreću, nauka je pronašla da redovan unos vlakana, a naročito beta glukana, može da bude dobar način da smanjimo toksične efekte na svoj organizam. A šta je dodatni bonus? Pa to što ista ta vlakna istovremeno i snižavaju holesterol, podržavaju zdravlje creva, podržavaju zdravu probavu, pomažu balans šećera u krvi i jačaju naš imuni sistem.
Kada se sledeći put zapitate šta da jedete, setite se da je svaka ovsena kaša, salata sa ječmom, ili porcija pečurki mnogo više od hrane – ona je oružje u zaštiti vašeg tela od toksičnih supstanci modernog doba.