Resveratrol iz crnog vina i uticaj na zdravlje srca: Koliko je zaista delotvoran i koje su granice bezbednosti
Spominju se biljni antioksidansi, priča se o boljem uticaju na srce i o tome da ga telo drugačije „podnosi“, ali kada se pogleda šta se zaista dešava u organizmu, postaje jasno - vino jeste specifično po sastavu, ali je i dalje alkohol, sa svim dobrim i lošim stranama koje iz toga proizlaze.
Po čemu se vino razlikuje od drugih alkoholnih pića
Za razliku od žestokih pića, vino, a donekle i pivo, donosi nešto što destilati nemaju: fenole i druga antioksidativna biljna jedinjenja. Upravo ta jedinjenja daju crnom vinu reputaciju zaštitnika srca i potencijalnog borca protiv upala. Posebno se izdvajaju:
- resveratrol, najpoznatiji antioksidans iz crnog vina
- polifenoli, koji mogu pomoći u očuvanju krvnih sudova i kontrolisanju oksidativnog stresa
Zato se umerna konzumacija vina često povezuje sa boljim kardiovaskularnim parametrima, lakšim održavanjem zdrave cirkulacije i povoljnijim uticajem na crevni mikrobiom.
Ali, alkohol ostaje alkohol
Bez obzira na to da li dolazi u čaši vina ili u koktelu, alkohol se u telu razlaže na iste supstance. Jedna od njih je acetaldehid, vrlo reaktivan molekul koji može da ošteti ćelije, naruši balans antioksidanasa i izazove oksidativni stres. Upravo tu počinje put ka upalama.
Toksični nusprodukti metabolizma alkohola:
- oštećuju ćelije jetre
- utiču na varenje i imunitet preko promena u crevnom mikrobiomu
- oslabljuju tzv. „crevnu barijeru“, što dopušta prodor inflamatornih molekula u krvotok
Vremenom, ovaj proces može postati hroničan i rasplamsati upale u različitim delovima tela, od zglobova i creva do mozga i srca.
Hronično povećana upalna aktivnost povezuje se sa razvojem stanja kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, autoimunska oboljenja, depresija, IBD i pojedine vrste karcinoma.
Kako umanjiti inflamatorni uticaj alkohola
Ako se alkohol uopšte konzumira, granica je važnija od izbora pića. Smatra se da je umereno:
- do 1 piće dnevno za žene
- do 2 pića dnevno za muškarce
(Preračunato: 150 ml vina, 350 ml piva ili 45 ml žestine.)
Pored ograničavanja unosa, mnogo pomaže i način na koji je ostatak životnog stila postavljen. Manji upalni odgovor zabeležen je kod ljudi koji:
- jedu pretežno biljnu, antiinflamatornu hranu (bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, brokoli, integralne žitarice, orašaste plodove, maslinovo ulje i začine poput kurkume i đumbira)
- redovno vežbaju
- piju dovoljno vode
- upravljaju stresom
- uključuju dane bez alkohola
- izbegavaju pušenje
Naravno, postoje situacije u kojima alkohol nije preporučljiv uopšte - trudnoća, bolesti jetre i pankreasa, aktivne inflamatorne bolesti creva, određene terapije i oporavak od poremećaja upotrebe alkohola.
Vino zaista nosi određene prednosti zahvaljujući svojim antioksidansima, ali ti benefiti ne brišu osnovnu činjenicu - svaka vrsta alkohola može da doprinese upalama ako se pretera. Umerenost je presudna, a još važnije, opšti stil života. Biljna ishrana, aktivnost i pažljiv odnos prema stresu imaju daleko veći uticaj na smanjenje upala nego izbor čaše na stolu. Ako se vino pije, neka to bude promišljeno, uz balans koji štiti zdravlje dugoročno.