Vitalnost u starosti nije slučajna: Šta čuveni doktor u 90-tim jede za doručak godinama?

Foto: Shutterstock

Ako postoji ime koje je nemoguće preskočiti kada govorimo o isceljujućoj moći biljne ishrane, to je svakako dr Koldvel Eselstin. Ovaj legendarni američki kardiolog, bivši olimpijac i dugogodišnji lekar i hirurg sa čuvene klinike u Klivlendu, jedan je od pionira koji su naučno dokazali da se srčane bolesti mogu sprečiti, pa čak i preokrenuti pomoću ishrane zasnovane na celovitim biljnim namirnicama (WFPB – Whole Foods Plant Based).

Njegov rad iz 1980-ih, u kojem su pacijenti sa teškim oboljenjima koronarnih arterija izlečeni isključivo promenom načina ishrane, bio je revolucionaran. Danas, na pragu 92. godine, dr „Esi“ (kako ga od milja zovu i pacijenti i porodica) i dalje je pun energije, elana i vedrine — i nastavlja da svakodnevno živi ono što decenijama propoveda.

Nedavno je njegov sin, Rip Eselstin — bivši vatrogasac, triatlonac i autor popularnih knjiga (Engine 2 Diet i Plant-Strong) — objavio video na svom Instagram profilu koji je oduševio mnoge. U njemu prikazuje jutarnju rutinu svog oca dr Esija, koji i dalje svakoga dana započinje dan istim doručkom koji jede već skoro 50 godina.

Ovsena čarolija doktora Eselstina

Na stolu porodice Eselstin nema luksuza, ali ima mudrosti - dr Eselstin započinje pripremu svoje čuvene ovsene činije tako što najpre u posudu dodaje malo kurkume i đumbira u prahu, a potom i čia semenke — pravi antiinflamatorni trio (uz omega 3 masnoće i vlakna iz čia semenki). Zatim dodaje obične ovsene pahuljice, a potom i nekoliko oraha (opet omega 3) i suvog grožđa (za blagu slatkoću). Dr Esi kaže da ponekad umesto suvog grožđa za blagu prirodnu slast u svojoj kaši koristi bananu.

U tom trenutku, supruga En ga zaustavlja i upozorava:

„Zaboravio si prstohvat bibera — da aktiviraš kurkumu!“

Naravno, doktor odmah dodaje malčice bibera, a potom i amla prah (prah koji potiče od voćke iz Indije – poznat po najvećem sadržaju antioksidanasa, dostupan i kod nas) i na kraju obaveznu kašiku mlevenog lanenog semena.

Onda povrh svega dolazi ono najbolje — voće. Dr Eselstin obožava bobičasto voće. Prvo stavlja sveže jagode koje, kako kaže, pojede odmah „da napravi mesta za još bobičastog voća na vrhu“. Potom dodaje borovnice, kupine i maline — prava eksplozija boja i zdravlja!

Doktorova supruga En posmatra pripremu čuvene kaše i kroz šalu komentariše:

„To ti više nije ovsena kaša! To je činija sa voćem!“

Kada je sve gotovo, dr Esi završava mali ritual pripreme doručka tako što prelije činiju biljnim mlekom, „da sve malo navlaži i omekša“.

Doručak doktorove supruge En – slani ovseni doručak snage

Poput Esija, podjednako je inspirativna i njegova supruga En Eselstin, koja ima 90 godina, i još uvek je neverovatno vitalna, energična i aktivna. Ona i dalje drži radionice plant based kuvanja i predavanja, a za sebe kaže da nikada nije imala potrebu za bilo kakvim lekovima, što imajući na umu njene godine zvuči u najmanju ruku - neverovatno.

Njen doručak je pomalo neobičan, ali veoma zanimljiv — slana kuvana ovsena kaša. Dok vežba ujutru, na šporetu joj se za to vreme kuva lomljeni ovas (cela zrna) sa vodom, u koja je dodala i nešto zeleniša (kelj, zelje, …), nekoliko šitake pečurki, malo zamrznutih artičoka (bogate su prebioticima), i nutritivni kvasac (izvor dodatnih proteina i vitamina B12). En je ovu kašu začinila sa malo kurkume, bibera, đumbira i svog omiljenog ljutog Srirača sosa.

U skuvanu slanu kašu od ovsa En na kraju dodaje i svoj završni miks: čia semenke, mleveni lan, amla prah i crni susam — mešavinu koja je prava nutritivna bomba puna omega-3 masnoća i antioksidanasa.

Kako sama kaže:

„Bez obzira šta se dogodi tokom dana, ako sam pojela ovakav doručak — znam da sam uradila pravu stvar.

Zašto su dr Esi i njegova supruga En velika inspiracija?

Priča dr Eselstina, njegove supruge i porodice nije samo priča o zdravlju, već i o doslednosti, velikoj ljubavi prema životu i nepokolebljivoj veri u moć prirodne hrane. Njihov primer pokazuje da vitalnost, oštroumnost i vedrina u starosti ne dolaze slučajno — već su rezultat svakodnevnih izbora koji se konzistentno ponavljaju decenijama – iz dana u dan.

Možda baš zato, sledeći put kad budete pripremali ovsenu kašu, dodajte prstohvat kurkume, malo bibera, čia seme, orahe i šaku bobičastog voća — i pomislite na doktora Esija i En, koji su predivan živi dokaz da biljna ishrana može biti pravi recept za dug, zdrav i ispunjen život.