Pomogla ocu da prevaziđe srčane probleme: Naučila ga da pravi slaninu od pečurki!
Profesionalna kuvarica i kreator recepata Bejli Raskas (@chef_bai) je nedavno na svom profilu na Instagramu podelila inspirativnu priču o tome kako je pomogla svom ocu u borbi sa ozbiljnim srčanim problemima. Ona kaže da je sklonost ka bolestima srca i krvnih sudova nešto što je karakteristično za mnoge članove njene porodice. Pre nekoliko meseci njen otac je završio u bolnici sa predinfarktnim stanjem, kada su mu pretragama pronašli više zakrčenja na arterijama srca. Ovo je jako opasno stanje koje, ako se ne tretira, može lako da dovede do smrti.
Bejli kaže da je njen otac nakon intervencije poslat kući uz strogo upozorenje da ako želi da popravi stanje svojih krvnih sudova mora da prestane da konzumira hranu koju je jeo celog života – meso, prerađevine od mesa i mlečne proizvode. Reći Amerikancu da mora da se pozdravi sa roštiljem, slaninom, picama sa sirom i sladoledom je ozbiljan udarac, budući da to predstavlja osnovu i veliki deo njihove ishrane. Bejli se požalila da u Americi svakoga dana 2000 ljudi premine od srčanih bolesti uzrokovanih u velikoj meri lošom ishranom, ali da je njena porodica nakon bolesti njenog oca rešila da napravi velike promene.
Kako je njen otac, u mesecima koji su usledili nakon boravka u bolnici, pravilnom ishranom bez problematičnih namirnica dramatično popravio svoje zdravlje, Bejli je rešila da ga dodatno osnaži tako što će ga naučiti kako da neka od svojih nekada omiljenih jela napravi na zdraviji način. A odakle početi? Pa naravno, od slanine.
Ukus i tekstura hrskave pržene slanine je nešto čega se većina ljudi teško odriče. Međutim, i za to u svetu plant based kulinarstva (biljne ishrane) postoji rešenje. Naime, uz začine i kratko vreme u posebnoj marinadi, više biljnih namirnica može da “imitira” teksturu i ukus pečene slanine, a da pri tom ne ugrozi naše zdravlje. Šefica Bejli je odlučila da iskoristi veliki roštilj, koji njen otac ima u dvorištu (kao I svaki Amerikanac zaljubljenik u roštiljanje), i da ga nauči da pomoću njega napravi “slaninu od pečurki”. Izabrala je king ojster pečurke, vrstu koja ima dugačku i debelu stabljiku, kao i dubok mesnati umami ukus.
Kod nas nažalost ovih pečurki nema, ali mogu da posluže I krupnije bukovače. Sve što je potrebno za ovu plant based “slaninicu” je da se pečurke iseku na tanke kriške i mariniraju 15-ak minuta u marinadi napravljenoj od mešavine soja sosa, maslinovog ulja, dimljene paprike, belog luka u prahu i malo javorovog sirupa. Može se dodati i tečni dim, ako uspete da ga nađete, ali nije neophodno, jer dimljena paprika daje dovoljno te neodoljive arome dima.
U nastavku videa, šefica Bejli demonstrira pečenja “slaninice” od pečurki na tatinom roštilju, za koji kaže da nije korišćen od kada je on pre 5 meseci morao da prestane da jede meso i mesne prerađevine. Zahvalna na tome što je njen otac dobio drugu šansu za novi život, ona kaže da sa ovim receptom hoće da mu pomogne da ponovo uživa u omiljenim ukusima, ali bez rizika za zdravlje.
Gotovu plant based “slaninicu” od pečurki Bejlin tata stavlja između dve kriške hrskavog hleba zajedno sa biljnim krem sirom i kriškama paradajza i zelene salate za sočan sendvič od koga bi svakome krenula voda na usta. Ovo je samo jedan od primera da je transformacija stila života u pravcu zdravijih navika uvek moguća, bez obzira na godine ili pređašnji stil života, ali je svakako lakša uz podršku najbližih.
Pečurke su inače poznate kao odlična zamena za meso i koriste se u mnogim plant based recepima da daju taj mesnati umami šmek. Jedna od zanimljivih primena je ona gde se pečurke bukovače mogu pretvoriti u vegansku “čupkanu prasetinu” (pulled pork).