Doktor objasnio zašto nema potrebe za fobijom od šećera: Nauka nema dilemu

Foto: Shutterstock

Dr Idres Mugal, popularni dr Idz sa društvenih mreža, ponovo je reagovao na jednu "kontroverznu" objavu sa društvenih mreža, ali ovoga puta pozitivno. U objavi koja je izazvala njegovu rekaciju govorio je popularni bodi bilder i doktor sportske medicine, poznat na mrežama kao „dr Majk“ (@drmikeisraetel). Dr Majk je tom prilikom izjavio sledeće: „Ne postoji veza između unosa šećera i loših efekata na zdravlje, pod uslovom da ne unosimo previše kalorija, a unosimo dovoljno proteina i masti i ishrana nam je većinski zdrava.“

Dr Idz je rekao da za ovu izjavu Dr Majk-a misli da je – potpuno tačna! Na osnovu svog iskustva, kao stručnjaka za naučna istraživanja iz oblasti ishrane i zdravlja, on je potvrdio da postoji obilje podataka o tome da što više šećera unosimo to raste rizik za oboljevanje od kardiovaskularnih, ali i drugih hroničnih bolesti. Međutim, napomenuo je on, razlog za ovo leži u tome što oni koji unose više šećera obično unose ukupno i više kalorija zbog čega dobijaju višak kilograma koji je zapravo uzrok zdravstvenih problema.

foto Freepik.com

Dok su kalorije pod kontrolom nema negativnih efekata šećera

On je rekao da ne postoji ništa inherentno i specifično loše za zdravlje baš u šećeru, a kako bi to ilustrovao naveo je nalaze studije koja je ispitala metaboličke efekte ishrane sa više ili manje šećera tokom dijete za gubitak kilograma. Učesnice navedene studije su unosile istu dnevnu količinu kalorija – 1100 kcal, s tim što je jedna grupa unosila 118 g običnog šećera dnevno (43% ukupno unetih kalorija), a druga grupa je u okviru dijeta unosila 11 g šećera dnevno (4% ukupno unetih kalorija). Na kraju studije koja je trajala 6 nedelja desilo se sledeće – obe grupe su i izgubile na težini i snizile pritisak i smanjile procent masti u telu i snizile nivo masnoće u krvi. Uz sve ovo učesnice su prijavile i smanjeni osećaj gladi i bolje raspoloženje. Ova studija je očigledno demonstrirala da čak ni visok procent šećera u ishrani ne može da ugrozi gubitak kilograma, ako je ukupna količina kalorija pod kontrolom.

Dr Idz je naglasio da studije nisu pronašle ni da postoji razlika u zdravstvenim efektima unosa različitih vrsta šećera. Ovo je ilustrovao tako što je naveo jednu obimnu meta analizu 25 studija koja se pozabavila efektima zamene glukoze u ishrani fruktozom na kardio-metaboličke markere u krvi. Istraživači su naravno izjednačili posmatrani unos kalorija kod učesnika, a ova opsežna analiza je rezultirala sledećim nalazom: Kada se dnevni unos kalorija izjednači, da li se unosi fruktoza, visoko-fruktozni kukuruzni sirup, glukoza ili saharoza (običan šećer) nema uticaja na promenu posmatranih kardio-metaboličkih markera iz krvi.

Foto: Shutterstock

Problemi za zdravlje nastaju zbog nedostatka nutrijenata u hrani

Čak i u studijama gde se unosio višak kalorija iz šećera ili masti, po rečima dr Idz-a, nije pronađena razlika u povećanju telesnih masti između onih koji su unosili previše šećera i onih koji su unosili previše masti. Logičan zaključak iz svega navedenog, po njegovim rečima, je da ne postoji ništa specifično problematično u šećeru, već da je problem uvek u tome šta nedostaje u ishrani.

Naime, ako jedemo puno prerađene hrane bogate šećerom, masnoćom i solju (kolači, grickalice, keksi, pecivo), onda ćemo najverovatnije i preterati sa kalorijama, jer su takvi proizvodi najčešće previše ukusni i teško ih pojesti u maloj količini. Doktor je naglasio da kada ovako preteramo sa kalorijama, ne samo da se lišavamo nutritivno bogatih namirnica, već povećavamo i procenat telesne masti koja sa sobom nosi mnoštvo zdravstvenih problema kao što su već čuveni hronični upalni procesi, rak, srčane bolesti, dijabetes,…

Završna poruka dr Idz-a je jasna – ne treba se bojati šećera kao takvog, već razumeti da problemi nastaju zbog viška kalorija (prevelikog unosa hrane) i manjka esencijalno važnih nutrijenata.

Moram priznati da se slažem sa svim ovim nalazima o šećeru dr Idz-a i da me nervira „hajka“ na šećer poslednjih godina, ali ne zato što obožavam šećer (koji koristim u minimalnoj količini), već zato što buka oko šećera samo skreće pažnju sa stvarnih uzroka ogromnog porasta gojaznosti i mnogih hroničnih bolesti. Preveliki unos hrane i nutritivno siromašna hrana – to su ključni problemi savremene ishrane, kojima se treba na pravi način pozabaviti.

Jako mi se dopao i odgovor jednog drugog doktora, dugogodišnjeg promotera celovite biljne  ishrane, dr Majkla Kleper-a, na pitanje o opasnostima od šećera za naše zdravlje. Njegov odgovor je glasio: „Ako koristite šećer kao začin i dodatak ishrani, onda on nije problematičan. Kada počnete da ga koristite kao hranu, e onda ste u problemu.“