Popularni zaslađivač može vas naterati da jedete više: Sukraloza zbunjuje mozak i pojačava glad
U želji da smanjimo unos šećera i održimo zdravu telesnu težinu, mnogi ljudi se okreću proizvodima sa veštačkim zaslađivačima, verujući da su bezbednija i „lakša“ alternativa šećeru. Ipak, istraživanja pokazuju da ova zamena možda ima suprotan efekat, posebno kada je reč o sukralozi, popularnom zaslađivaču. Umesto da umanji apetit, ona može zapravo da ga pojača, zbunjujući mozak i narušavajući prirodnu regulaciju gladi. Dobra vest? Pravilna ishrana, kao što je MIND dijeta, može pomoći da se ovaj disbalans popravi.
Sukraloza šalje pogrešne signale mozgu
Istraživači sa Univerziteta Južne Kalifornije sproveli su detaljnu studiju u kojoj je svaki učesnik u različitim terminima konzumirao tri napitka - običnu vodu, vodu sa običnim šećerom (saharoza) i vodu sa sukralozom.
Nakon snimanja mozga, analiza krvi i upitnika o gladi, rezultati su pokazali da je sukraloza izazvala izraženiju aktivaciju hipotalamusa (centra u mozgu koji reguliše apetit) nego saharoza. Štaviše, ispitanici su izjavili da su nakon unosa sukraloze osećali gotovo 20% veću glad nego nakon obične vode sa šećerom. Najizraženiji efekat bio je kod žena i osoba sa insulinskom rezistencijom i viškom kilograma.
Veštačka slatkoća bez kalorija zbunjuje telo
Kako objašnjava endokrinolog i glavna autorka studije, problem je u tome što mozak prepoznaje slatkoću, ali ne dobija očekivani energetski impuls - kalorije. To šalje pogrešan signal telu, koje onda dodatno pojačava osećaj gladi kako bi nadoknadilo „nedostajuću energiju“. Pored toga, za razliku od prirodnog šećera, sukraloza ne podstiče lučenje hormona kao što su insulin i GLP-1, koji mozgu signaliziraju sitost.
Povećana je i povezanost hipotalamusa sa delovima mozga koji upravljaju motivacijom i donošenjem odluka, što može uticati na impulsivnije prehrambene izbore.
Zdravstvene institucije menjaju preporuke
Sve više studija dovodi u pitanje bezbednost i efikasnost veštačkih zaslađivača u kontroli težine. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je još u maju 2023. izdala preporuku da se ne koriste veštački zaslađivači kao strategija mršavljenja.
Uprkos tome, proizvođači sukraloze tvrde da su njihovi proizvodi sigurni i korisni u kontekstu regulacije šećera u krvi i kontrole unosa kalorija. Ipak, nezavisni stručnjaci upozoravaju da sukraloza i slični zaslađivači mogu narušiti prirodnu regulaciju apetita, posebno kod osoba sa metaboličkim poremećajima.
Rešenje je u promeni celokupne ishrane
Dok su veštački zaslađivači možda pogrešan put, promena načina ishrane pokazuje se kao efikasnija strategija za regulaciju telesne težine, gladi i opšteg zdravlja. MIND dijeta je jedan od najboljih primera.
Ova dijeta kombinuje principe mediteranske i DASH dijete i fokusira se na namirnice koje podržavaju zdravlje mozga kao što su lisnato zeleno povrće, bobičasto voće, integralne žitarice, maslinovo ulje, mahunarke i orašasti plodovi, istovremeno ograničavajući unos crvenog mesa, prerađene hrane i šećera.
Naučimo nepce da voli manje slatko
Stručnjaci ističu da je moguće „rehabilitovati“ nepce da vremenom zahteva manje slatkog, slično kao što su mnogi ljudi tokom godina smanjili unos soli. Time se smanjuje potreba i za šećerom i za njegovim zamenama.
Važan prvi korak je otkriti skrivene izvore šećera u svakodnevnoj ishrani - od preliva za salatu, umaka, hleba i grickalica, i postepeno ih zamenjivati prirodnijim, nezaslađenim alternativama.
Umesto slatke prevare, birajmo pravu hranu
Sukraloza i slični zaslađivači možda deluju kao brzo rešenje, ali dugoročno mogu narušiti prirodnu komunikaciju između mozga i tela. Nasuprot tome, ishrana bogata celovitim, prirodnim namirnicama, kao što je MIND dijeta, ne samo da pomaže u regulaciji telesne težine, već jača mozak, podiže raspoloženje i stvara trajne, pozitivne promene.