• 0

Otkrijte koncept "buda činije": Uvek drugačiji, raznovrsan i izbalansiran obrok u jednom tanjiru

Ukoliko koristite Instagram i volite sadržaje vezane za hranu, sigurno ste naišli na fotografije "buda činije" (buddha bowl). Ove okrugle činije sa obiljem uredno složenih sastojaka najrazličitijih boja, koje nekad izgledaju kao prava umetnička dela, postale su poslednjih godina trend, verovatno u velikoj meri i zbog fotogeničnosti.

  • 0
Buda činija Foto: Shutterstock/Tatjana Baibakova

Međutim, osim „instagramičnosti“ buda činije imaju mnogo toga da ponude, naročito ako ste ljubitelj zdravih obroka, a ne volite da provodite previše vremena u kuhinji. Pomoću te genijalne ideje spoja više jednostavnih sastojaka na jednom tanjiru i njihovog ujedinjavanja sjajnim sosom ili dresingom, možete za kratko vreme napraviti gastro ugođaj koji će vaši gosti sa oduševljenjem prepričavati.

Buda činija (poznata i pod nazivima grain bowl, macro bowl, power bowl) je koncept služenja najčešće vegetarijanskog ili veganskog obroka u jednoj posudi, slaganjem jednih pored drugih više malih porcija hrane. Najčešći sastojci su cele žitarice, mahunarke i različite vrste povrća. Obrok je obično zaokružen dodatkom odgovarajućeg sosa koji objedinjuje sve sastojke buda činije.

Neki autori smatraju da buda činija na neki način ima svoje uporište u tradiciji budizma. Naime, smatra se da se Buda držao minimalizma kada je hrana u pitanju. Kažu da se budio pre svitanja i da je svuda na svojim putovanjima nosio sa sobom činiju, u koju bi lokalno stanovništvo po selima stavljalo po nešto hrane, obično nešto od namirnica koje su imali i mogli da podele.

Buda činije su koncept koji pruža raznovrsnost ukusa koristeći jednostavne, a hranljive sastojke

Ideja jednostavnih obroka koji kombinuju puno sastojaka, a čija su osnova obično žitarice, univerzalan su koncept prisutan u mnogim kulturama. Indijski tali – tanjir na kome se služi više malih porcija različitih jela od mahunarki i povrća uz naan hleb, havajski poke, korejski bibimbap, samo su neki od primera. Ako vam se sviđa koncept buda činije, možete kreirati mnogo kombinacija koristeći kao inspiraciju ukuse i arome vama omiljenih kuhinja, a možete ih i prilagođavati svom ukusu.

Plant based ishrana Foto: Shutterstock/Creative Cat Studio

Lepota korišćenja „buda činija“ koncepta je što vam može doneti bolju efikasnost u kuhinji, jer se najčešći sastojci buda činija mogu pripremati unapred i na veće količine. Skuvajte više pasulja, sočiva, leblebija i različitih žitarica za celu nedelju, operite i iseckajte povrće, pa sve poslažite u frižider. Kada hoćete da sklopite buda činija obroke, izvadite raspoložive sastojke i aranžirajte ih u posude. Varirajte ukuse tokom nedelje tako što ćete na sastojke buda činije stavljati drugačije kombinacije začina ili ih prelivati različitim sosovima.

Jednostavna „formula“ za sklapanje buda činije

Budući da ne postavlja bukvalno nikakva ograničenja, buda činija je koncept obroka koji svako može prilagoditi svojim dijetalnim preferencijama, kao i svom ukusu.

U osnovi, plant based buda činija (bazirana isključivo na biljnim namirnicama) tipično treba da sadrži:

  • Cele žitarice ili skrobasto povrće: integralni pirinač, bulgur, kinoa, heljda, ječam, krompir, batat,…
  • Biljni izvor proteina: Sočivo, leblebije, pasulj, edamame, tofu, tempeh
  • Povrće: Bilo koje povrće dolazi u obzir, a može biti sveže, pečeno, dinstano, kuvano na pari,…
  • Sos ili dresing: Bilo koji sos po vašem ukusu dolazi u obzir, ali je uvek najbolje da, ako možete, koristite zdravije homemade varijante (evo naših preporuka za homemade plant based soseve)
  • Opcioni dodaci i topinzi: Oni dodaju i hranljivost i ukus, ali i dodatne teksture jelu – na pr. sveži seckano začinsko bilje, orašasti plodovi, semenke, mikrobilje, ukiseljeno (krastavci, crveni luk) ili fermentisano povrće (kiseli kupus, kimči).

Predlog jednostavne buda činije od bulgura, pečenog povrća i sočiva sa tahini dresingom

Potrebno je (za 2-3 porcije):

Pečeno povrće:

  • Batat 1 srednji (oko 300 g)
  • Šargarepa 2 kom. (srednje veličine)
  • Tikvica 1 kom. (srednje veličine)
  • Crvena paprika 1 veća
  • Crveni luk 1 kom.
  • Začini: so, biber, origano (1 kk), majčina dušica (1/2kk), beli luk u granulama (1 kk), aleva paprika ili dimljena paprika (1 kk), kurkuma (1/2 kk)
  • Tamari ili soja sos 1 kašika
  • Maslinovo ulje 2 kašike

Ostali sastojci buda činije:

  • 1 šolja kuvanog bulgura (možete zameniti nekom drugom žitaricom koju imate)
  • 1 šolja kuvanog sočiva
  • 2-3 šake rukole
  • Mikrobilje po želji
  • Homemade tahini dresing (tahini, limun, so, beli luk u prahu, kumin, voda)

Toping:

  • Semenke bundeve (možete zameniti i seckanim orasima ili bademima)
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna

Povrće iseckajte na kockice, začinite i raširite u tanjem sloju na pleh sa papirom za pečenje, pa stavite da se peče u rerni oko pola sata, dok blago ne porumeni i omekša. Na pola pečenja otvorite rernu i promešajte povrće da se ravnomerno ispeče. U međuvremenu pripremite tahini dresing. Kada je povće gotovo sklopite buda činije: stavite nekoliko kašika bulgura, pa pored sočivo, pa šaku rukole i mikrobilja i na kraju dodajte dosta pečenog povrća. Pospite sve topingom, prelijte tahini dresingom i vaša buda činija je spremna.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari