
3 nesvakidašnja, a slasna recepta za kinou: Kako iskoristiti ostatke kuvanih žitarica
Kinoa je definitivno jedan od kulinarskih superheroja – prepuna vrednih nutrijenata i sa mnoštvom raznovrsnih primena, ali nekako često završimo sa viškom nakon pripreme jela. Međutim, ostaci hrane, a naročito žitarica ne moraju biti loša stvar. Tako i kinoa, iako naizgled sitna i neugledna zapravo može biti pravi junak reciklaže. Naime, uz malo mašte lako ćemo ostatke kinoe pretvoriti u nova preukusna jela – bilo da je dodamo u obrok salate, iskoristimo da napunimo povrće, ili transformišemo u vege krokete ili ćuftice. I zato nemojte da zaboravite na te ostatke kinoe u frižideru, već hajde da je iskoristimo na neke kreativne i ukusne načine!
Ukoliko pak nemate ostatke kinoe, a želite da probate neke od ovih kreativnih predloga za njenu upotrebu, ništa lakše - skuvajte začas novu količinu. Da se podsetimo za one koji možda nisu iskusni sa kinoom, ova žitarica se lako i brzo kuva, ali treba znati par trikova koji će osigurati da vam svaki put ispadne savršeno.

Kako skuvati savršenu kinou (ako nemate ostatke u frižideru):
- Dobro je operite – Kinoa ima prirodno na sebi sloj saponina – supstance koja ima po malo gorak ukus. Zato je neophodno oprati je dobro u gustoj cediljci.
- Dodajte odgovarajuću količinu vode – Za najbolju rastresitu kuvanu kinou treba u šerpu za kuvanje staviti 2 šolje vode na 1 šolju kinoe.
- Kuvajte kinou na tihoj vatri – Kada kinoa sa vodom provri smanjite vatru i poklopite, kako bi lagano krčkala 12-15 minuta dok se sva tečnost ne upije.
- Ostavite je da „odmori“ – Kada se skine sa vatre kinou treba ostaviti poklopljenu još oko 5 minuta , a onda proći kroz nju više puta viljuškom da postane rastresita.
A zašto sve treba da volimo i često koristimo kinou? Razloga ima mnogo, jer kinoa ima: sjajan profil aminokiselina, bogata je vlaknima, prepuna nutrijenata (gvožđe, magnezijum, fosfor, antioksidansi), a ujedno i bez glutena (odlično za ljude osetljive na gluten).
Danas vam predlažemo 3 ideje kako da iskoristite kinou (ostatke ili sveže skuvanu svejedno) – jedna je za kreativan doručak, druga je rešenje za hranljivu užinu, a treća može biti spas za brzi ručak ili večeru.
Recept za hrskave kakao kuglice od kinoe - za doručak uz dodatak biljnog mleka
Ako volite kombinaciju ukusa čokolade i kikiriki putera onda je ova ideja za doručak sa dosta proteina, a bez glutena odlično rešenje za vas. Pravimo hrskave kuglice od kuvane kinoe u kombinaciji sa ovsenim brašnom, kikiriki puterom, kakaom i malo javorovog sirupa. Sve se završava u multipraktiku ili secku, a onda se smesa oblikuje u kuglice i ispeče u rerni.
Potrebno je:
- 2 šolje kuvane kinoe (zapremine oko 250 ml)
- 1 šolja ovsenog brašna (ili sitno samlevenih ovsenih pahuljica)
- 3 kašike kikiriki putera
- 25 g kakaoa
- 4 kašike javorovog sirupa (može i malo više po ukusu, a možete upotrebiti i neki drugi zaslađivač po želji)
- Malo vanila arome po ukusu
Sameljite sve sastojke zajedno u multipraktiku dok ne dobijete homogenu smesu. Smesa treba da bude lepljiva, ali ne previše meka, kako bi mogla da se formira rukama u kuglice. Ako vam se smesa čini previše retkom dodajte još kašiku ovsenog brašna. Radi lakšeg valjanja kuglica možete malo nauljiti ruke. Pravite kuglice veličine zrna grožđa i stavljajte na pleh obložen papirom za pečenje. Kuglice pecite 30-35 minuta na 180 °C dok ne očvrsnu spolja. Kada ih izvadite ostavite da se ohlade, jer će tako dodatno očvrsnuti i postati hrskave. Služite za doručak preliveno hladnim biljnim mlekom ili kao zdravu grickalicu za užinu uz odabrane orašaste plodove.
Recept za zdrave krekere od kinoe na mediteranski način
Ako volite povremeno da gricnete nešto između obroka, ali pazite na kilažu, ovi kinoa krekeri su odlično rešenje. Nema brašna, ima minimalno ulja, samo kinoa i mediteranski ukusi - sušeni paradajz, pasta od paradajza i origano.
Potrebno je:
- 1 ½ šolja kuvane kinoe ili 1/2 šolje suve kinoe (oko 100 g – skuvati sa 2 puta više vode)
- 3 sušena paradajza iz ulja (sitno iseckati)
- 2 kašike paste od paradajza (iz tube)
- 2 kašike mlevenog lana
- 4 kašike vode
- 1/2 kašičice mlevene paprike (može i dimljena)
- 1/2 kašičice origana
- Soli po ukusu
- 1 kašika maslinovog ulja
Za početak napravite vege „jaje“ tako što ćete pomešati 2 kašike mlevenog lana sa 4 kašike vode i ostaviti to da odstoji 5-10 minuta da lan nabubri. Zatim sve sastojke, uključujući i laneno „jaje“, stavite u multipraktik ili secko i sameljite dok se ne sjedine u lepljivu masu. Masu prebacite u pleh obložen papirom za pečenje, pa preko nje stavite drugi papir i onda oklagijom lagano preko njega valjajte dok se smesa ne razvuče u tanak sloj. Skinite gornji papir i stavite rastanjenu smesu za krekere da se peče oko 30 minuta na 160°C. Izvadite pleh i isecite polupečenu smesu oštrim nožem ili sekačem uzduž i popreko da dobijete četvrtaste krekere, pa ih malo raširite na plehu. Vratite ih još 10-ak minuta da se dopeku na malo nižoj temperaturi dok ne postanu hrskavi (pazite da ne zagore). Ostavite krekere od kinoe da se dobro ohlade, jer će tada biti još hrskaviji i ukusniji.
Recept za vege „meso“ od kinoe i tofua – odlično za takose, burito i vrepove
Za plant based takose, burito i vrepove često se koriste različite kombinacije zdravih biljnih namirnica kao zamena za meso. Ove kombinacije su obično bogate proteinima, a uz dodatak odgovarajućih začina, luka i malo maslinovog ulja divno dočaravaju „mesnate“ arome, ali na mnogo zdraviji način. Tako današnji predlog za mesnu alternativu kombinuje tofu i kinou:
Poterebno je:
- 1 šolja kuvane kinoe (ili skuvati oko 75 g suve kinoe – oko 1/3 šolje)
- 200 g tofua
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/2 glavice crvenog luka (sitno iseckanog)
- 2 čena belog luka (sitno iseckanog)
- Začini: po ½ kašičice obične i dimljene paprike, ½ kašičice mlevenog kumina, ½ kašičice origana i malo čilija po ukusu
- 1 kašika soja sosa
- So i biber po ukusu
- Malo soka od limuna
Izgnječiti tofu rukama na mrvice. U tiganju zagrejati malo maslinovog ulja pa na njemu prodinstati crni i beli luk 4-5 minuta dok se ne zacakle i porumene. Onda dodati kinou (prethodno skuvanu ili još bolje ostatke od juče) , mrvljeni tofu i sve začine, pa propržite sve zajedno još nekoliko minuta, da se sve arome povežu. Završite sa nekoliko kapi soka od limuna. Skinite sa vatre i koristite po želji kao odličan visoko proteinski dodatak za vrepove, burito, takose i sl.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.