• 0
 ≫ 

Španski rižoto sa pasuljem

 ≫ 

Ovaj rižoto inspirisan je ukusima Španije. U pitanju je izdašno i zasitno jelo, koje možete servirati kao glavni obrok, ali i kao prilog uz neke vege kobasice, ćuftice ili grilovani tofu na pr.

  • 0
Rižoto pasulj Foto: Profimedia

Za pripremu ovog jela biće vam dovoljno oko 30 minuta, pa možete da ga pripremite bez problema čak i onih dana kada mislite da ništa ne stižete.

U zavisnosti od raspoloženja, ili vašeg ukusa, možete koristiti različite kombinacije začina u pripremi španskog rižota, pa će tako svaki put kada ga pripremate biti drugačiji.

Potrebno je:

  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 veća crvena (ili zelena) paprika
  • 3 čena belog luka
  • 1/3 kašičice bibera
  • 1 kašičica kumina
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašičica origana
  • Malo čilija u prahu (po ukusu)
  • 500 ml vode + kocka od povrća
  • 250 g basmati ili nekog drugog pirinča dugog zrna
  • 1 konzerva tamnog pasulja
  • 2 kašike paste od paradajza
  • 1 šaka zelenih maslina bez koštica
  • So po ukusu
  • Šaka svežeg peršuna ili korijandera
  • 2-3 kašike maslinovog ulja za pripremu jela
  •  
     
     
     
    View this post on Instagram
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     A post shared by Alissa Saenz (@connoisseurusveg)

Postupak:

  1. Iseckajte sitno crni i beli luk, kao i papriku na kockice
  2. Zagrejte ulje u velikoj šerpi, pa propržite prvo crni luk kratko, pa dodajte seckanu papriku
  3. Dinstajte povrće nekoliko minuta dok ne počne da omekšava
  4. Dodajte isitnjeni beli luk i začine, pa sve zajedno propržite još 1-2 min da začini „zamirišu“ (mešajte i pazite da ne zagore)
  5. Sada je vreme da u jelo umešate pastu od paradajza, pirinač, pasulj (ispran i oceđen) i dodate oko 500 ml vruće vode u kojoj ste rastvorili kocku za supu od povrća
  6. Pojačajte vatru i mešajte da se pasta od paradajza rastvori i da jelo provri
  7. Kada jelo provri, smanjite vatru i na umerenoj krčkajte 20-ak minuta dok se pirinač ne skuva. Proveravajte gustinu jela povremeno i po potrebi dolivajte vodu, ako primetite da je isparila
  8. Kada je pirinač skuvan sklonite jelo sa vatre, pa mu dodajte so po ukusu, zelene masline (možete ih malo usitniti ako su baš krupne, ali ne previše) i sitno iseckan svež peršun (ili korijander ako ga volite)
  9. Promešajte rižoto i ostavite ga poklopljenog da se polako ohladi
  10. Možete ga poslužiti uz gvakamoli (avokado salsu) ili salatu sa puno zeleniša

Još puno inspiracije za ovako nutritivno bogata plant based jela možete pronaći na profilu @connoisseurusveg.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari