Topla salata od sočiva i šargarepe inspirisana Mediteranom
Ova aromatična salata od sočiva i šargarepe je inspirisana ukusima i aromama Mediterana. Možete je poslužiti kao predjelo, prilog ili glavno jelo uz kriške prepečenog hleba
Sočivo i šargarepa su namirnice koje se ne kuvaju dugo, pa je vreme pripreme ovog jela je vrlo kratko. Salatu od sočiva i šargarepe možete služiti toplu, a možete je i ohladiti i poslužiti hladnu kada se dodatno ispovežu ukusi svih sastojaka. Ključ dobrog ukusa ove salate je u dresingu od maslinovog ulja i limuna, aromatizovanom kuminom, čili paprikom i belim lukom. Nećete verovati kako spoj ovako jednostavnih sastojaka može dati rezultat koji je toliko ukusan.
Inače, sočivo je vrsta mahunarke, sa visokim sadržajem vlakana i kompleksnih ugljenih hidrata, a sa malo masti i kalorija. Osim toga, bogato je proteinima, ima nizak glikemijski indeks i sadrži rezistentni skrob, što ga čini podesnim i za ishranu dijabetičara.
Potrebno je:
- Šargarepa 600 g
- Zeleno (ili braon) sočivo 150 g (suvog) ili 1 konzerva kuvanog
- Suvo grožđe 2 kašike (opciono, ako ne volite izbacite)
- Svež peršun seckani 1 šaka
- Pečeni badem (krupno naseckan) 3 kašike
Za dresing:
- Maslinovo ulje 3 kašike
- Sok od limuna 1 kašika
- Senf 1 kašika
- 1 manji čen belog luka (izrendan ili sitno iseckan)
- 1/2 kašičice kumina
- ½ kašičice slatke ili ljute paprike
- ¾ kašičice soli (ili malo više po ukusu)
- Malo bibera po ukusu
Postupak:
- Oljuštite šargarepu i iseckajte je na manje kriške
- Prokuvajte šargarepu u vodi 20-ak minuta dok ne omekša (ali nemojte je prekuvati)
- Dobro operite sočivo u cediljci, pa stavite i njega da se skuva. Obično mu je dovoljno 20-25 min (nemojte ga prekuvati, treba da se malo „gricka“ pod zubima). Skuvano sočivo isperite pod vodom i procedite
- U međuvremenu, promešajte dobro sve sastojke za dresing
- U veću dublju posudu dodajte kuvanu šargarepu i isprano i oceđeno sočivo, grožđice i seckani peršun
- Dodajte dresing preko sastojaka i dobro promešajte. Probajte i korigujte ukus po potrebi
- Servirajte salatu posutu krupno seckanim pečenim bademima
Ukusan dodatak ovoj salati je tahini-jogurt sos, pa je možete njime isprskati odozgo prilikom služenja. Tahini jogurt sos je mešavina grčkog jogurta (ili biljnog jogurta), uz dodatak tahinija (paste od susama), malo soka od limuna i začina po ukusu (so, biber, kumin, beli luk u prahu). Recept za ovu mediteransku salatu adaptiran je sa sajta www.theplantbasedschool.com
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.