Veganska proteinska romesko pasta
Dobar recept za pastu je uvek dobro imati na repertoaru. U plant based ishrani integralna pasta je često na meniju, a varijanti za pripremu soseva sa različitim kombinacijama povrća, orašastih plodova i drugih biljnih namirnica je bezbroj. Samo je pitanje koliko imate mašte i inspiracije...
Danas vam predstavljamo preukusnu, a vrlo jednostavnu za pripremu - vegansku proteinsku romesko pastu. Romesko je vrsta sosa u kome su u glavnim ulogama pečena crvena paprika i pečni bademi. U ovoj visoko proteinskoj varijanti, u sos za pastu dodaćemo i blok tofu sira. Dodatak tofu sira, pojačaće sadržaj proteina u pasti i doneće dodatni kremasti kvalitet jelu.
Potrebno je:
- Crvena paprika 4 kom. (ako imate gotove u tegli, možete njih da upotrebite)
- Pečeni bademi 80 g
- Integralna pasta (fusili, farfale ili pene) 400 g
- Tofu sir (običan) 200 g
- Beli luk 1-2 čena
- Paradajz pasta (koncentrat) 2 kašike (ili oko 150 g pirea od paradajza)
- Sušeni paradajz 3-4 kom. (opciono, ako imate)
- Dimljena paprika (u prahu) 1-2 kašičice (ako nemate, stavite 1 kašičicu aleve paprike)
- Origano 1-2 kašičice
- Balzamiko sirće 1 kašika
- So i biber po ukusu
- Maslinovo ulje 1-2 kašike (opciono)
- Voda u kojoj se kuvala pasta
Postupak:
- Zagrejte rernu i poređajte oprane paprike na papir za pečenje. Pecite ih 35-40 min, okrećući povremeno dok ne potamne sa svih strana. Izvadite pečene paprike i ostavite da se ohlade
- Ako imate sirov badem, prepecite ga u rerni ili na ringli nekoliko minuta da zamiriše. Pazite da se ne prepeče (to se lako desi)
- U međuvremenu stavite vodu za pastu da provri. Kada voda provri, dodajte malo soli i ubacite pastu da se kuva. Neposredno pre nego što je pasta kuvana odvadite iz šerpe šolju vode u kojoj se pasta kuvala. Ova voda trebaće vam za pripremu romesko sosa za pastu
- Oljuštite pečene paprike i očistite ih od semena i peteljki, pa ih ubacite u blender. Dodajte im pečene bademe, očišćen beli luk, izmrvljen blok tofua, paradajz pastu (i sušeni paradajz ako imate), začine, sirće, po želji malo maslinovog ulja i šolju vode sačuvane od kuvanja paste
- Uključite blender i izblendajte smesu do kremaste i glatke teksture. Probajte sos i korigujte ukus po potrebi dodavanjem začina. Ukoliko je sos suviše gust, dodajte još vode dok ne dobijete željenu gustinu sosa. Imajte u vidu da pasta upija deo sosa i da se zgušnjava kada se hladi, tako da savetujemo da napravite sos malo ređe od idealne gustine koju volite
- Izblendan sos stavite u dublju šerpu i zagrejte blago na šporetu, pa u njega dodajte oceđenu skuvanu pastu, pa promešajte i skinite sa vatre.
Vaša veganska romesko pasta je spremna za posluženje!
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.