Voće u slanim salatama je sjajna ideja: Delimo sa vama recept za dve odlične kombinacije
Stiže nam leto, a sa njim i obilje svežeg povrća, ali i voća. Postoji bezbroj kombinacija u kojima voće može da upotpuni ukus i teksturu slanih jela, pa i salata.
Zato smo odlučili da vam danas predstavimo recepte za dve interesantne veganske salate koje su voću dale šansu. A mislimo da je rezultat – spektakularan… Prilikom pripreme ovih salata, s obzirom da u sebi sadrže dosta zelenog lisnatog povrća, treba da obratite pažnju na to da ih prelijete dresingom neposredno pre služenja. Dakle, možete nešto ranije očistiti i iseckati sve sastojke i pripremiti dresing, ali da zeleniš ne bi omekšao zbog kontakta sa tečnim sastojcima, ostavite prelivanje salate za momenat neposredno pre serviranja.
Hrskava salata sa spanaćem, borovnicama i pekan orasima
Sezona borovnica je tek počela i pred nama je celo leto za uživanje u ovom predivnom i neverovatno zdravom voću. Evo ideje kako da borovnice osim u dezertima, uposlimo i kao ukras, slatki tvist i antioksidantni bust u našim salatama.
Za ovu salatu je potrebno:
- Mladi spanać, matovilac, rukola, ajsberg 150 g (iskombinujte razne zeleniše ili stavite samo mladi spanać)
- Krastavac (iseckan) 1 kom. (manji)
- Borovnice 150 g
- Pekan orah (iseckan na krupnije) 60 g
- Veganska feta (izmrvljena) 75 g
- Semenke bundeve 2 kašike (blago prepečene da krckaju)
Za dresing:
- Maslinovo ulje 2 kašike
- Balzamiko sirće 2 kašike
- Tahini (pasta od susama) 2 kašike
- Sok od pola limuna
- Javorov sirup ili agave (malo po ukusu)
- So
Dodajte sve sastojke za salatu u činiju, prelijte umućenim dresingom i pažljivo promešajte. U salati možete upotrebiti kupovnu vegansku fetu, ali ako je nemate, mogu poslužiti i kockice čvršćeg tofua koji ste izmarinirali nekoliko sati u frižideru u mešavini maslinovog ulja, jabukovog sirćeta i malo soja sosa, uz dodatak origana, soli i belog luka u prahu.
Osvežavajuća salata sa jabukama, leblebijama i fetom
Još jedna salata koja se brzo sprema, a neverovatno je bogata kako različitim ukusima, tako i teksturama. Slano-dimljene leblebije u kombinaciji sa hrskavim jabukama, osvežavajućim zelenišem i kremastim dresingom, uz dodatak oraha i brusnica obećavaju pravo gastronomsko uživanje.
Za ovu salatu je potrebno:
- 1 konzerva leblebija
- 1 kašika maslinovog ulja
- So, biber, beli luk u prahu, dimljena paprika
- Orasi (krupno naseckani) 50 g
- Zeleniš (zelena salata, matovilac, mladi spanać, radič) 150 g
- Jabuka 1 veća ili 2 manje (iseckana na što tanje kriške)
- Veganska feta 75 g (izmrvljena) Suve brusnice 1-2 kašike (opciono, nije neophodno)
Za dresing:
- Posni majonez 2 kašike
- Senf 3 kašičice
- Sok od limuna (po ukusu)
- Javorov sirup ili agave (malo po ukusu)
- So, beli luk u prahu
- Malo vode za podešavanje gustine dresinga
Ocedite leblebiju od vode iz konzerve, pa je ostavite u cediljci da se malo prosuši. Na tiganju zagrejte kašiku maslinovog ulja, pa dodajte leblebiju zajedno sa začinima (so, biber, beli luk u prahu i dimljena ili slatka paprika). Propržite leblebiju 3-4 minuta dok ne počne da rumeni. Sklonite sa vatre da se ohladi.
Prepecite orahe kratko na suvom tiganju da zamirišu, pa ih iseckajte na krupno. Umutite sve sastojke za dresing, pa dodajte i malo vode ako je pregust.Sipajte zeleniš u posudu za salatu, pa preko stavite pečene leblebije, kriškice jabuke, orahe, fetu i brusnicu i sve zalijte dresingom. Pažljivo promešajte i odmah servirajte salatu.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.