• 0

Tajne plant based majstora: Neverovatna letnja salata koja će vam promeniti život

Odavno su prošla vremena kada se salata smatrala dosadnim i sporednim jelom. Maštoviti šefovi širom sveta iz dana u dan kreiraju sve neverovatnije kombinacije svežih namirnica čineći da salata postane dostojna centralnog mesta na našoj trpezi.

  • 0
Povrće, korpa povrća, zdrava hrana Foto: Shutterstock

Naravno da se u kreacijama salata najviše ističu plant based šefovi, jer je njima povrće ipak glavna inspiracija. Jedna od njih koja mi je naročito privukla pažnju je Amerikanka Sara čiji profil @betterfoodguru odavno pratim na Instagramu. Ona ima dugogodišnje iskustvo kao profesionalni šef, kaže da je oduvek jako volela da sprema salate, a naročito im se posvetila nakon što je pre 5 godina postala vegan.

Svoje pratioce poziva da uz njenu pomoć istraže svet salata, jer kao profesionalni šef zna sve „cake“ kako da od običnih biljnih namirnica stvorite ne samo nutritivnu bombu, već i pravu gastronomsku uživanciju. @betterfoodguru je mesto gde možete pronaći mnoštvo novih ideja bilo da već volite salate ili biste želeli da ih zavolite, a niste sigurni odakle da počnete. Za samo nekoliko minuta odvojenih da pregledate neke od Sarinih recepata i kratkih videa, verujem de ćete momentalno dobiti želju da se bacite na spremanje salata.

Ova samoproklamovana „kraljica salata“, kaže da je od osnivanja cilj njenog profila bio da nauči ljude boljim i praktičnijim metodama kuvanja, kao i da im pomogne da naprave bolje izbore kada je hrana u pitanju. Na svoje iznenađenje, kada je prešla na plant based ishranu kaže da joj je kreativnost prosto „eksplodirala“, ali i broj pratilaca naglo počeo da raste. To samo pokazuje koliko sve više raste svest o potrebi da u ishranu uvrstimo više biljaka i sveže neprerađene hrane. Svet salata, kao i recepti šefice Sare sa @betterfoodguru su baš za svakoga, jer kako ona sama kaže, nije joj cilj da bilo koga preobrati da bude vegan, već da promoviše zdraviji izbor tako što ćemo uključiti što više biljne hrane u svoju ishranu.

Da vam zagolicamo maštu i možda damo ideju za letnji ručak, prenosimo jedan od omiljenih recepata iz kolekcije salata sa www.betterfoodguru.com .

Mediteranska salata sa ječmom

U pitanju je salata koja obiluje aromama i ukusima Mediterana. Ona u sebi spaja i sveže i pečeno povrće, kao i žitaricu (ječam), ali i zasitne leblebije pune proteina. Dodatak maslina je ono što joj daje mediteranski šmek, kao i lagani dresing sa sokom od limuna i kombinacijom italijanskih začina. Kao dodatak karakterističan za @betterfoodguru u salati se pojavljuju breskve, jer šefica Sara obožava da dodaje voće u svoje salate. Kaže da ono svojom slašću balansira kiselkaste ukuse u jelu.

Ovo je jedna od onih salata koja će učiniti da se od nje osećaju sitim čak i oni koji tvrde da nikada ne mogu da se najedu od salate. Izabran je ječam kao žitarica u salati, ali ako nemate ječam možete upotrebiti i zrna spelte, sitnu orzo pastu, pa možda čak i kinou.

Za ovu salatu je potrebno:

  • Ječam (sirovi) 150 g
  • Kuvane leblebije 1 konzerva (250 g)
  • Tikvica 1 kom. (srednja)
  • Patlidžan 1 kom. (manji)
  • Šargarepa ili manji batat 150 g
  • Masline bez koštica (kalamata, zelene ili mešane) 1 šaka (iseckane na kolutiće)
  • Breskve (slađe) 1 veća ili 2 male (može i slađa jabuka da ih zameni)
  • Svež krastavac 1 manji
  • Čeri paradajz 2 šake
  • 1 struk mladog luka (možete zameniti crvenim lukom, ako nemate mladi)

Dresing:

  • Sok od 1 limuna
  • Maslinovo ulje 2 kašike
  • Mešavina suvih italijanskih začina (origano, bosiljak, timijan)
  • Malo javorovog ili agave sirupa
  • So i biber po ukusu

Postupak:

  1. Potopite ječam u vodu prethodno veče ili par sati pre kuvanja. Stavite ga da se kuva u dosta vode dok ne omekša, obično je dovoljno oko 40 minuta (a možete ga skuvati i prethodnog dana).
  2. Očistite i iseckajte na kockice povrće koje treba da se ispeče u rerni – tikvice, patlidžan i batat ili šargarepu (šta imate). Stavite ga na papir za pečenje, malo posolite, pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja, pomešajte sve i stavite da se peče u rerni dok ne omekša (obično oko 35 minuta).
  3. Pomešajte sve sastojke za dresing.
  4. Dok se ječam i pečeno povrće hlade, iseckajte sveže povrće, breskve i masline.
  5. U veliku dublju posudu dodajte sve sastojke za salatu, prelijte ih dresingom i pažljivo promešajte. Probajte i korigujte ukus dodavanjem začina po potrebi.

Rashladite pre služenja. Ova salata u frižideru može da stoji bez problema do 3 dana.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari