• 0

Osvežavajuća šarena letnja obrok salata od čeri paradajza, kukuruza i crvenog kupusa

Tokom ovako vrelih dana pravi je izbor da obradujemo naš organizam nekom osvežavajućom letnjom salatom. Donosimo vam ideju za šarenu salatu od čeri paradajza, kukuruza i drugih biljnih đakonija, koja obećava simfoniju boja, ukusa i tekstura, a nosi sa sobom sve plant based benefite.

  • 0
Čeri kukuruz avokado salata Foto: Shutterstock

Spojićemo slatkasti kukuruz, sočni čeri paradajz, hrskavi crveni kupus, kremasti avokado i kao krunu dodaćemo kockice biljne fete. Idealan i lagan obrok prepun fitonutrijenata, blagotvornih vlakana, biljnih proteina i zdravih masti. Ova preukusna salata je pun pogodak ako tražite osvežavajuću letnju inspiraciju.

Kao dodatak u salati biće nam potrebna biljna feta. Možete upotrebiti kupovnu varijantu, ali toplo preporučujem da se ako niste u prevelikoj žurbi ipak odlučite za homemade „biljnu fetu“ koju možete napraviti od običnog tofu-a. Možete je napraviti unapred po našem receptu, ali ako nemate vremena možete improvizovati i brzinsku verziju. Naime, sasvim fino kao zamena za fetu može da posluži tofu iseckan na kockice i par sati mariniran u teglici u frižideru u mešavini malo maslinovog ulja, jabukovog ili vinskog sirćeta, malo vode i začina (so, beli luk u prahu, origano). Ako imate, u ovu marinadu možete umesto soli dodati i malo soja sosa, ili kašičicu miso paste za zaista fermentisan ukus.

Feta sir Foto: Profimedia

Homemade verzija biljne fete napravljena od tofua je mnogo zdravija varijanta od kupovne, jer za razliku od nje sadrži dosta proteina i mnogo manje zasićenih masti.

Za šarenu salatu od čeri paradajza i kukuruza potrebno je:

  • Čeri paradajz 200-250 g (iseckan na polutke ili četvrtine)
  • Kukuruz šećerac 1 konzerva (možete i sami skuvati kukuruz – 250 g)
  • 2 šake rukole (može i matovilac, ili sl.)
  • Crveni kupus (iseckan na tanke rezance) 2 šake
  • Crveni luk 1/2 manje glavice (iseckan na kockice) (može i mladi luk ako više volite)
  • Avokado 1 kom. (iseckan na kockice)
  • Svež bosiljak ili peršun 1 šaka (sitno iseckan)
  • Biljna feta 100-125 g
  • Po želji malo seckane ljute papričice (ili halapenjo iz teglice)
  • Maslinovo ulje
  • Sok od limuna
  • So i biber po ukusu

Postupak:

  1. Dodajte čeri paradajz, kukuruz, rukolu, kupus, bosiljak (ili peršun) i mladi luk u veću posudu za salatu i promešajte;
  2. Posolite i pobiberite, prelijte sa 2 kašike maslinovog ulja i nacedite sok od limuna po ukusu;
  3. Dodajte kockice avokada i sve dobro promešajte;
  4. Odozgo preko salate aranžirajte kockice biljne fete i ukrasite kolutićima ljute papričice (ako volite)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari