Osvežavajuća šarena letnja obrok salata od čeri paradajza, kukuruza i crvenog kupusa
Tokom ovako vrelih dana pravi je izbor da obradujemo naš organizam nekom osvežavajućom letnjom salatom. Donosimo vam ideju za šarenu salatu od čeri paradajza, kukuruza i drugih biljnih đakonija, koja obećava simfoniju boja, ukusa i tekstura, a nosi sa sobom sve plant based benefite.
Spojićemo slatkasti kukuruz, sočni čeri paradajz, hrskavi crveni kupus, kremasti avokado i kao krunu dodaćemo kockice biljne fete. Idealan i lagan obrok prepun fitonutrijenata, blagotvornih vlakana, biljnih proteina i zdravih masti. Ova preukusna salata je pun pogodak ako tražite osvežavajuću letnju inspiraciju.
Kao dodatak u salati biće nam potrebna biljna feta. Možete upotrebiti kupovnu varijantu, ali toplo preporučujem da se ako niste u prevelikoj žurbi ipak odlučite za homemade „biljnu fetu“ koju možete napraviti od običnog tofu-a. Možete je napraviti unapred po našem receptu, ali ako nemate vremena možete improvizovati i brzinsku verziju. Naime, sasvim fino kao zamena za fetu može da posluži tofu iseckan na kockice i par sati mariniran u teglici u frižideru u mešavini malo maslinovog ulja, jabukovog ili vinskog sirćeta, malo vode i začina (so, beli luk u prahu, origano). Ako imate, u ovu marinadu možete umesto soli dodati i malo soja sosa, ili kašičicu miso paste za zaista fermentisan ukus.
Homemade verzija biljne fete napravljena od tofua je mnogo zdravija varijanta od kupovne, jer za razliku od nje sadrži dosta proteina i mnogo manje zasićenih masti.
Za šarenu salatu od čeri paradajza i kukuruza potrebno je:
- Čeri paradajz 200-250 g (iseckan na polutke ili četvrtine)
- Kukuruz šećerac 1 konzerva (možete i sami skuvati kukuruz – 250 g)
- 2 šake rukole (može i matovilac, ili sl.)
- Crveni kupus (iseckan na tanke rezance) 2 šake
- Crveni luk 1/2 manje glavice (iseckan na kockice) (može i mladi luk ako više volite)
- Avokado 1 kom. (iseckan na kockice)
- Svež bosiljak ili peršun 1 šaka (sitno iseckan)
- Biljna feta 100-125 g
- Po želji malo seckane ljute papričice (ili halapenjo iz teglice)
- Maslinovo ulje
- Sok od limuna
- So i biber po ukusu
Postupak:
- Dodajte čeri paradajz, kukuruz, rukolu, kupus, bosiljak (ili peršun) i mladi luk u veću posudu za salatu i promešajte;
- Posolite i pobiberite, prelijte sa 2 kašike maslinovog ulja i nacedite sok od limuna po ukusu;
- Dodajte kockice avokada i sve dobro promešajte;
- Odozgo preko salate aranžirajte kockice biljne fete i ukrasite kolutićima ljute papričice (ako volite)
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.