• 0

Ideja za brz i zdrav biljni obrok: Aromatični namaz od graška na tostiranom hlebu

  • 0
Grašak Foto: Pixabay

Suprotno raširenom ubeđenju, zdrava ishrana ne mora da bude komplikovana, a ni skupa. Danas vam predlažemo odličnu alternativu popularnom avokado tostu, odnosno tostiranom hlebu sa avokado salsom ili kriškama avokada. Znamo da avokado nije jeftin, pa ako želite ekonomičniji obrok, a podjednako zdrav, evo jednostavne ideje – napravite aromatični namaz od graška i stavite ga na kriške prepečenog integralnog hleba. Donosimo vam brzi recept pomoću koga ćete kuvani grašak, bilo iz konzerve ili onaj iz zamrzivača, pretvoriti u preukusan namaz koji i hranljivošću, ali i ukusom može da stane rame uz rame sa namazom od avokada.

Grašak – mahunarka ili povrće?

Grašak biološki pripada porodici mahunarki, ali ga po nutritivnom profilu, koji se nešto razlikuje od ostalih mahunarki, češće smatraju povrćem. Bogat je vlaknima, ali je i dobar izvor biljnog proteina, pa može biti osnova vrlo zasitnog i hranljivog obroka. Sadrži i solidnu količinu gvožđa, B vitamina, magnezijuma i vitamina C. Kao namirnica sa niskim glikemijskim indeksom odličan je i za one koji moraju da paze na kontrolu šećera u krvi. Vrsta skroba koju sadrži grašak ima osobinu da usporava varenje na način koji pomaže u balansiranju nivoa šećera.

Vlakna iz graška su gorivo za dobre bakterije u crevima, a s obzirom da je dobar deo ovih vlakana rastvorljive prirode, može da olakša i pražnjenje creva. Rastvorljiva vlakna mogu da utiču i na smanjenje nivoa štetnog holesterola. I ne samo to, ako dajemo vlaknima prioritet u svojoj ishrani imamo manje šanse imamo problem sa gojaznošću ili da obolimo od dijabetesa, bolesti srca, pa i raka. Redovna konzumacija biljaka iz porodice mahunarki, kojima pripada i grašak, može da utiče i na smanjenje rizika od raka zbog visokog sadržaja antioksidanasa.

Za aromatični namaz od graška na tostiranom hlebu potrebno je:

  • 250 g kuvanog graška (smrznutog ili iz konzerve)
  • 1 – 2 čena belog luka (možete zameniti i belim lukom u prahu)
  • Šaka svežih listova nane (sitno iseckati)
  • 2 kašičice tahinija (paste od susama)
  • Sok od 1/2 limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Za serviranje: kriške tostiranog integralnog hleba

Izblendati sve sastojke u blenderu, secku ili multipraktiku, do željene teksture. Probati i dodatno začiniti po potrebi. Servirati namaz od graška u debljem sloju na prepečenim kriškama hleba. Odozgo po želji možete poprskati sa još malo maslinovog ulja, a ako imate možete dodati i nekoliko kriščica biljnog feta sira. Ostatke namaza od graška možete čuvati u frižideru 4-5 dana.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari