Hrskave integralne pločice za tili čas: Zdrava grickalica oko koje će se svi otimati
Za one momente kada imamo potrebu da nešto gricnemo, a još nije vreme za obrok, idealne su zdrave grickalice, a razne hrskave pločice ili krekeri su mnogima omiljene. Nažalost, kupovne opcije, pa čak i one koje nose oznake da su zdravije, „integralne“, „sa dodatim proteinima“, „izvor vlakana“ i sl., najčešće nisu dobro rešenje, jer sadrže hemijske dodatake koji im produžavaju rok trajanja, a često i nisu naročito nutritivno bogate. Naime, jedno su marketinški natpisi koji prodaju proizvod, a realan kvalitet njegovog nutritivnog sastava nešto sasvim drugo.
Međutim, integralne pločice ili krekeri mogu biti sjajna i nutritivno bogata grickalica ako ih sami napravite. Kako njihova priprema može biti zaista jednostavna i brza, a rezultat savršeno hrskav i neodoljiv, zaista mi je ponekad misterija kada vidim da ljudi kupuju industrijske verzije. Domaće integralne pločice mogu biti prepune blagotvornih nutrijenata i ne sadrže aditive, a njihova priprema je toliko jednostavna da ne zahteva naročitu veštinu ili umeće. Kada jednom savladate pripremu ove grickalice pitaćete se kako ste uopšte mogli da kupujete one industrijske verzije. Da biste što češće pravili ovako zdravu domaću grickalicu bitno je samo da uvek imate pri ruci potrebne sastojke, pa se postarajte da u kući nikada ne budete bez 2-3 vrste integralnog brašna i semenki. Ovo su vredne i hranljive namirnice koje sadrže dosta vlakana, proteina i zdravih masti, ali i važnih vitamina i minerala.
Mi vam danas donosimo odličan i jednostavan recept za integralne pločice sa semenkama koje su izuzetno nutritivno bogate. Sa pravom nose naziv integralne, jer ne sadrže belo pšenično brašno, već im je osnova mešavina crnog brašna (T-1100), speltinog integralnog brašna, heljdinog brašna i ovsenih pahuljica. U ovu mešavinu više vrsta brašna dodaje se i dosta semenki – lana, susama, suncokreta i čie. Tu je još i maslinovo ulje i začini, što sve zajedno ovim pločicama osim hrskavosti garantuje i neodoljiv ukus.
Ako ste novi u pripremi ovih zdravih grickalica bitno je da znate da su ovakvi recepti vrlo prilagodljivi i da sastojke možete modifikovati u skladu sa tim šta trenutno imate u kući. Drugim rečima, ukoliko poštujete proporcije brašna, semenki, ulja i vode u receptu, možete uokviru njih menjati pojedinačne sastojke. Na primer ne morate mešati tri vrste brašna, već upotrebite 2 vrste ili čak samo jednu, a isto važi i za semenke. Sastojci koje smo naveli su za meru koja je dovoljna tačno za jedan veliki plitki pleh iz rerne. Ako hoćete veću količinu duplirajte smesu i podelite je u dva pleha.
Za hrskave integralne mini pločice sa semenkama potrebno je:
- 120 g mešavine integralnog brašna (po 40 g crnog T-1100, speltinog i heljdinog brašna)
- 40 g sitnijih ovsenih pahuljica
- 120 g mešanih semenki (30 g lan, 30 g susam, 40 g suncokret, 20 g čia)
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli (4 g)
- 40 g maslinovog ulja
- Začini: mešavina suvih začina (origano, bosiljak, majčina dušica) – 1 kašičica, beli luk u granulama – 1/2 kašičice, malo čilija u prahu
- 140 g hladne vode
Postupak pripreme:
- Odmerite navedene količine svih vrsta brašna, ovsenih pahuljica i semenki, pa u to dodajte so, sodu bikarbonu i začine. Sve suve sastojke dobro promešajte;
- Sada dodajte maslinovo ulje i vodu, pa sve dobro izmešajte kašikom da se smesa ujednači;
- Ostavite smesu za pločice da odstoji 10-15 minuta da se sastojci povežu i semenke i pahuljice malo nabubre;
- Pripremite dva komada papira za pečenje, pa stavite komad umešenog testa za pločice između njih. Na snimku iznad (sa profila @mesbrouillonsdecuisine) pogledajte vrlo dovitljiv način da ispresujete testo za pločice između dva lista papira samo rukama bez potrebe da upotrebljavate oklagiju. Pri tom, autorka je ispresavijala papire jedan preko drugog na ivicima, a po dimenzijama pleha, pa se tako dobije rastanjeno testo tačnih dimenzija pleha iz rerne;
- Rastanjeno testo stavite u pleh sve zajedno sa donjim papirom (gornji skinite), pa ga odozgo zasecite oprezno oštritijm nožem uzduž i popreko da bi označili ivice vaših pločica (pogledajte na snimku);
- Pločice se peku 20-25 minuta na 170 °C ili dok ne postanu hrskave (vreme zavisi od rerne).
Ovakve zdrave domaće integralne pločice su odlično posluženje i za druženja (naročito za vreme posta), a možete ih poslužiti uz domaći humus i štapiće hrskavog svežeg povrća (krastavci, šargarepa, crvena paprika su odlični za umakanje u humus).
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.