Obožavam italijanske kreatore recepata, jer uz mnoge inovacije uvek prate najbolju praksu svoje nacionalne kulinarske tradicije, a to je jednostavnost. Italijanska jela su uvek puna ukusa i bogata svežim i kvalitetnim namirnicama, dok iza njih stoje vrlo jednostavne tehnike pripreme. To pre svega znači minimalan broj sastojaka i često vrlo kratku termičku obradu namirnica. Inspirisani italijanskom jednostavnošću i kulinarskom maštom, danas vam predstavljamo recept za, mi bi rekli „ćuftice“, a Italijani „polpete“ od šargarepe i leblebija.
Kreatorka recepta je simpatična mlada Frančeska koja se na Instagramu ponosi stotinama jednostavnih i većinski zdravih recepata. Za sebe kaže da je budući nutricionista, pa valjda zato i u slanim i u slatkim receptima koristi svaku priliku da ubaci neko povrće.
Šargarepe, koje su jedan od dva glavna junaka ovog recepta, se često nepravedno potcenjuju, jer su tako uobičajene i jeftine. Međutim, u pitanju je povrće koje nam pomaže da imamo zdravu kosu, dobar imunitet, dobro zdravlje srca i krvnih sudova, normalan krvni pritisak i holesterol, kao i odlično varenje. Pa, malo li je? Šargarepe su sjajan dodatak ishrani i za ljude koji kubure sa viškom kiograma, jer su bez obzira na sladak ukus niskokalorične i imaju solidnu količinu vlakana koja omogućava da se duže osećamo sitim.
Za leblebije već znamo da su odličan izvor biljnih proteina, ali su takođe napakovane i vlaknima esencijalnim za zdravlje probavnog sistema. Redovno korišćenje leblebija u ishrani pružiće podršku i zdravlju našeg srca i krvnih sudova, stabilnom nivou šećera u krvi (odlične su i za ljude sa dijabetesom) i održanju idealne telesne težine. Ove sjajne mahunarke su i odličan biljni izvor gvožđa, pa se preporučuje njihovo kombinovanje sa namirnicama koje su bogate C vitaminom kako bi pojačali apsorpciju gvožđa (dovoljno je dodati malo soka od limuna na pr.).
Ukoliko u kući imate šargarepu, konzervu leblebija i prezlu, imate sve sastojke neophodne za pripremu ovih brzih plant based „ćuftica“. Što se tiče začina, tu sebi pustite mašti na volju i dodajte one koje vi najviše volite. Ja bih lično dodala mešavinu italijanskih začina, malo dimljene ili obične paprike, belog luka u prahu i možda u njih naseckala sitno i malo mladog luka i svežeg peršuna (opciono).
Za ćufte ili polpete od šargarepe i leblebija potrebno je:
- 300 g šargarepe (očišćene)
- 250 g kuvanih leblebija (ili 1 konzerva leblebije)
- 5 kašika hlebnih mrvica (prezle)
- Začini po želji: mešavina italijanskih začina, biber, dimljena ili aleva paprika, beli luk u prahu, čili,…
- So po ukusu
Postupak:
- Očistiti šargarepu i iseći je na kolutove, pa prokuvati 20-ak minuta dok ne omekša. Procediti kuvanu šargarepu i ohladiti;
- U multipraktik ili secko dodati kuvanu ohlađenu šargarepu i oceđenu leblebiju iz konzerve, pa uključiti da se smesa usitni;
- Zatim dodati začine po želji, soli po vašem ukusu i 5 kašika prezli. Uključiti multipraktik da promeša i poveže prezlu sa samlevenom šargarepom i leblebijom;
- Izručiti smesu iz aparata u dublju posudu, probati i dodatno začiniti po potrebi. Takođe, ako primetite da je smesa previše vlažna, pa ne može lepo da se formira u ćuftice ili polpete, dodajte još malo prezle, ali ne preterujte kako pečene ćuftice ne bile suve;
- Oblikujte ćuftice prečnika oko 3 cm, pa zagrejte malo ulja u tiganju i kratko ih propržite da porumene sa svih strana;
Ćuftice, odnosno polpete od šargarepe i leblebija služite uz neko varivo ili rižoto (na pr. sa spanaćem), a lepo će se slagati i uz malo pikantnog sosa koji možete napraviti od mešavine posnog majoneza, jogurta i soka od limuna u koju ste dodali i malo nekog ljutkastog čili sosa (Srirača il sl.).
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.