Savršeno tanke, sočne i elastične palačinke bez jaja i mleka: Verovali ili ne, moguće je

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Većini ljudi koja odluči da prestane da jede životinjske proizvode najteže padne da se odreknu sira. Sa mlekom je prelaz mnogo lakši, jer na tržištu postoji mnogo vrsta biljnog mleka koja su sjajna zamena. Izbacivanje jaja takođe nije naročito teško, ali podrazumeva ipak malo truda oko toga da naučite kako da ih zamenite u jelima gde ona služe kao vezivo, odnosno lepak. Uglavnom su u pitanju kolači, slana peciva, pite i sl. Ali, gde ima volje tu ima i rezultata, pa tako danas, posle skoro 6 godina iskustva u kuvanju bez korišćenja životinjskih namirnica, bez problema uspevam da skoro sva omiljena jela i poslastice za svoju porodicu oživim u veganskom izdanju.

Međutim, verovali ili ne, jedan od najtvrđih oraha za adaptaciju su mi bile palačinke – one tradicionalne tanke. Američku varijantu palačinki u veganskom izdanju sam odmah savladala i one su fantastične sa dodatkom nekog pirea – od banana, bundeve ili jabuka i naravno uz prašak za pecivo i biljno mleko. Ipak, naše tradicionalne tanke palačinke su se pokazale kao mnogo tvrđi orah. Razlog je verovatno to što u njima jaja služe kao vezivo i lepak, koji im omogućava da budu tanke i elastične, a da se ne raspadnu. Probala sam različite recepte za tanke veganske palačinke, ali kakav god bio odnos brašna i tečnih delova, kvalitet krajnjeg rezultata, odnosno palačinki, je bio vrlo promenljiv i često daleko ispod mojih visokih standarda.

Nedavno sam međutim na Internetu naišla na ideju da se u testo za veganske palačinke pored brašna doda i gustin. Odmah mi se ova ideja dopala, jer mi je delovalo logično da gustin može da posluži kao vezivo između brašna i tečnih sastojaka palačinki. Rešila sam da isprobam i … uspeh! Konačno imam pouzdan način i recept da začas napravim sjajne, tanke, sočne i elastične palačinke i bez jaja i bez mleka. Mada, mleko tu i nije naročito bitno, jer se lako zameni biljnim mlekom.

Za savršeno tanke, sočne i elastične palačinke bez jaja je potrebno:

  • 240 g brašna (160 g belog + 80 g speltinog integralnog)
  • 4 kašike gustina (ravne) – oko 35 g
  • 700 ml mešavine sojinog (ili drugog biljnog) mleka i vode (pola-pola)
  • 2 kašike ulja
  • Malo soli
  • 1 kesica vanilin šećera (ili arome vanile)
  • Malo tečnog zaslađivača po ukusu (ne više od 1 kašike)
  • Mrvica kurkume radi boje (opciono, nije neophodno)
  • Vrlo malo ulja za prženje (kapljica ili dve po palačinki)

Dobro pomešati suve sastojke, pa dodati tečne i žicom promešati da se ne formiraju grudvice. Ne preterujte sa mućenjem da se palačinke ne bi užilavile. Dobija se smesa za palačinke koja je izuzetno retka, što ne treba da vas zbuni. Zato će se vrlo lako razlivati kada je sipate u zagrejani tiganj i formirati idealno tanke palačinke koje ćete okretati sa lakoćom.

Gore navedena mešavina brašna isprobano odlično funkcioniše, a ako želite možete menjati proporciju i vrstu brašna, ali budite spremni da će zbog toga verovatno biti potrebno da korigujete i količinu tečnih sastojaka (smanjite ili povećate), u zavisnosti od moći upijanja izabranog brašna. Moja preporuka je da probate prvo da pripremite po receptu, da steknete osećaj o idealnoj gustini smese za ove palačinke, pa tek onda da vršite eventualne izmene u narednom pokušaju.

Od količine sastojaka u receptu dobije se 12 tankih palačinki (veličine standardnog plitkog pleha za njihovo pečenje).

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    27. januar 2025. | 15:23

    Nikakvi dodaci nisu potrebni.Celog zivota pravim palacinke od vode i brasna i one se u mojoj porodici zovu "bele palacinke" i moj sin ih obozava.Pripreme u kuhinji treba sto vise pojednostaviti i ne gubiti mnogo vremena.