Mediteranska večera za 20 minuta: Vege verzija „girosa“ uz obavezni tzatziki

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Meditaranske ukuse svi volimo, a giros je jedno od onih jela po kojima mnogi pamte grčku kuhinju. Upravo je ovaj grčki specijalitet često inspiracija mnogim inovativnim šefovima i blogerima da pokušaju da naprave njegovu plant based verziju. Tako danas predstavljamo jedan brzi recept koji spaja sve ukuse tradicionalnog girosa, ali korišćenjem isključivo biljnih sastojaka. Iako je u pitanju zaista jednostavan recept (mnogo mnogo jednostavniji od nabadanja gomile začinjenog mesa na šipku i višesatnog pečenje na vatri), ukusa mu ne manjka, pa će svi ljubitelji mediteranskih aroma sigurno uživati. U to ime i ova slika prelepe grčke plaže da vas dodatno inspiriše dok pripremate ovu biljnu majstoriju.

Grčka, more Foto: Pixabay

Za pripremu ovog recepta potrošićete garantovano ne više od 20 minuta, što ga čini odličnom opcijom za brzu, a ipak zdravu večeru. Glavni sastojak je tofu, koji je odličan izvor biljnih proteina, što čini ovo jelo vrlo hranljivim. Tofu je zapravo zvezda ovog recepta, jer u kombinaciji sa odgovarajućim začinima ima zadatak da bude zamena za piletinu. Da bi dobili najukusnijii tofu primenićemo specifičan način pripreme – naime, prvo ćemo ga narendati, što će nam doneti veliku površinu preko koje on može da upije sve začine i arome.

Za pripremu tzatziki-ja sa krastavcem može se upotrebiti grčki jogurt, biljni jogurt ili biljni mileram, uz dodatak mirođije i nane. Za začinjavanje tofua kako bi dobio taj sjajni mediteranski šmek, preporučujemo kombinaciju origana, majčine dušice, belog luka u prahu i maslinovog ulja. U nastavku je i reels sa profila @glowdiaries_ na kome možete pogledati kako izgleda priprema ove veganske varijante „girosa“.

Za mediteranski vege „giros“ sa tofuom uz tzatziki potrebno je:

Za začinjeni tofu (a la „giros“):

  • 300 g tofua (čvršćeg)
  • 2 kašike soja sosa
  • 1/2 kašičice origana
  • 1/2 kašičice majčine dušice
  • 1/3 kašičice belog luka u granulama
  • So i biber po ukusu
  • 1-2 kašike maslinovog ulja
  • Malo soka od limuna

Za tzatziki salatu potrebno je:

  • 1/2 šolje grčkog jogurta, biljnog jogurta ili biljnog milerama
  • Sveša mirođija iseckana (količina po ukusu)
  • Sveža nana ili sušena (po ukusu)
  • 1/2 većeg krastavca – sveže narendanog i oceđenog od viška tečnosti
  • Sok od limuna (po ukusu)
  • So

Za formiranje vege „giros“ vrep-ova potrebno je:

  • 2 kom. pita hleba ili manjih tortilja (zagrejati ih na tiganju da omekšaju)
  • 1 svež paradajz (nasečen na tanke kriške)
  • 1 manji crveni luk (nasečen na tanka rebarca)
  • Kriške svežeg krastavca
  • Nekoliko listova zelene salate nasečenih na tračice

Postupak:

  1. Izrendajte tofu u dubljoj posudi na krupnije pomoću običnih rendi. Prelijte rendani tofu soja sosom, dodajte origano i majčinu dušicu i promešajte;
  2. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, pa propržite tofu na umerenoj vatri dok ne porumeni – 5-10 minuta. Skinite ga sa vatre, pa mu dodajte beli luk u granulama, a zatim posolite i pobiberite po ukusu i završite sa nekoliko kapi soka od limuna;
  3. Za tzatziki narendajte krastavac i istisnite iz njega višak tečnosti. Dodajte mu naseckanu mirođiju i mentu, so, nacedite soka od limuna i sve dobro promešajte;
  4. Operite i nasecite povrće za toping;
  5. Da servirate ove vege tofu „giros“ vrep-ove zagrejte pita hleb ili tortilje, premažite ih na sredini sa debljim slojem tzatziki-ja, preko stavite začinjene pržene mrvice tofua, a onda odozgo sveže povrće kao toping.

Ako želite, po ukusu možete da dodate i malo omiljenog ljutog sosa, a onda preklopite i odmah navalite.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari