Nema šećera, nema pečenja: Ove sirove cimet rolnice će vas oboriti s nogu!

   ≫   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Tradicionalne cimet rolnice su prototip grešnog slatkog zadovoljstva – meke i vazdušaste, prepune šećera i putera, svakako su poslastica kojoj je jako teško odoleti. Lično izbegavam da ih pravim, jer znam da kad krenem da ih jedem nema te sile koja će me zaustaviti. Znate možda onaj božanstveni osećaj kada krenete da ih odmotavate i jedete od spoljne ivice ka sredini, otkidajući komadić po komadić vazdušastog testa natopljenog masnoćom, šećerom i neodoljivim cimetom… OMG!

E sad kad smo ustanovili da su klasične cimet rolnice opasne po život, da pređemo na današnju ideju za dezert koji je varijaciju na istu temu, pogađa iste centre zadovoljstva – i slatko je i prepuno cimeta, ali ipak izbegava da nas baci u šećernu komu i omogućava nam da sačuvamo lično dostojanstvo. U pitanju su sirove i veganske cimet rolnice, kao alternativa tradicionalnim, ali na mnogo zdraviji način i bez pečenja.

Za razliku od klasičnih cimet rolnica, koje su prepune šećera i napravljene od belog brašna, ove sirove veganske cimet rolnice su prirodno zaslađene urmama, prepune su vlakana i drugih nutrijenata, što nam omogućava da zadovoljimo želju da se zasladimo, ali bez gubitka kontrole. Drugim rečima, komadić ili dva ovog dezerta će nas potpuno zadovoljiti, bez potrebe da smlatimo celu gomilu.

Ideja iza ovog dezerta je da napravimo sirovu smesu koja će da „glumi“ testo za cimet rolnice, a onda i drugu smesu na bazi urmi, putera od orašastih plodova i cimeta koja će da „glumi“ slatki fil sa cimetom. Glavninu posla će dakle obaviti vaš multipraktik aparat ili secko. Na vama je samo da smesu za „testo“ razvučete u pravougaoni oblik, premažete preko fil, urolate i gotov dezert smestite u zamrzivač na 1 sat da se malo stegne radi lakšeg sečenja na zalogajčiće, odnosno mini cimet rolnice.

Ako brinete oko toga da će biti teško razvući smesu za „testo“ ili urolati sve zajedno sa filom, ne brinite. Zapravo, ništa lakše, zahvaljujući sjajnom izumu – papiru za pečenje. Lepljivu smesu za „testo“ lako je rastanjiti kada je smestimo između dva papira za pečenje, pa onda oklagijom valjamo preko papira. Hvala bogu i onom geniju koji je izmislio papir za pečenje! U nastavku donosimo i reels koji ilustruje pripremu sirovih cimet rolnica:

Za sirove veganske cimet rolnice potrebno je:

Za „testo“:

  • 100 g urmi bez koštica (prethodno natopiti sa malo vruće vode da omekšaju)
  • 65 g putera od badema/kikirikija/suncokreta (izaberite po svom ukusu jedan od njih)
  • 90 g ovsenog brašna (ili sami sitno na secku sameljite ovsene pahuljice)
  • 50 g bademovog brašna
  • 1-2 kašike biljnog mleka (po potrebi do željene konzistencije „testa“)

Za fil sa cimetom:

  • 200 g urmi bez koštica (prethodno natopiti sa malo vruće vode da omekšaju)
  • 50 g putera od badema/kikirikija/suncokreta ili sl.
  • 2-3 kašičice cimeta (ili manje ako niste baš toliki obožavalac)
  • 1 kašičica vanila arome
  • Mrvica soli 1-2 kašike biljnog mleka (po potrebi)

Postupak:

  1. Obraditi u multipraktiku sastojke za „testo“ za sirove cimet rolnice: urme (prethodno natopljene sa malo vruće vode i oceđene), ovseno brašno, bademovo brašno i odabrani puter od orašastih plodova. Smesu treba mleti sve dok se urme dobro ne samelju i sve lepo poveže;
  2. Na kraju dodati i 1 kašiku biljnog mleka (ili 2, ako vam se smesa učini previše suva), pa još malo obraditi. Cilj je dobiti smesu koja će biti lepljiva. Ovo se može testirati ako stegnemo malo smese između prstiju – trebalo bi da se lepi;
  3. Izručiti smesu iz aparata na papir za pečenje i oblikovati rukama u loptu. Blago pritisnite smesu rukama i stanjite je u oblik približan pravougaoniku. Sada preko „testa“ treba staviti drugi papir za pečenje, pa polako tanjiti oklagijom u svim pravcima ravnomerno. Cilj je dobiti pravougaonik od „testa“ čija je debljina oko 4 mm;
  4. Za pripremu fila obraditi u multipraktiku sve sastojke za fil tako da se dobije potpuno glatka i gusta smesa. Ako je previše tvrda, dodavati kašičicu po kašičicu po malo biljnog mleka dok se ne dobije fil koji se može razmazivati, ali i dalje dovoljno gust;
  5. Raširiti ravnomerno pripremljeni fil preko rastanjenog „testa“ za cimet rolnice pomoću spatule, koja se može umočiti u ulje kako bi se fil manje lepio za nju prilikom razmazivanja;
  6. Na kraju urolati pažljvo pomoću papira za pečenje „testo“ premazano filom. Gotov rolat staviti na oko 1 sat u zamrzivač kako bi se stegao, što će olakšati sečenje na lepe i pravilne komade (rolnice);
  7. Iseći rolat na sirove cimet rolnice debljine 1.5-2 cm (po želji).

Sirove cimet rolnice možete služiti hladne (iz frižidera) ili ih blago zagrejati u mikrotalasnoj (i tako su fine).

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari