Napravite pakoru, posne uštipke od povrća: Odlično predjelo, doručak ili hrskavi prilog

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Pakora - posni uštipci od povrća su hrskavi spolja, a sočni iznutra. Ovaj indijski specijalitet može biti odlično predjelo, prilog, pa čak i zanimljiv doručak za one koji poste ili prosto preferiraju biljnu hranu. Iako se tradicionalne indijske pakore prže u dubokom ulju, mi vam donosimo recept koji podrazumeva prženje u tiganju sa malo ulja, kako bi dobili što zdravije jelo (kad je već prepuno povrća). Priprema pakore je odličan način i da iskoristite ostatke raznog povrća iz frižidera, a kako se brzo spremaju mogu biti i efektno rešenje za posluženje gostiju, čak i ako banu nenajavljeni.

A šta je zapravo pakora? To je popularni indijski snek, ili ulična hrana, koja se pravi od raznog povrća u kombinaciji sa brašnom od leblebije. Inače mahunarke, i od njih napravljeno brašno, vrlo su zastupljeni u indijskoj kuhinji. Originalna pakora može biti napravljene od samo jedne vrste povrća u kombinaciji sa obiljem začina (na pr. pakora od crnog luka, karfiola, patlidžana,…) ili može biti napravljena od mešavine na tanko narezanog ili narendanog povrća, kao što je slučaj u ovom receptu.

U današnjem receptu za pakoru predlažemo sledeću kombinaciju povrća: crni ili crveni luk, šargarepu, kupus i crvenu papriku. Što se tiče brašna koje će povezati povrće, u receptu se koriste brašno od leblebije i malo pirinčanog brašna. U slučaju da nemate pirinčano brašno možete ga zameniti gustinom. Od svežih začina, najbolje se uklapa svež đumbir, koji treba na sitno narendati ili iseckati, a poželjno je dodati i svež peršun, ako ga imate.

Za pripremu pakore mogu se upotrebiti najrazličitije vrste povrća, bitno je samo da mogu tanko da se naseckaju ili narendaju i da se mogu termički obraditi za kratko vreme. Tako je umesto kombinacije koje smo naveli u receptu, moguće upotrebiti tanko naseckanu zelenu boraniju, sitno isitnjen brokoli ili karfiol, kao i narendan slatki ili običan krompir. Ako želite da dodate narendanu tikvicu ili neko drugo povrće sa puno vode, treba ga dobro ocediti ili smanjiti količinu vode koju dodajete u testo. U nastavku vam donosimo i reels u kome je demonstracija postupka pripreme pakore:

Recept za pakoru – posni uštipci od povrća:

Potrebno je:

  • 1 manji crveni luk (naseckan na tanka rebarca)
  • 1 srednja šargarepa (80 g) (krupno narendana)
  • 80 g kupusa (tanko isečenog ili narendanog)
  • 80 g crvene paprike (sitno iseckane)
  • 1 sitno iseckana ljuta papričica (po želji)
  • 1 kašičica narendanog svežeg đumbira
  • 1 šaka svežeg peršuna (sitno iseckanog)
  • 100 g brašna od leblebije
  • 30 g pirinčanog brašna (ili gustina)
  • 3/4 kašičice soli
  • Začini: 1/2 kašičice mlevenog kumina, 1/2 kašičice kurkume, 1/2 kašičice aleve paprike 120 ml vode
  • Ulje za prženje

Postupak:

  1. Naseckati i narendati svo povrće i svež đumbir i pomešati u dubljoj posudi;
  2. Dodati obe vrste brašna, začine i vodu, pa dobro promešati. Ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Stajanjem će povrće da ispusti malo vode i smesa će dobiti odgovarajuću konzistenciju;
  3. Zagrejte na vatri dublji tiganj sa 2 kašike ulja, pa kašikom zahvatati smesu za pakoru i spuštati gomilice u tiganj (po 4 odjednom). Pržite ih 2-3 minuta sa svake strane dok ne porumene, a zatim ih izvadite na tacnu sa papirnim ubrusima, koji će pokupiti eventualni višak ulja.

Pakora uštipke od povrća obavezno treba poslužiti uz jedan ili više sosove za umakanje po želji. Mešavina vege milerama ili grčkog jogurta sa malo posnog majoneza, senfa i ljutog sosa je najjednostavnija opcija. Međutim, ako želite da budete kreativni, evo nekoliko jednostavnih ideja za efektne sosove za umakanje pakora uštipaka:

Umak sa belim lukom i mileramom: vege mileram ili grčki jogurt, malo pasiranog belog luka, so i sok od limuna po ukusu.

Umak od avokada sa korijanderom (ili peršunom ako ga preferirate): Izgnječeni avokado, sitno naseckan korijander ili peršun, so, malo belog luka u prahu i sok od limuna po ukusu.

Mango čatni sa kokosom: Izblendajte zreli mango sa malo kokosovog mleka, malo mlevenog kumina i sokom od limuna. Ovo je blago slatkast sos, koji možete i zaljutiti po želji.

Ljutkasti čatni sa nanom: Izblendajte svežu nanu i korijander (ili peršun), jednu zelenu ljutu papriku, so, sok od limuna po ukusu i malo vode po potrebi. Za kremastiju varijantu može se dodati i malo grčkog jogurta ili vege milerama.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari