
Bogata i sočna proteinska posna proja i bez jaja i bez sira: Naravno da je moguće
Ako ste mislili da vreme posta znači da morate da se pozdravite sa time da jedete omiljenu sočnu proju, prepunu sira i jaja, onda ste se prevarili. To dobro znamo svi mi koji često jedemo sočnu proju iako nikada ne koristimo ni jaja, ni sir, ni bilo koji od mlečnih proizvoda. Zato smo se izveštili da pomoću biljnih namirnica napravimo sva od ranije omiljena jela i poslastice. Danas vam zato donosimo odličan recept za sočnu posnu proju izuzetno bogatog ukusa, koja se pravi isključivo od biljnih namirnica.
Zašto smo je nazvali proteinska? Zato što sadrži nekoliko odličnih biljnih izvora proteina, a to su: tofu, brašno od leblebije i sojino mleko. Osim toga tu je i bundevin puter (možete zameniti i kikiriki puterom ili tahinijem ako nemate bundevin), koji osim dosta proteina sadrži i zdrave masti. Dodaje se i malo maslinovog ulja, koje doprinosi sadržaju zdravih masti, ali i rendane tikvice i beli luk, kao predstavnici uvek dobrodošlog povrća, za manju kalorijsku vrednost. Za najbolju i najhranljiviju proju odaberite integralno kukuruzno brašno, jer je dobar izvor vlakana, minerala, vitamina i antioksidanasa.
Recept - posna proteinska proja sa tikvicama
Potrebno je:
- 150 g integralnog kukuruznog brašna (žutog ili belog po izboru)
- 100 g belog brašna ili crnog T 1100 ili mekog speltinog (koje imate)
- 35 g brašna od leblebije
- 15 g gustina
- 1 kesica praška za pecivo + 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 ravna kašičica soli (oko 7 g)
- Od začina – malo čilija u prahu i kurkume (zbog lepe žute boje, ako je brašno belo)
- 250 g narendane tikvice
- 2-3 sitno iseckana čena belog luka
- 150 g tofua (običan ili sa mirođijom)
- 150 g sojinog mleka (bez arome) – ako nemate možete zameniti vodom
- 150 g obične ili kisele vode
- 25 g bundevinog putera (ili po želji kikiriki puter ili tahini)
- 35 g maslinovog ulja
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 2 kašike susama
Postupak:
- Izrendati tofu i tikvice i pripremiti sve ostale sastojke;
- Promešati sve 3 vrste brašna sa gustinom, praškom za pecivo, sodom bikarbonom, solju i začinima (ako koristite);
- Pomešati tečne sastojke – vodu sa sojinim mlekom (ako koristite), bundevin puter, maslinovo ulje i 1 kašiku jabukovog sirćeta (sirće pomaže aktivaciju sode bikarbone za lepšu strukturu proje);
- U suve sastojke dodajte dobro promešane tečne sastojke, a zatim i rendane tikvice i izrendani tofu. Pažljivo promešajte sve sastojke;
- Sipajte testo za proju u pleh obložen papirom za pečenje i pecite je u rerni oko 35 minuta na 180 °C.
Ako slučajno imate halapenjo papričice u teglici, možete ih naseckati u testo za proju ili utisnuti odozgo, jer se odlično slažu uz kukuruz. Proju poslužite uz ajvar i biljni mileram ili druge posne priloge po želji.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.