
Zaboravite na salatu: Recept za pljeskavice od cvekle koje će osvojiti sva vaša čula
Ako mislite da cvekla može da se koristi samo za salatu ili sok, vreme je da se iznenadite! Ove hrskave, aromatične pljeskavice od cvekle su pravi dokaz da ova korenasta lepotica može da zasija i u nečemu potpuno neočekivanom. Kombinacija slatkastog ukusa pečene cvekle, začina i hrskave korice čini ih neodoljivim - savršene su za brzi obrok, burger ili kao zdrava grickalica uz omiljeni umak. A najbolji deo? Lako se prave i mogu se pripremiti unapred! Pripremite tiganj i spremite se za zalogaje puni boje i ukusa!

Kratak osvrt na impresivne benefite cvekle
- Bogata hranljivim materijama, a niskokalorična - sadrži skoro sve ključne vitamine i minerale, uključujući folat, mangan i bakar.
- Pomaže u regulaciji krvnog pritiska - visok sadržaj nitrata poboljšava cirkulaciju i snižava krvni pritisak.
- Poboljšava sportsku izdržljivost - nitrati povećavaju efikasnost mitohondrija i poboljšavaju potrošnju kiseonika.
- Smanjuje upale - sadrži betalain, koji ima antiinflamatorna svojstva i može pomoći kod hroničnih bolesti.
- Podržava zdravlje varenja - dobar izvor vlakana, poboljšava probavu i smanjuje rizik od digestivnih tegoba.
- Može poboljšati funkciju mozga - nitrati povećavaju dotok krvi u mozak, što može poboljšati kognitivne sposobnosti.
- Ima potencijalna antikancerogena svojstva - sadrži antioksidanse koji mogu usporiti rast ćelija raka.
- Pomaže u kontroli telesne težine - niskokalorična, bogata vlaknima i vodom, pomaže sitosti i boljoj ishrani.
- Lako se koristi u ishrani - može se jesti sirova, kuvana, pečena, ceđena ili kiseljena.
Recept za pljeskavice od cvekle
Sastojci:
- 2 velike cvekle (oko 450 g)
- 1 veliki krompir (oko 365 g)
- 1 šolja većih ovsenih pahuljica (100 g)
- 1 zelena čili papričica (sitno seckana)
- 1,5-2 kašičice rendanog đumbira
- 1/3 šolje seckanog korijandera
- 1/4 šolje seckanog mladog luka
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica mlevenog kima
- 3/4 kašičice garam masale
- Par kapi limunovog soka
- 1/2 šolje prezli
- 1,25 kašičica soli (ili po ukusu)
- 3-4 kašike maslinovog ulja za prženje
Priprema:
- Zagrejte rernu na 220°C. Operite i osušite cveklu, uvijte je u aluminijumsku foliju i stavite na pleh. Pecite 30-45 minuta (u zavisnosti od veličine cvekle). Kada viljuška lako prolazi kroz nju, gotova je. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi, a zatim oljuštite.
- U međuvremenu, skuvajte krompir. Kada omekša, oljuštite i izgnječite.
- Narendajte pečenu cveklu i dodajte u veliku činiju zajedno sa krompirom. Ovsene pahuljice kratko blendajte u secku ili blenderu da se malo usitne, ali ne do praškaste teksture, i dodajte ih u činiju.
- Ubacite seckanu čili papričicu, đumbir, korijander i mladi luk. Zatim dodajte začine: mleveni korijander, kim, garam masalu, limunov sok i so. Sve dobro promešajte.
- Dodajte prezle i ponovo promešajte. Uzimajte po komad smese veličine limuna, oblikujte kuglice i zatim ih blago spljoštite da dobijete pljeskavice.
- Zagrejte 3-4 kašike ulja u tiganju na srednjoj temperaturi. Pržite pljeskavice po 3-4 minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Poslužite tople!
Dodatni saveti za pripremu
- Cveklu možete kuvati umesto pečenja, ali pečena daje bogatiji ukus. Takođe, cveklu možete obraditi i u air fryer-u na 190°C uz malo ulja oko 12-13 minuta.
- Možete narendati cveklu za dodatnu teksturu ili je samo izgnječiti.
- Ovsene pahuljice ne morate tostirati pre upotrebe, ali možete ako želite dodatnu aromu.
- Ako volite ljutu hranu, dodajte više čili papričice ili malo mlevene ljute paprike.
- Pljeskavice možete čuvati u frižideru i po želji ih zagrejati u air fryer-u ili u tiganju na tihoj vatri.
- Ukoliko dobijete višak smese, možete ih zamrznuti.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.