Magija za tmuran dan, a dobra i za šećer: Španska potaž čorba od braon sočiva

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Neki dani nas nateraju da zaboravimo da je proleće, prosto – ne osećamo se tako. Danas je jedan od tih dana, tmuran i prohladan – idealan za nešto toplo, što će učiniti da se osećamo i sito i zadovoljno. Zato vam upravo danas predlažemo recept za kremastu špansku čorbu od sočiva. Jelo koje se sprema brzo, u jednoj šerpi i puno je blagotvornog sočiva i povrća uz divnu kombinaciju začina – svaka kašika će vam se činiti kao melem i za telo i za dušu. Istovremeno, to je lagan obrok koji neće učiniti da se posle njega osećamo uspavano – pa kome je to potrebno po ovako tmurnom danu?

Niste danas raspoloženi za komplikovano kuvanje? Onda je ova čorba idealno rešenje, jer je jednostavna i za nju je potrebno nekoliko običnih svakodnevnih sastojaka, koje verovatno već imate u kući. I ne samo da je pravi „comfort food“, ovo jelo je još jedan način da jedemo što više sočiva. Naime, sočivo je uz ostale vrste mahunarki ključni deo ishrane u tzv. "Plavim zonama", regionima na svetu gde je primećeno da ljudi žive duže od proseka – od Grčke do Japana, ove zajednice jedu mahunarke svakoga dana i efekti se vrlo dobro vide. I španska mediteranska kuhinja je prepuna recepata sa mahunarkama, kao što je ovaj.

Sočivo, namirnica Foto: Shutterstock

Inače, u naučnim studijama sočivo je povezano sa: boljim zdravljem srca, nižim holesterolom, balansiranim nivoom šećera u krvi, kao i smanjenim rizikom od dijabetesa, pa čak i nekih vrsta raka. Kombinacija vlakana, biljnih proteina i složenih ugljenih hidrata u sočivu čini ovu skromnu i pristupačnu namirnicu bukvalno – superhranom. Dakle, ova preukusna „komfi“ čorbica od sočiva nije samo savršena za tmuran dan, već je i ukusan način da na duži rok podržimo svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice.

Recept za špansku potaž čorbu od braono (ili zelenog) sočiva

Potrebno je:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 6-7 čenova belog luka
  • 1 crvena paprika
  • 2 srednje šargarepe
  • 200 g sočiva (zelenog ili braon)
  • 2 paradajza
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašičica slatke dimljene paprike (ako nemate stavite običnu alevu)
  • 3/4 kašičice mlevenog kumina
  • 1 list lovora
  • So i biber
  • Malo tucane ljute paprike (ako volite ljutkasto)
  • Oko 1l vode (ili supe od povrtne kocke)
  • Za garnirung: naseckan svež peršun

Postupak:

  1. Sitno iseckajte crni i beli luk, papriku nasecite na kockice i oljuštenu šargarepu takođe na sitnije komadiće. Paradajz oljuštite i jako sitno iseckajte ili sameljite u secku;
  2. Zagrejte maslinovo ulje u šerpi na srednjoj vatri, pa dodajte iseckan crni luk, pa beli. Propržite 1-2 minuta, pa dodajte i papriku i šargarepu. Sve zajedno propržite oko 5 minuta, pa zatim dodajte kumin, slatku dimljenu papriku i malo tucane ljute (ako želite). Mešajte kratko da začini zamirišu, a zatim dodajte i sitno iseckan ili samleven paradajz, promešajte i stavite poklopac da se povrće krčka (smanjite vatru ako je prejaka);
  3. U međuvremenu dobro operite sočivo. Nakon što se dodat paradajz prokrčkao 3-4 minuta dodajte oprano sočivo, vodu, 1 kašiku sirćeta i list lovora. Pojačajte vatru da čorba provri, a kad se to desi ponovo smanjite vatru na tiše i stavite poklopac;
  4. Sočivu obično treba 20-25 minuta da se skuva. Probajte ga, pa kad vidite da je omekšalo dodajte u jelo soli i bibera i promešajte. Sklonite jelo sa vatre i izvadite iz njega lovorov list;
  5. Pomoću štapnog miksera direktno u šerpi izblendajte sastojke do kremaste teksture. Poslužite u dubljim činijama posuto po želji seckanim svežim peršunom.

Ova hranljiva čorba može biti prilog, ali i kompletno jelo, ukoliko je poslužite na pr. uz prepečen hleb sa nekim finim namazom od tofu sira i šarenu salatu punu prolećnog povrća (zeleniš, kupus, rotkvice, itd..).

Sočivo je jedno od onih sastojaka koji bi morali da imaju stalno mesto u našoj kuhinji. I ne samo da je izuzetno hranljivo i štiti nam zdravlje na duge staze, već je i neverovatno svestrano. Možemo uživati u njemu na bezbroj načina – u čorbama (poput današnjeg recepta), salatama, kuvanim jelima, u namazima, pretvorenom u ćuftice, u praktičnim vrepovima, pa čak i zapečenim jelima. Istražujte – nema kraja receptima sa sočivom.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari