
Čokoladni keksići sa pasuljem: Divan zdravi slatkiš bez brašna, a pun proteina
Ako uhvatite sebe da vam se jede nešto bogato, meko i čokoladno, a hteli biste da izbegnete brašno, premasni puter i tonu šećera, onda možda danas imamo jednu zanimljivu ideju za vas. U pitanju je recept za meke čokoladne keksiće, odnosno cookies-e, koji su plant based (posni) i imaju jedan neobičan sastojak – braon pasulj. Da, ne šalimo se…
I pre nego što krenete da se iščuđavate ili osuđujete ovu ideju pasulja u slatkišu, strpite se na tren i saslušajte naše argumente za. Pasulj ovom receptu dodaje kremastu gustu teksturu, bez potrebe za brašnom, a bogat je blagotvornim vlaknima i moćnim biljnim proteinima. Dodaćemo i kakao prah koji je prepun antioksidanasa koje će naš mozak naročito obožavati. Mlevene lanene semenke su tu za sjajne omega 3 masti, ali i za zdravu probavu. Tu je i kikiriki puter za još proteina i zdravih nezasićenih masti. I kao kruna – isitnjena crna čokolada – grešno zadovoljstvo koje ima i mnoge zdravstvene prednosti.

Ovi cookies-i jednim udarcem zapravo rešavaju dva zadatka – i dozvoljavaju nam da ugađamo sebi kada nam se jede slatko, a da pri tom u tajnosti čine i mnogo usluga našem zdravlju. Inače, ova ideja nam stiže sa profila preslatke Điđi (@gigi_goes_vegan), mlade Italijanke koja već neko vreme živi u Engleskoj. Kako jako voli da trenira, ona u svojim receptima često forsira biljne namirnice sa dosta proteina. Uz njih, naravno vodi računa da ubaci i dosta vlakana, koja su jako važna za naš mikrobiom i sveukupno zdravlje. Jer, mlada Italijanka trenutno očekuje prvu bebu i ne želi ništa u pogledu svog zdravlja da prepusti slučaju. Pedantno je izračunala i da cela tura od 6-8 cookies-a (zavisno koje veličine pravite) ima čak 52 g proteina i 16 g vlakana.
Ideja za čokoladne cookies-e sa tamnim pasuljem deluje divno i jednostavno, pa teško da može da omane. Isprobajte, pa ko zna - možda ćete početi da stavljate pasulj ili druge mahunarke i u druge slatke eksperimente.
Recept za meke čokoladne cookies-e sa braon pasuljem
Potrebno je:
- 1 konzerva braon pasulja
- 80 g kikiriki putera
- 65 g javorovog sirupa
- 1 kašika (oko 7 g) mlevenog lana + 2-3 kašike vode (pomešati i ostaviti par minuta da odstoji dok se ne pretvori u želatinastu smesu)
- 1 ravna kašičica praška za pecivo
- 30 g kakao praha
- 70 g crne čokolade (u granulama ili iseckane na komadiće)
- Opciono: 1/2 kašičice cimeta ili malo arome vanile (po izboru)
- Po želji: Posuti cookies-e odozgo sa malo krupne morske soli (fini je kontrast čokoladi) i dodati još koji komadić čokolade za ukras.
Postupak:
- Zagrejte rernu na 180° Izbegavajte uključivanje duvanja, jer se tako cookies-i mogu previše isušiti, a to ne želimo (već da ostanu iznutra meki i zadrže vlažnost);
- U šoljici pomešajte 1 kašiku mlevenog lana sa 2-3 kašike vode, pa ostavite 5-10 minuta da se pretvori u želatinastu smesu;
- U multipraktik, ili veći secko, dodajte opran i oceđen braon pasulj iz konzerve, kikiriki puter, javorov sirup, kakao prah, prašak za pecivo i lan natopljen sa vodom, pa uključite da se sve samelje i sjedini;
- Kada se formira homogena smesa izručite je u drugu posudu i umešajte u nju ručno komadiće čokolade;
- Odmeravajte smesu za cookie-je pomoću kašike za sladoled ili sa dve kašike, pa je stavljajte na pleh prekriven papirom za pečenje. Smesa je lepljiva, pa je pažljivo oblikujte u okrugli malo spljošteni oblik cookie-ja (možete na priloženom reels-u videti tačno kako treba da izgledaju). Pospite ih po želji sa nekolio zrna krupne morske soli i utisnite još par komadića čokolade kao dekoraciju;
- Pecite čokoladne cookies-e sa pasuljem 15-ak minuta i pustite ih da se potpuno ohlade pre konzumacije.
Ništa lakše, a preukusno i u tajnosti – vrlo zdravo.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.