
Kremasti čizkejk sa borovnicama: Savršen letnji dezert bez trunke mlečnih proizvoda
Ako ste mislili da ne možete da uživate u bogatom i raskošnom čizkejku bez mlečnih proizvoda, vreme je da se razuverite! Ovaj čizkejk sa borovnicama razbija sve predrasude - bez sira, bez putera, čak ni brašna, a ipak je neodoljivo kremast i ukusan. Osnova od orašastih plodova, savršeno glatka krema od indijskog oraha i voćni preliv od borovnica stvoriće dezert koji će oduševiti i vas i sve koji ga probaju. Idealna poslastica za leto, proslave, goste ili kada poželite da se počastite nečim posebnim!
Recept za veganski čizkejk s borovnicama
Sastojci za koru:
- 150 g pekan oraha (pogledajte napomene)
- 2 kašike šećera
- 2 kašike kokosovog ulja (otopljenog)
Za fil:
- 3 šolje indijskih oraha (natopljenih preko noći u vodi - pogledajte napomene)
- 3 kašike šećera
- 2 kašike agave sirupa ili meda
- Rendana korica i sok jednog limuna
- ¾ šolje punomasnog kokosovog mleka (iz konzerve)
- ½ kašičice ekstrakta vanile
Za preliv:
- 1 pakovanje (oko 300 g) svežih borovnica
- 2 kašike šećera
- Rendana korica i sok jednog limuna
Priprema:
- Zagrejte rernu na 190°C i postavite okrugli kalup sa pokretnim obručem na pleh obložen papirom za pečenje.
- U secku ili blenderu usitnite pekan orahe dok ne dobijete sitne mrvice. Prebacite ih u činiju. Dodajte šećer i kokosovo ulje, pa sve promešajte dok ne dobijete vlažnu, rastresitu smesu. Pritisnite je na dno kalupa da dobijete ravnomeran sloj.
- Pecite 8-9 minuta, dok blago ne porumeni po ivicama. Ostavite da se ohladi do sobne temperature.
- Procedite indijske orahe i stavite ih u secko. Izmiksajte dok se ne usitne. Dodajte šećer, agavu (ili med), limunovu koricu i sok, kokosovo mleko i vanilu. Miksajte dok ne dobijete glatku, gustu kremu.
- Sipajte fil preko ohlađene kore i poravnajte. Stavite kolač u zamrzivač da se stegne dok pripremate preliv.
- U šerpici zagrejte borovnice, šećer, limunovu koricu i sok. Kuvajte na srednjoj temperaturi 8-10 minuta, dok borovnice ne omekšaju i ne počnu da pucaju. Izblendirajte sve u glatki preliv, pa pažljivo prelijte preko fila i poravnajte.
- Stavite tortu u zamrzivač još najmanje 45 minuta. Zatim je prebacite u frižider i držite tamo do služenja. Pre sečenja pažljivo uklonite obruč kalupa.
Napomene i saveti
- Najbolje je da indijske orahe ostavite u vodi preko noći, ali ako zaboravite, možete ih potopiti u ključalu vodu na 1 sat - rezultat će biti skoro isti.
- Zamene za pekan orahe: orasi (imaju sličnu teksturu i bogat ukus), badem (malo tvrđi, ali daju odličnu koru) lešnici (ako volite jači, prepoznatljiv ukus)
- Kokosovo mleko: Koristite punomasnu verziju iz konzerve, a ne onu za piće iz tetrapaka - tekstura će biti mnogo kremastija.
- Preliv: Možete ga zameniti malinama, višnjama ili mešanim šumskim voćem, u zavisnosti od ukusa.
Ovaj kolač je pravi dokaz da biljna ishrana može da bude i raskošna i dekadentna. Bilo da ste vegani, izbegavate mlečne proizvode, ili jednostavno tražite laganiju alternativu, ovaj čizkejk će vam pokazati da desert ne mora da sadrži mleko da bi bio savršen.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.