Kremasti čizkejk sa borovnicama: Savršen letnji dezert bez trunke mlečnih proizvoda

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ako ste mislili da ne možete da uživate u bogatom i raskošnom čizkejku bez mlečnih proizvoda, vreme je da se razuverite! Ovaj čizkejk sa borovnicama razbija sve predrasude - bez sira, bez putera, čak ni brašna, a ipak je neodoljivo kremast i ukusan. Osnova od orašastih plodova, savršeno glatka krema od indijskog oraha i voćni preliv od borovnica stvoriće dezert koji će oduševiti i vas i sve koji ga probaju. Idealna poslastica za leto, proslave, goste ili kada poželite da se počastite nečim posebnim!

Recept za veganski čizkejk s borovnicama

Sastojci za koru:

  • 150 g pekan oraha (pogledajte napomene)
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike kokosovog ulja (otopljenog)

Za fil:

  • 3 šolje indijskih oraha (natopljenih preko noći u vodi - pogledajte napomene)
  • 3 kašike šećera
  • 2 kašike agave sirupa ili meda
  • Rendana korica i sok jednog limuna
  • ¾ šolje punomasnog kokosovog mleka (iz konzerve)
  • ½ kašičice ekstrakta vanile

Za preliv:

  • 1 pakovanje (oko 300 g) svežih borovnica
  • 2 kašike šećera
  • Rendana korica i sok jednog limuna

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 190°C i postavite okrugli kalup sa pokretnim obručem na pleh obložen papirom za pečenje.
  2. U secku ili blenderu usitnite pekan orahe dok ne dobijete sitne mrvice. Prebacite ih u činiju. Dodajte šećer i kokosovo ulje, pa sve promešajte dok ne dobijete vlažnu, rastresitu smesu. Pritisnite je na dno kalupa da dobijete ravnomeran sloj.
  3. Pecite 8-9 minuta, dok blago ne porumeni po ivicama. Ostavite da se ohladi do sobne temperature.
  4. Procedite indijske orahe i stavite ih u secko. Izmiksajte dok se ne usitne. Dodajte šećer, agavu (ili med), limunovu koricu i sok, kokosovo mleko i vanilu. Miksajte dok ne dobijete glatku, gustu kremu.
  5. Sipajte fil preko ohlađene kore i poravnajte. Stavite kolač u zamrzivač da se stegne dok pripremate preliv.
  6. U šerpici zagrejte borovnice, šećer, limunovu koricu i sok. Kuvajte na srednjoj temperaturi 8-10 minuta, dok borovnice ne omekšaju i ne počnu da pucaju. Izblendirajte sve u glatki preliv, pa pažljivo prelijte preko fila i poravnajte.
  7. Stavite tortu u zamrzivač još najmanje 45 minuta. Zatim je prebacite u frižider i držite tamo do služenja. Pre sečenja pažljivo uklonite obruč kalupa.

Napomene i saveti

  1. Najbolje je da indijske orahe ostavite u vodi preko noći, ali ako zaboravite, možete ih potopiti u ključalu vodu na 1 sat - rezultat će biti skoro isti.
  2. Zamene za pekan orahe: orasi (imaju sličnu teksturu i bogat ukus), badem (malo tvrđi, ali daju odličnu koru) lešnici (ako volite jači, prepoznatljiv ukus)
  3. Kokosovo mleko: Koristite punomasnu verziju iz konzerve, a ne onu za piće iz tetrapaka - tekstura će biti mnogo kremastija.
  4. Preliv: Možete ga zameniti malinama, višnjama ili mešanim šumskim voćem, u zavisnosti od ukusa.

Ovaj kolač je pravi dokaz da biljna ishrana može da bude i raskošna i dekadentna. Bilo da ste vegani, izbegavate mlečne proizvode, ili jednostavno tražite laganiju alternativu, ovaj čizkejk će vam pokazati da desert ne mora da sadrži mleko da bi bio savršen.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari