Recept za hrskavi pečeni pasulj: Ovo je zdrava grickalica koju ćete obožavati

   
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Još jedna u nizu zdravih grickalica, kao ukusna i zdrava alternativa čipsu, pečeni pasulj je pravi izbor. Ove sitne, kremaste mahunarke pretvaraju se u hrskav i zasitan zalogaj koji će zadovoljiti želju za nečim slanim, a da pri tom ne optereti organizam nezdravim mastima.

Pasulj je bogat biljnim proteinima i vlaknima, pa će vas duže držati sitim. Takođe sadrži značajne količine folata, magnezijuma, kalijuma, gvožđa i cinka, minerala važnih za energiju, imunitet i zdravlje srca. Za razliku od kupovnih grickalica, ovaj recept donosi nutritivnu vrednost i lako se priprema sa samo nekoliko sastojaka.

Recept za hrskavi pečeni pasulj

Sastojci:

  • 400 g pasulja iz konzerve (ispran i oceđen)
  • ½ kašike ulja (maslinovo ili suncokretovo)
  • ½ kašičice soli i bibera
  • ½ kašičice belog luka u prahu (opciono)

Priprema:

  1. Ugrejte rernu na 200°C.
  2. Isperite pasulj iz konzerve i dobro ga osušite kuhinjskim ubrusom - što je suvljii, to će biti hrskaviji.
  3. Rasporedite pasulj na pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Prelijte uljem, posolite, pobiberite i dodajte beli luk u prahu (ili začine po izboru). Dobro promešajte da se sva zrna ravnomerno oblože.
  5. Pecite 20-25 minuta, dok ne postanu zlatni i hrskavi.
  6. Izvadite iz rerne i ostavite nekoliko minuta da se prohlade pre serviranja.

Saveti i ideje za začinjavanje

  • Ako volite pikantne grickalice, dodajte prstohvat čilija.
  • Za dimljeni ukus probajte sa dimljenom paprikom.
  • Za mediteransku varijantu pospite pečeni pasulj limunovom koricom i svežom majčinom dušicom.
  • Ljubitelji egzotičnih ukusa mogu koristiti kari ili kurkumu.

Pečeni pasulj možete jesti kao zdravu grickalicu uz film ili knjigu, umesto krekera uz čašu vina, kao dodatak salatama ili buda činija obrocima ili posut preko tosta sa humusom ili tahinijem za dodatnu teksturu.

Kada jednom probate ovu jednostavnu i brzu pripremu, pečeni pasulj lako će postati vaša omiljena hrskava užina.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari