Trikovi i recepti koji karfiol pretvaraju u kulinarsku zvezdu: Više nikada nećete pomisliti da je dosadan
Ponekad mi se čini da je karfiol jedna od najzanemarenijih vrsta povrća. Ne znam da li je razlog nedostatak boje, po čemu svakako ne može da se meri sa jarko crvenim paprikama ili slatkastim narandžastim šargarepama, ili možda nešto drugo? Ne mareći mnogo za svoju popularnost, ovo sjajno povrće iz moćne porodice „krusifera“ ili kupusnjača, poput svog omiljenijeg rođaka brokolija, pravi je rezervoar nutritivnog bogatstva. Osim toga, u pitanju je povrće koje je i neverovatno ukusno ako znamo da ga pripremimo na pravi način. A tih načina ima dosta i danas ćemo se upravo njima pozabaviti, kako bi vam pokazali zašto baš karfiol zaslužuje centralno mesto na vašem tanjiru.
Kao dodatnu motivaciju za otkrivanje tajni pripreme ukusnog karfiola, podsećamo na samo 4 od mnogih odličnih razloga da jedemo više karfiola:
- Bogat je nutrijentima i antioksidansima – Vitaminom C, K, folatima i vlaknima + moćnim antioksidansima koji pomažu u borbi protiv upalnih procesa i osnažuju celokupno zdravlje;
- Odličan je za varenje i zdravlje mikroflore – Dosta vlakana + visok sadržaj vode dobitna su kombinacija za podršku zdravlju sistema za varenje, kao i pomoć redovnom pražnjenju creva;
- Podrška je zdravlju srca – Sulforafan u karfiolu se bori protiv oksidativnog stresa, pomaže u regulaciji krvnog pritiska, kroz podršku zdravlju krvnih sudova;
- Raznovrsne su mogućnosti pripreme + niska kalorijska vrednost – Karfiol je u stanju da glumi pirinač, da formira „testo“ za picu, da se transformiše u božanstvene kremaste potaže i plant based bešamel sos, da bude sjajno hrskavo predjelo za umakanje u pikantne sosove, da se pretvori u karamelizovani plant based „stejk“ iz rerne, ….
Top 6 načina za pripremu karfiola:
- Pečenje – Dobija se blago orašast i karamelizovan ukus sa hrskavim ivicama
- Kuvanje na pari – Karfiol brzo omekšava, nutrijenti su sačuvani, a ne postaje gnjecav (uz dobar sos odličan je kao prilog ili deo buda činije na pr.)
- Sotiranje – Brza termička obrada na jačoj vatri sa minimalnom količinom tečnosti karfiolu daje sjajan ukus (odlična za stir-frajeve - sotirano povrće u soja sosu)
- Blendiranje – Daje savršeno kremaste potaže i plant based soseve (bez potrebe za mlečnim proizvodima)
- Pasiranje u pire – Može biti odlična alternativa pireu od krompira
- Grilovanje – Dobija se poznati „dimljeni“ i „nagoreli“ ukus
A evo i dva preukusna predloga za recepte za pripremu karfiola, posle kojih će verovatno i najveći skeptici prema ovom povrću biti prijatno iznenađeni, a možda čak i impresionirani.
Recept za pečeni karfiol sa prelivom od tahinija i soka od limuna
Pečeni karfiol je meni omiljen način pripreme ovog povrća, koji često kombinujem sa salatama ili uz neku kuvanu žitaricu i mahunarku, kao deo hranljive buda činije. Ovako pripremljen karfiol može biti odličan dodatak i za vrepove inspirisane ukusima Bliskog Istoka.
Potrebno je:
- 1 manja glavica karfiola ili pola veće (isečena na cvetove, pa svaki od njih još na nekoliko delova)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica mlevenog kumina
- 1/2 kašičice obične paprike + 1/2 kašičice dimljene paprike
- 1/2 kašičice belog luka u granulama
- So i biber po ukusu
- 2 pune kašike tahinija (paste od susama)
- Sok od pola limuna (ili malo više)
- Vode po potrebi (u zavisnosti od željene gustine sosa)
Postupak: Komadiće karfiola stavite u dublju posudu i pospite navedenim začinima i prelijte maslinovim uljem. Posolite i pobiberite po vašem ukusu (pazite da ne preterate, lakše je nakon pečenja dodati još malo začina po potrebi). Izmešajte dobro karfiol sa začinima i uljem, a onda ga raširite na plehu obloženom papirom za pečenje, ali tako da bude u jednom sloju (ne jedan preko drugog), kako bi se lepo ispekao i porumeneo, umesto da se kuva. Karfiol se peče u rerni dok ne omekša i porumeni – 25-30 minuta na 180-200 °C, pri čemu je na pola pečenja dobro da se rerna otvori i povrće malo promeša kako bi se ravnomernije ispeklo. Dok se karfiol peče pripremiti tahini sos tako što se tahini i sok od limuna promešaju uz dodatak soli i malo vode do željene gustine preliva. Pečeni karfiol služite uz ovaj sos.
Recept za hrskavi karfiol sa azijskim sosom od pomorandže
Ovo jelo od karfiola nastalo je ustvari plant based verzija poznatog kinesko-američkog jela – piletine u sosu od pomorandže. Glavna zvezda ovog jela su cvetovi karfiola obloženi hrskavim testom i isprženi, a onda umešani u slatkasto-kiseli azijski sos sa dodatkom soka od narandže. Ovako pripremljen karfiol može biti vrlo efektno predjelo ili prilog preko kuvanog pirinča uz dodatak proprženog tofua i nekog hrskavog povrća za kompletno i bogato jelo.
Potrebno je:
Za sos:
- 1 čaša ceđenog soka od pomorandže
- 1 kašičica narendane korice pomorandže
- 1 kašika žutog ili braon šećera
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika gustina
- 1 kašika pirinčanog sirćeta (ako nemate zamenite sokom od limuna)
- 1 kašika ulja od pečenog susama (ima u azijskim radnjama, a ako ne nađete zamenite maslinovim)
- 1 kašičica sitno naseckanog svežeg đumbira
- 2 čena belog luka (isitnjena ili ispasirana)
- Malo soli po ukusu
Za testo za „pohovanje“ karfiola:
- Oko 220 g hladne vode
- 100 g brašna
- 60 g gustina
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- Ulje za prženje
- Malo soli za posuti po prženom karfiolu
- Za garnirung jela: malo seckanog mladog luka i pečenog susama po želji
Postupak: Pomešati sve sastojke za sos u manjoj šerpi i zagrejati na ringli, pa kratko prokuvati stalno mešajući na umerenoj vatri dok ne počne da se zgušnjava – oko 1 minut. Pokriti i ostaviti sa strane.
Umutiti žicom testo od vode, brašna, gustina i praška za pecivo. Testo treba da bude gustine nešto ređeg testa za palačinke, pa ako vam se učini pregusto dodajte još malčice vode. Zagrejte malo više ulja u dubljem tiganju i ispržite karfiol u nekoliko tura (bez pretrpavanja tiganja kako bi se ravnomerno ispržio). Cvetove karfiola ubacujte u pripremljeno tečno testo i vadite ga pomoću viljuške puštajući da sa njega spadne višak testa. Pržite karfiol oko 4 minuta, povremeno ga okrećući dok ne dobije lepu boju. Izvadite prženi karfiol na papirne ubruse koji će upiti višak ulja, a zatim ga malo posolite (bez preterivanja, jer preko idu u sos koji je slan od soja sosa).
Zagrejte blago pripremljeni sos sa pomorandžom i prelijte preko prženog karfiola u dubljoj činiji. Promešajte da se sav karfiol obloži sosom, a onda služite po želji posuto pečenim susamom ili sa malo seckanog mladog luka.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.