Ječam borac protiv holesterola: Predlog za krem čorbicu od ječma sa pečurkama

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Naučni istraživač i stručnjak za uticaj ishrane na zdravlje, dr Vilijam Li, nedavno je na svom Youtube kanalu posvetio poseban video temi snižavanja holesterola. Jedna od namirnica koju je naveo kao odličnog saveznika za snižavanje holesterola je – ječam. Poznato je inače da je visok nivo holesterola jedan od najvećih faktora rizika za bolesti srca, pa ovaj problem nikako ne treba zanemarivati. Iako postoje lekovi koji mogu pomoći u snižavanju holesterola, svakako je bolje na vreme iskoristiti druge prirodne metode, a pravilno izabrane namirnice u ishrani su dokazano vrlo moćan saveznik protiv loših masnoća u krvi.

Dr Li je istakao vrednost ječma u borbi protiv visokog holesterola, jer je to namirnica koja sadrži beta glukan – vrstu rastvorljivih vlakana, koje se nalaze i u ovsenim pahuljicama. Na koji način se beta glukan utiče na snižavanje holesterola? Ova rastvorljiva vlakna u našim crevima u dodiru sa vodom formiraju želatinasti gel koji ima tu osobinu da zadržava holesterol i tako ga sprečava da bude apsorbovan u krvotok. Dr Li je naglasio i da vlakna iz ječma povoljno utiče na zdravlje naše mikroflore u debelom crevu (mikrobioma), što opet blagotvorno utiče na smirivanje upalnih procesa u organizmu, kao i na dobar metabolizam. Sve su ovo, po njegovim rečima, stvari koje dobro utiču na zdravlje srca.

Ječam Foto: Shutterstock/Nitr

Kada su u pitanju naučni dokazi o delotvornosti ječma za snižavanje holesterola, on je naveo primer studije iz Japana, gde su 44 gojazna muškarca (gde su ih našli u Japanu?!) svakoga dana tokom 12 nedelja dobijali obrok sa pirinčem ili sa ječmom. Kod grupe koja je jela ječam je za vreme trajanja studije izmeren prosečan pad holesterola od 5%, dok u drugoj grupi koja je jela pirinač nije bilo promene u nivou holesterola. I to su rezultati bez primene bilo kakvih lekova – samo ječam tokom 3 meseca.

Dobra strana ječma je što je to jeftina žitarica, sa raznovrsnim mogućnostima za korišćenje. Jedina „mana“ mu je što se malo duže kuva – 40-45 minuta, pa ga, ako kuburite sa vremenom, skuvajte dan ranije ako planirate da ga dodajete u neko jelo. I sama imam običaj da uvek skuvam malo više ječma, pa ga držim nekoliko dana u frižideru i onda dodajem u jutarnju kašu, salate, čorbe i razna variva.

Dr Li je govoreći o ječmu kao borcu protiv holesterola predložio divnu kombinaciju ječma i pečurki u hranljivoj čorbi i tako nam dao ideju za današnji predlog recepta koji koristi ovu divnu žitaricu. On je napomenuo da i pečurke sadrže pomenuti beta glukan, ali su ujedno bogate i antioksidansima. Ipak, čak iako nemamo visok holesterol, ima još mnogo dobrih razloga da uživamo u ječmu, a jedan je i to što ova žitarica donosi divan kremasti kvalitet svim jelima u koja se doda.

Predlog jela sa ječmom – recept za kremastu čorbu sa ječmom i pečurkama

Miks „mesnatih“ pečuraka kuvanih sa povrćem i hranljivim ječmom, a sve zaokruženo belim vinom i kremastom pavlakom od indijskih oraha – meni se čini kao bogata i preukusna kombinacija kao stvorena za zimsko uživanje.

Potrebno je:

  • 300 - 400 g pečurki (naseckanih krupnije)
  • 1 veća glavica crnog luka (sitno iseckanog)
  • 2 srednje šargarepe (iseckane na kockice)
  • 2 štapa celera (sitno naseckati)
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica suve majčine dušice
  • 1/2 čaše belog vina
  • 100 g suvog ječma
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašičica miso paste
  • 60 g sirovih indijskih oraha (natopljenih prethodno 30-ak minuta u vreloj vodi da nabubre) – umesto indijskih oraha može se dodati i malo vege pavlake za kuvanje
  • So i biber po ukusu
  • Sok od limuna po potrebi
  • Maslinovo ulje
  • Voda (oko 1 l i više)

Postupak:

  1. Ječam potopiti, ako imate vremena, na nekoliko sati, a zatim dobro oprati i ocediti. Staviti ga u manjoj šerpi da se skuva unapred, ili prethodnog dana;
  2. Zagrejati maslinovo ulje u velikoj šerpi, pa propržiti krupniije naseckane pečurke. Kada pečurke počnu da rumene dodati soja sos, luk, šargarepu, celer i beli luk i nastaviti sa dinstanjem povrća dok ne počne da omekašava, oko 5 minuta;
  3. Dodati majčinu dušicu, a onda naliti povrće belim vinom. Ako nemate vino, možete ga i preskočiti. Kada vino ispari treba naliti dinstano povrće vodom, pa nakon što sve provri smanjiti vatru i krčkati 20-ak minuta na srednjoj vatri;
  4. Sada odvaditi iz šerpe 1 šolju čorbice, pa je zajedno sa oceđenim indijskim orasima i 1 kašičicom miso paste samleti u blenderu da se dobije kremasta i glatka mešavina. Umešati kremastu smesu iz blendera u šerpu sa čorbom, a onda dodati i prethodno skuvan i oceđen ječam;
  5. Sve prokuvati zajedno još nekoliko minuta nakon što provri i ukoliko je čorba previše gusta dodati još malo vode do željene gustine. Na kraju posoliti i pobiberiti po ukusu, a nakon što skinete čorbu sa vatre dodajte i malo soka od limuna po ukusu (naročito ako niste dodavali belo vino).

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Nikolic

    19. februar 2025. | 12:09

    Oduvek sam intuitivno znao da sam na pravom putu. Zato ceo zivot pijem pivo. Ali odkud toliko holesterola u meni ?