• 0

Kako brzo preporoditi zdravlje: Poznati gastroenterolog objašnjava tajnu moći naših mikroba

Ko god na društvenim mrežama prati sadržaje vezane za zdravlje probavnog sistema, a naročito za fascinantan napredak u saznanjima o mikrobiomu, teško da nije primetio popularnog gastroenterologa, doktora Bulsevic-a. Ovaj autor bestseler-a, poznat i kao Dr. B., često daje vrlo zanimljive intervjue iz kojih se može saznati mnogo fascinantnih informacija

  • 0
Zdrava hrana, ishrana Foto: Pixabay

Nedavno je Dr. B (@theguthealthmd) u jednom od svojih intervjua, objašnjavao u čemu je tajna neverovatnih moći mikrobioma da utiču na toliko mnogo različitih aspekata našeg zdravlja. Popularni doktor kaže da mikrobi imaju tu divnu moć da vlakna koja unosimo kroz hranu transformišu u nešto što opisuje kao najlekovitije i najmoćnije protiv-upalne supstance koje postoje u prirodi – masne kiseline kratkog lanca ili SCFA (Short Chain Fatty Acids). Ove moćne supstance on opisuje kao signalne molekule koji su kritično važni za mnoge aspekte zdravlja. Naše debelo crevo naseljavaju trilioni mikroba koji bi trebalo da žive u harmoniji, a to znači u balansu „dobrih“ i „loših momaka“. Do oštećenja creva i disbioze, odnosno izlaska iz balansa, dolazi kada počne da se smanjuje broj „dobrih momaka“, a broj „loših“ da raste.

A kako popraviti problem postojanja disbioze, odnosno poremećaja crevne funkcije? Doktor B. kaže: „Rešenje su SCFA!“. Ovi moćni produkti metabolizma dobrih bakterija u crevima imaju moć da poboljšaju njihov rast i ograniče porast onih loših. One su vitalne i za zdravlje ćelija zida debelog creva, jer su odgovorne za podmirivanje bar 70% energije za njihovo funkcionisanje.

Dr. B naglašava da SCFA utiču na smanjenje šanse za oboljevanje od jedne od najsmrtonosnijih vrsta raka – raka debelog creva. Kaže da one praktično „razgovaraju“ sa našim imunim sistemom i optimizuju njegov rad. Ovo i nije iznenađujuće ako znamo da je 70% imunih funkcija našeg organizma skoncentrisano u crevima.

Studija koja je preokrenula razumevanju uticaja ishrane na stanje mikrobioma

Doktor B. ističe kao revolucionarnu, naučnu studiju mikrobioma sa Duke Univerziteta iz 2013. godine, objavljenu u naučnom časopisu Nature. Pitanje koje su naučnici postavili je bilo: „ Da li promene ishrane u kratkom roku mogu da izmene naš mikrobiom?“

Pre toga ni lekari, a ni naučna zajednica, nisu znali ni koliko, a ni kojom brzinom ishrana može da utiče na bakterije u debelom crevu. Naučnici sa Duke-a su rešili da dve grupe učesnika u studiji podvrgnu potpuno suprotnim dijetama, pa da im nakon 5 dana zamene dijete, kako bi svi prošli obe vrste ishrane. Tako su proveli po 5 dana na plant based ishrani, baziranoj isključivo na neprerađenim biljnim namirnicama, a zatim i 5 dana na ishrani isključivo namirnicama životinjskog porekla, bez ijedne biljke.

Sastav mikrobioma im je proveravan na dnevnoj bazi. I šta se desilo? Kada su počeli sa plant based ishranom, kod učesnika je primećeno da je mikrobiom počeo da im se menja u roku od 24 sata. Nakon 48 sati, promene su već bile značajne. Dr. B. kaže da se na isključivo biljnoj ishrani vrlo brzo pojavljuju anti-upalni mikrobi, što je dobra vest. Kao rezultat toga, detektuje se i porast u nivou moćnih SCFA, što je tačno ono što nam treba.

A na ishrani sa isključivo životinjskim namirnicama? Studija je pronašla da i ova promena u ishrani uzrokuje promene u sastavu mikrobioma već u roku od 24-48 sati. Ali… Pojavljuju se vrlo patogene bakterije – na pr. vrsta koja je povezana sa ulceroznim kolitisom, što je uznemirujuće. Onda se pojavljuju bakterije povezane sa rakom debelog creva, opet loša vest. I što je najgore nema proizvodnje SCFA, što i nije iznenađujuće, jer ako u ishrani nema vlakana, ove lekovite supstance ne mogu u debelom crevu ni da se proizvedu.

Pouka ove studije, po rečima Dr. B.-ja, je da u kratkom roku, od samo nekoliko dana, možemo da transformišemo naš mikrobiom nabolje, ako u ishrani forsiramo biljne namirnice. Takođe, za samo nekoliko dana na ishrani u kojoj preovlađuju životinjske namirnice, možemo završiti sa sastavom mikrobima koji će nas učiniti podložnim ulceroznom kolitisu, raku debelog creva, antibiotskoj rezistenciji i drugim vrlo opasnim stanjima. „Meni se čini da je izbor vrlo jasan,“ kaže Dr. B.

Kako je Dr. B. preporodio svoje zdravlje usvajanjem biljne ishrane

Dr. B. ne krije da je u svojoj mladosti praktikovao vrlo nezdravu ishranu. Kaže da je u ranim 30-im imao 20 kg viška, visok pritisak i holesterol, patio je od anksioznosti, depresije, kao i manjka samopouzdanja. Probao je, kao i mnogi, da svoje probleme reši vežbanjem. Trenirao je i po 6 dana u nedelji, a onda sebi davao oduška jedući nedeljom roštilj. Međutim, ovaj sistem mu nije rešio probleme.

Kaže da su stvari počele da se menjaju na bolje kada je upoznao svoju ženu, koja je od detinjstva bila vegetarijanac. Ugledavši se na nju, počeo je da uvodi više biljaka u svoju ishranu. Malim, a jednostavnim koracima, na pr. zamenivši za početak večeru sa velikim smutijem sa puno voća i povrća, vrlo brzo je počeo da oseća pozitivne promene. Nivo energije mu je naglo porastao, koža se očistila, kosa postala gušća. Ovo ga je motivisalo da uvede još više biljnih namirnica, pa je tako uspeo da se reši i viška kilograma, ali i visokog pritiska i holesterola. I što je najvažnije, po njegovim rečima, počeo je da se oseća onako kako bi i trebao da se oseća mlad i zdrav čovek.

Ipak, fascinantni rezultati pomenute studije mikrobioma, dali su mu, po njegovim rečima, podsticaj da se odluči za isključivo ishranu celovitim biljnim namirnicama, odnosno plant based ishranu. Svoje nalaze primenjivao je godinama i u radu sa svojim pacijentima, a onda je sva iskustva i znanje pretočio u knjigu „Fiber Fueled“, koja je dve godine za redom provela na listi bestselera NY Times-a.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari