Napravite na brz i lak način posno „mleveno meso“
Želite da se zdravije hranite ili da jedete više biljne hrane, a manje mesa? Tražite način da dopunite biljna jela nečim da imaju onaj „bogati“ ukus na koji ste navikli? Možda samo razmišljate kako da zamenite meso u jelima tokom trajanja posta?
Evo ideje kako da mnogim posnim, a biljnim jelima dodate onaj „mesnati“ šmek, a ujedno i dodatne proteine. Recept je vrlo jednostavan – napravićemo hrskave mrvice veganskog „mlevenog mesa“ od tofua. Zašto od tofua? Tofu je idealan za razne primene upravo zbog toga što ima teksturu koja se može modifikovati, ali i neutralan ukus, pa ga začinima i raznim dodacima možemo učiniti da postane upravo ono što mi želimo. Osim toga, tofu je i namirnica sa sjajnim nutritivnim vrednostima i dosta proteina, pa je treba što češće uvrstiti u ishranu.
Hoćemo da napravimo nešto što podseća i ukusom i hranljivošću na mrvice mlevenog mesa? Hajde da se poigramo sa tofuom i to ćemo i dobiti! Nemojte očekivati da će ukus biti identičan mesu, ali će svakako biti fantastičan.
Potrebno je:
- Blok tofua 250-300 g
- 2 kašike maslinovog (ili drugog ulja po želji)
- 2-3 kašike soja sosa
- 1/2 kašičice čilija u prahu (ako volite ljuto)
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašičica dimljene slatke paprike
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 3 kašike BBQ sosa (ili kečapa u koji ste dodali malo dimljene paprike)
- 50-60 g vode (mala šoljica)
Postupak:
- Izrendajte tofu na krupne froncle pomoću rendi
- Uzmite dublju posudu i u njoj pomešajte ulje, soja sos, čili, slatku i dimljenu papriku i beli luk u granulama
- Dodajte rendani tofu u smesu sa začinima i dobro promešajte
- Zagrejte rernu na 180°C, pripremite pleh sa peki papirom, pa preko njega sipajte začinjeni tofu i rasporedite ga ravnomerno po plehu u tankom sloju (vrlo bitno da bi bio hrskav)
- Pecite tofu oko 25 min dok ne porumeni, ali ga kontrolišite i povremeno promešajte da se ravnomerno ispeče
- Kada izvadite tofu iz rerne, stavite tiganj na umerenu vatru i u njega sipajte BBQ sos razmućen u malo vode. Kada se sos zagreje, dodajte u njega mrvice pečenog tofua i promešajte dok tofu ne upije sos. Sklonite sa vatre, probajte i korigujte ukus dodatnim začinima ako je potrebno.
Pripremljeno „dimljeno tofu mleveno meso“ možete koristiti na mnogo načina:
- Dodati ga kao toping na jela sa pastom (za vege varijante bolonjeze ili karbonara paste)
- Staviti ga u sendvič sa dodacima po želji
- Uviti ga u tortilju zajedno sa pirinčem, pasuljem i salsom od povrća za fenomenalni plant based burito
- Pojesti ga direktno iz tiganja…
Ovu sjajnu ideju za pripremu tofua sam otkrila dosta davno na sjajnom profilu @itdoesnttastelikechicken, kod preslatke Sem Trnbul.