Napravite na brz i lak način posno „mleveno meso“

Želite da se zdravije hranite ili da jedete više biljne hrane, a manje mesa? Tražite način da dopunite biljna jela nečim da imaju onaj „bogati“ ukus na koji ste navikli? Možda samo razmišljate kako da zamenite meso u jelima tokom trajanja posta?

Foto: Profimedia

Evo ideje kako da mnogim posnim, a biljnim jelima dodate onaj „mesnati“ šmek, a ujedno i dodatne proteine. Recept je vrlo jednostavan – napravićemo hrskave mrvice veganskog „mlevenog mesa“ od tofua. Zašto od tofua? Tofu je idealan za razne primene upravo zbog toga što ima teksturu koja se može modifikovati, ali i neutralan ukus, pa ga začinima i raznim dodacima možemo učiniti da postane upravo ono što mi želimo. Osim toga, tofu je i namirnica sa sjajnim nutritivnim vrednostima i dosta proteina, pa je treba što češće uvrstiti u ishranu.

Hoćemo da napravimo nešto što podseća i ukusom i hranljivošću na mrvice mlevenog mesa? Hajde da se poigramo sa tofuom i to ćemo i dobiti! Nemojte očekivati da će ukus biti identičan mesu, ali će svakako biti fantastičan.

Potrebno je:

  • Blok tofua 250-300 g
  • 2 kašike maslinovog (ili drugog ulja po želji)
  • 2-3 kašike soja sosa
  • 1/2 kašičice čilija u prahu (ako volite ljuto)
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašičica dimljene slatke paprike
  • 1 kašičica belog luka u granulama
  • 3 kašike BBQ sosa (ili kečapa u koji ste dodali malo dimljene paprike)
  • 50-60 g vode (mala šoljica)

Postupak:

  1. Izrendajte tofu na krupne froncle pomoću rendi
  2. Uzmite dublju posudu i u njoj pomešajte ulje, soja sos, čili, slatku i dimljenu papriku i beli luk u granulama
  3. Dodajte rendani tofu u smesu sa začinima i dobro promešajte
  4. Zagrejte rernu na 180°C, pripremite pleh sa peki papirom, pa preko njega sipajte začinjeni tofu i rasporedite ga ravnomerno po plehu u tankom sloju (vrlo bitno da bi bio hrskav)
  5. Pecite tofu oko 25 min dok ne porumeni, ali ga kontrolišite i povremeno promešajte da se ravnomerno ispeče
  6. Kada izvadite tofu iz rerne, stavite tiganj na umerenu vatru i u njega sipajte BBQ sos razmućen u malo vode. Kada se sos zagreje, dodajte u njega mrvice pečenog tofua i promešajte dok tofu ne upije sos. Sklonite sa vatre, probajte i korigujte ukus dodatnim začinima ako je potrebno.

Pripremljeno „dimljeno tofu mleveno meso“ možete koristiti na mnogo načina:

  • Dodati ga kao toping na jela sa pastom (za vege varijante bolonjeze ili karbonara paste)
  • Staviti ga u sendvič sa dodacima po želji
  • Uviti ga u tortilju zajedno sa pirinčem, pasuljem i salsom od povrća za fenomenalni plant based burito
  • Pojesti ga direktno iz tiganja…

Ovu sjajnu ideju za pripremu tofua sam otkrila dosta davno na sjajnom profilu @itdoesnttastelikechicken, kod preslatke Sem Trnbul.