Otkrivamo šta jedu vegani: Kako izgleda jedan dnevni meni na biljnoj ishrani

Foto: Shutterstock/Nina Firsova

Naravno da ne jedu travu, sram vas bilo ako ste na to prvo pomislili! Šalu na stranu, ni ja do pre nekoliko godina nisam imala ideju da ishrana samo biljkama može biti i raznovrsna i vrlo ukusna, ali i neverovatno inspirativna. Svih onih godina dok smo se moja porodica i ja hranili „uobičajenom“ hranom koja uključuje životinjske namirnice, nisam naročito uživala u kuvanju. Međutim, kada smo pre 5 godina odlučili da pređemo na biljnu ishranu, bila sam primorana da iz korena promenim pristup pripremi hrane. Za nekoga to može da zvuči zastrašujuće, a meni je tada delovalo kao veliki i jako uzbudljiv izazov. Motivacija za usvajanje ovakvog izbora je na sreću bila vrlo jaka i to je svakako bilo od velike pomoći.

Čini mi se da je za većinu ljudi velika prepreka ka usvajanju ishrane sa što više biljaka predubeđenje da je takva ishrana restriktivna, da je deficitarna i da podrazumeva odricanje. Ovakvo shvatanje međutim ne može biti dalje od istine, a potiče isključivo od posmatranja ishrane iz perspektive onoga čega se odričete. Međutim, realnost će vam pokazati da će upražnjeno mesto, koje ste načinili izbacivanjem ili smanjivanjem udela životinjskih namirnica, popuniti neke druge vrste hrane, pa ne samo da nećete biti gladni, već ćete u svoj meni ubaciti mnogo zdravih biljnih namirnica koje ranije niste ni koristili (a za neke ni znali da postoje).

Foto: Shutterstock/Fascinadora

Biljna ishrana donosi obilje novih namirnica i ukusa

Samo iz ove perspektive obilja stiče se prava slika o tome šta se stvarno dobija prelaskom na ishranu sa više biljne hrane ili isključivo na biljnu ishranu. Sećam se situacije kada sam sa svojim sinom prvi put nakon prelaska na biljnu ishranu išla u nabavku u supermarket. Izašli smo iz radnje sa do vrha punim kolicima namirnica i ja sam prokomentarisala: „Vidiš li koliko smo kupili hrane? U ovoj gomili nema nijedne jedine namirnice koja potiče od životinja.“ Kad se malo bolje prisetim, ovo je zapravo bila pokazna vežba koju sam organizovala kao odgovor na njegovo pitanje: „A šta ćemo sad da jedemo ako izbacimo meso, prerađevine, jaja, mleko i mlečne proizvode? Šta ostaje?“

E pa ispostavilo se da zapravo ostaje gomila toga - obilje zdravijih namirnica od kojih većinu ranije ili nismo ni jeli ili smo jeli mnogo ređe nego sada – mahunarke (pasulj, sočivo, leblebije, ….), cele žitarice (integralni pirinač, kinoa, heljda, ječam,…), proizvodi od soje (tofu, tempeh, edamame,…), orašasti plodovi, semenke i naravno, voće i povrće.

Šta jesti za doručak na biljnoj ishrani?

Doručak je verovatno najjednostavniji obrok, jer u to doba dana izgleda da nismo naročito probirljivi. Naime mnogi od nas, uključujući i mene, mogu bez problema skoro svaki dan da jedu istu stvar za doručak. Ukoliko vam odgovara slatkast doručak (namerno ne govorim sladak, jer ga nikad ne zaslađujem osim prirodno - voćem), onda se na biljnoj ishrani možete opredeliti za doručak baziran na nekoj kombinaciji celih integralnih žitarica ili ovsenih pahuljica, orašastih plodova, semenki i raznog voća, uz dodatak biljnog mleka (ili vode).

Foto: Telegraf.rs

Moj današnji doručak je bila kuvana heljda sa dodatkom malo čie i mlevenog lana, a u kombinaciji sa domaćim pireom od jabuke začinjenim kakaom, tahinijem i cimetom. Odozgo sam dodala seckanu mandarinu i nar, malo oraha i 2 kašike kupovne Fun&Fit granole zaslađene urmama (odlična je, mada je domaća granola uvek najbolja opcija).

Hranljiv ručak na bazi biljaka može se napraviti za nekoliko minuta

Ručak mi je obično brzinski obrok i odlučujem se za kombinacije koje se spremaju za nekoliko minuta, a mogu da budu izuzetno zdrave i hranljive. Ukoliko imam neke ostatke od prethodnog dana, često ih iskombinujem da.napravim obrok salatu za ručak. Tako mi je od juče ostalo malo pečenog povrća iz rerne (kockice tikvice, paprike, crvenog luka i batata) i kuvanog braon pirinča. Ovo mi je dalo ideju za brzu obrok salatu koju sam sklopila za par minuta.

Foto: Telegraf.rs

Osim kockica pečenog povrća i pirinča, dodala sam i: 2-3 šake zeleniša (mešavina salata u kesici iz marketa), pola paradajza iseckanog na kockice, malo zelene jabuke iseckane na tanke kriščice, dimljeni tofu iseckan tanko, kao i nekoliko usitnjenih oraha. Salatu sam prelila jednostavnim dresingom od malo senfa, maslinovog ulja, soli i jabukovog sirćeta. Zbog žitarice u salati nije mi bio potreban hleb, a dobila sam vrlo sadržajan obrok koji je imao sve neophodne nutritivne elemente, a pri tom bio osvežavajuć, vrlo ukusan i dugo me je držao sitom bez teškog osećaja u stomaku (sve ono što želimo od ručka).

Večera na biljnoj ishrani je prilika za uživanje u raskošnom obroku

Za večeru se obično nešto kuva, pa je to prilika za uživanje u omiljenim jelima, samo sada u biljnom izdanju. Kako moja porodica obožava pastu, imamo je na meniju u različitim varijantama bar dva puta nedeljno. Često pripremam jelo koje zovemo „mac and cheese“, ali ne zato što sadrži sir, već zbog toga što bojom i konzistencijom podseća na popularne makarone sa sosom od sira. Plant based verzija ovog jela je svakako mnogo zdravija, a nama se čini i znatno ukusnija od originala.

Sos za ove makarone pripremam u blenderu od kombinacije kuvanog povrća (krompir ili batat, šargarepa, luk, a ako imam i karfiol), malo poparenog indijskog oraha, začina i malo maslinovog ulja. Preko integralne paste prelivene ovim kremastim sosom dodajemo razne topinge. Ovi dodaci zavise od toga šta mi je na raspolaganju i često je to neka proteinska namirnica, na pr. tofu ili neka mahunarka. Ovoga puta sam imala tempeh (fermentisani proizvod od soje takođe prepun proteina) koji sam isekla na kockice, pomešala sa soja sosom, dimljenom paprikom, belim lukom u prahu i malo ulja i prepekla u rerni dok ne postane hrskav (složili smo se da nas ovako pripremljen tempeh po ukusu najviše podseća na čvarke).

Foto: Telegraf.rs

Pošto sam imala i lep brokoli, začinila sam ga i takođe ispekla u rerni uz kriške šargarepe, pa je i ovo griovano povrće bilo odličan dodatak preko kremaste paste. Uz ovo jelo, u koje sam stavila čak 9 različitih biljnih namirnica (ako ne računamo začine), dodali smo i salatu od nekoliko vrsta zeleniša i čeri paradajza, za pravu biljnu gozbu na kraju napornog dana.