Naučite ovaj kulinarski trik: Napravite brze domaće njoke od batata za 10 minuta

Foto: Shutterstock/Timolina

Kada vidimo tanjir sveže italijanske testenine ili njoka obično pomislimo: „ E ovo mogu samo u vrhunskim restoranima!“ Dobra vest je da to - ne mora da znači. Jer, izgleda da je sve što nam treba da napravimo toplu, kremastu pastu sa divnom domaćom testeninom – samo dva sastojka, jedna šerpa i makaze. Da, u moru komplikovanih recepata i egzotičnih sastojaka, ovaj trik mi se čini kao pravo malo kulinarsko otkrovenje. Jer, ko ne voli svežu domaću pastu ili njoke, ali nažalost ko još ima vremena - da ih mesi, oblikuje i secka u mašini ili ručno? Definitivno retko ko od nas i u retkim prilikama.

Ipak, jedna mlada kreativna Italijanka nam je na svom Instagram profilu demonstrirala da se ne moramo mučiti sa komplikovanim mešenjem testa, korišćenjem mašine za testeninu, niti ići u fensi italijanske restorane za pravi ugođaj domaće paste. Dovoljno je ispeći batat (slatki krompir), umesiti njegov pire sa brašnom – i gotovo! Domaće njoke/testenina su spremne za kuvanje… Na priloženom reels-u pogledajte kako je zabavna i prosta priprema ovih njoka, pa ćete odmah dobiti želju da stavite kecelju i uzmete makaza u ruke.

Foto: Pixabay

Kako ceo trik funkcioniše?

Testo se priprema od pirea pečenog batata i mekog pšeničnog brašna. Batat se izradi u glatki pire u secku ili multipraktiku i zatim se u njega doda brašno. Kratko se izradi rukom dok se ne formira mekano i elastično testo. A onda se, umesto razvlačenja, rolanja, sečenja na dasci i oblikovanja, koristi najobičniji kuhinjski trik – makazama se seckaju mali komadići testa direktno iznad šerpe sa kipućom vodom. Kuvaju se svega par minuta, dok ne isplivaju na površinu, a onda se izvade pomoću rupičaste velike kašike.

Uz ove domaće mini njoke savršeno ide brzinski sos od šampinjona, belog luka i biljne pavlake za kuvanje. A gotovo jelo može se servirati posuto biljnim ili običnim parmezanom.

Recept za domaće mini vege njoke od batata u sosu od šampinjona (za 2 osobe)

Potrebno je:

Testo za mini njoke:

  • 1 srednji batat (oko 300 g)
  • Oko 200-220 g mekog pšeničnog brašna (ili po potrebi, zavisi od vlažnosti batata)
  • Veći prstohvat soli

Za sos:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 250 g šampinjona
  • 100 ml biljne pavlake za kuvanje
  • So, biber i majčina dušica po ukusu
  • Malo soka od limuna
  • Opciono – 1-2 kašike nutritivnog kvasca (za „sirasti“ ukus i dodatne proteine)

Priprema:

  1. Ispecite ceo neoljušten batat u rerni 40-ak minuta, dok ne omekša (bocnite viljuškom da proverite da li je gotov) ili ga ispecite dan unapred i ostavite u frižideru. Prohlađeni batat presecite, izvadite unutrašnjost i sameljite je u secku u pire (možete i izgnječiti viljuškom, mada tako neće biti baš gladak pire);
  2. U pire od batata dodajte brašno i veći prstohvat soli, pa rukama umesite mekano, ali nelepljivo testo. Količina potrebnog brašna zavisi od vlažnosti batata – dodavajte brašno postepeno;
  3. U većoj šerpi stavite vodu da provri. Kada proključa, makazama secite male komadiće testa direktno iznad vode (pogledajte postupak u priloženom reels-u). Kuvajte mini njoke dok ne isplivaju na površinu (2-3 minuta), a zatim ih pažljivo izvadite rupičastom kašikom;
  4. Sos pripremite pre nego što počnete da kuvate njokice, kako bi nakon kuvanja odmah mogli da ih dodate u gotov sos. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i na njemu propržite beli luk i na krupnije isečene šampinjone. Kratko propržite dok pečurke ne porumene;
  5. Dodajte začine, vege pavlaku za kuvanje i kuvajte još 2 minuta dok se ne dobije kremasti sos (dolijte i malo vode do željene gustine sosa);
  6. Ubacite kuvane njoke u sos, promešajte da se lepo oblože i služite odmah!

Zašto je ove homemade njokice morate probati?

  • Nema jaja – posne, samo biljni sastojci
  • Prilagodljive – možete koristiti batat, običan krompir, pa čak i bundevu (kad bude u sezoni)
  • Zabavne su za pravljenje – uključite i decu ili prijatelje, jer je u pitanju pravi mali kulinarski performans
  • Hrane ne samo dušu, već  i telo – batat je bogat vlaknima, beta karotenom i ima prirodnu slast koja testu za njoke daje divan ukus.

A, ako ste raspoloženi za varijacije na recept, u sos možete dodati i svežeg spanaća (ili odmrznutog), praziluka ili graška – za više boja i hranljivosti. Ukoliko nemate vege pavlaku za kuvanje, kao zdraviju alternativu možete dodati domaću varijantu pavlake – izblendajte u vodi nabubreli indijski orah sa vodom, sokom od limuna i malo soli.

Definitivno ne morate biti profesionalni kuvar, pa čak ni naročito iskusan amater da biste uživali u pravljenju sopstvene testenine ili njoka. Dovoljno je malo radoznalosti i uverenja da sve ono što je ukusno ne mora biti i komplikovano.